Urychlí se i otevírání škol? Ve hře je opět i otevření druhého stupně ZŠ

sobota 25. dubna 2020 ·

Jan Hamáček odpovídá v rozhovoru pro MF DNES na otázku zda rychlejší uvolňování karantény bude mít vliv i na otevírání škol. Je možné, že by ještě děti nastoupily plošně do školy?



Jan Hamáček (vlada.cz)
„Ve čtvrtek jsme o tom diskutovali s ministerstvem školství. Pan ministr Plaga řekl, že vzhledem k tomu, že zrychlujeme otevření pro ekonomiku, bude na to muset školství v nějaké chvíli reagovat. Ale za ministerstvo školství tam padlo, že potřebují ještě týden, aby situaci vyhodnotili. Zda je opravdu přítomnost dětí ve školách adekvátní či ne. Takže rozhodnutí ke školám padne během týdne. Zda je třeba prostor i pro otevření druhého stupně základních škol. Také závisí na hygienicích, zda budou trvat na maximálně patnáctičlenných skupinách či nikoli,“ říká v rozhovoru Hamáček.



Celý rozhovor naleznete zde

22 komentářů:

Josef řekl(a)...
25. dubna 2020 v 10:45  

Otevřít školy na konec roku je totální zhovadilost. Důvody jsou jasné. Rozpohybujeme žáky směrem do škol pomocí MHD, které bude jako prvotní semeniště virů. Každý rozumný rodič raději nechá potomky doma a tak ve škole nebude možné pokračovat s výukou nového učiva. Pokud budou učitelé ve škole s hrstkou žáků, tak nemá vůbec smysl učit ještě vzdáleným přístupem, neboli dělat dvojí práci. Nechme dokončit pouze maturitní ročníky jejich dílo. Přijímačky nechť si udělají školy samy ve vlastní režii bez šíleného schématu jednotné přijímací zkoušky. V září pak vše rozjedeme v klidu.

Eva Adamová řekl(a)...
25. dubna 2020 v 10:47  

Hámáček ještě zapomněl zmínt, že s také hraje o volební preference. Lidé začínají být opatřeními znechucení, ekonomika padá, mohlo by nám to ve volbách uškodit, tak to všechno uvolněme, epidemiologové neepidemiologové, koronavirus, nekoronavirus.

Přiznám se, že těm kejklům kolem obchodů kvůli padající ekonomice snad ještě docela rozumím, ale kejklům ohledně otevření hranic kvůli dovoleným, což je čistě populistický krok, a kejklům kolem 2. stupně škol a středních škol, kde už v tom červnu za 14 dnů výuky stejně žádné zázraky nenaděláme, fakt nerozumím.

Anonymní řekl(a)...
25. dubna 2020 v 14:09  

Josef - souhlas.

Eva Adamová
"otevření hranic kvůli dovoleným" - tomuto nerozumí vůbec nikdo, jen několik % rodičů dupe nožkou, protože bez toho moře přece nemůžou být. Tady lze doporučit dovolenou doma k podpoře místních podnikatelů v domácím cestovním ruchu. Je to tak trochu sobectví některých spoluobčanů. A otázek kolem školství už nerozumí vůbec nikdo. Druhá vlna pandemie může být pro mnohé naprosto devastující. O koronaviru SARS-CoV-2 toho za 4 měsíce jeho fungování ve světě víme žalostně málo. Máte pravdu, jsou to politické hrátky o preference.

tyrjir řekl(a)...
25. dubna 2020 v 18:05  

Koruna od začátku tzv. koróna virové krize zdevalvovala z 25 na 27 Kč/euro. Proč se tohle stalo, když prý jsme na tom prý relativně "dobře"? Premiéři EU se nedohodli, kde vzít "peníze" do Fondu obnovy EU. Vyřešila to za ně možná Evropská centrální banka, když "začala tisknout eura" a chystá se kupovat státní dluhopisy států EU? Co se tedy děje? Zatímco naše média a někteří politici hovoří jen k korónaviru zdravotním, sílí virus politicko ekonomický:

K nouzovému použití měnového financování vlád zemí používajících euro donutila Evropskou centrální banku (ECB) i její Rada guvernérů, která je jediným nadřízeným prezidentky banky...

Kromě této mimořádné pomoci ECB využívá dnes již klasický nástroj nazývaný Kvantitativní uvolňování. Podle včerejšího (24.4.2020) vyjádření prezidentky Chritine Lagardeové ECB vyrobila další 3 biliony nových eur, které poskytla bankám za minimální úrokovou sazbu 0,75%. Většinu z nich dnes už netiskne v papírové podobě, ale vyrobí v počítači jako sadu jedniček a nul, které dávají informaci o tom, které bance kolik poslala. Tyto peníze by měly sloužit k financování levných úvěrů občanům i firmám. Banky však za ně mohou nakoupit i vládní dluhopisy a tak poskytnout hotovost vládám.

Premiéři členských států EU měli ve čtvrtek (23.4.2020) vyřešit otázku, kde sehnat peníze pro 2 nové fondy EU. Když se ministři financí eurozóny v tzv. Euroskupině nedohodli na vydání společného dluhopisu zvaného „eurobond“, jehož výnos by si rozdělily státy platící eurem, tak ministři financí všech zemí EU vymysleli vytvoření dvou nových fondů. Nový záchranný fond EU, by podle jejich návrhu měl rozdělovat 200 miliard eur dotací na pomoc podnikům postiženým coronavirovou krizí. Na udržení zaměstnanosti by měl 100 miliard eur dotací vyplácet Zajišťovací fond EU...

Premiéři ve čtvrtek jednali o možnosti vydání dluhopisů celé EU. Evropská komise navrhla vydat unijní dluhopisy za 100 miliard eur, které chtěla dát do Zajišťovacího fondu na záchranu zaměstnanosti. Jenže něco takového Smlouva o EU a o fungování EU neumožňuje. Podle Lisabonské smlouvy by to mohla umožnit Evropská rada, pokud by se na tom premiéři a prezidenti členských zemí jednomyslně dohodli. Což se ale ve čtvrtek nepovedlo. Místo toho schválili plán na zřízení třetího fondu – Fondu obnovy EU. Od monitorů videokonference Evropské rady se ve čtvrtek rozešli s tím, že Komise má vypracovat paragrafové znění návrhu a předložit jej v květnu. Dál by se o návrhu mělo hlasovat na Radě v červnu. Při jednání padaly různé cifry, kolik peněz by ve fondu mělo být. Od tisíce miliard po 2 biliony eur. Premiéři se však nedokázali dohodnout na tom nejdůležitějším. Kde ty peníze vzít...

Je velká škoda, že ČR nemůže využít toho, že máme vlastní měnu. Vláda by spolu s ČNB mohly pružně uvolňovat peníze na záchranu firem a živností ... Premiér předložení takového návrhu veřejně avizoval, ale nakonec se odhodlal jen ke změně, která umožňuje ČNB posílat peníze kromě bank do penzijních a investičních fondů a pojišťoven. Tedy nikoli vládě.


https://www.facebook.com/MUdrIDavid/posts/1005498856557292

Korónavirus tu je a bude a budeme se s ním muset naučit žít. Hlavním problémem dneška je krize ekonomická. Na tom dílčí argumenty ministra školství ani ministra vnitra moc nezmění.Umožnění dobrovolné školní docházky do ZŠ a SŠ je podle mne na místě už před prázdninami.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
25. dubna 2020 v 18:10  

Zatímco naše média a někteří politici hovoří především jen k korónaviru zdravotním, sílí virus politicko ekonomický...

Anonymní řekl(a)...
25. dubna 2020 v 19:45  

Pane Týři, ekonomická krize se nastartovala už v 3/4 a 4/4 roku 2019. Krize zdravotní vše jen urychlila. Jde o klasickou krizi z nadvýroby. V současnosti už jde jen o to, zda to bude nejhorší ekonomická krize všech dob.

Děti ze ZŠ a SŠ již nemá cenu v červnu posílat do školy. Učebnice můžou vrátit ne v červnu, ale až v září. V podstatě půjde na 1.stupni ZŠ hlavně o tom hlídání dětí. Tomu rozumím.

tyrjir řekl(a)...
25. dubna 2020 v 23:59  

Podle mne se ekonomická krize Západu vleče už minimálně cca 100 let - od doby, kdy se peníze (bankou vystavené poukázky na nezfalšovatelné zlato nebo stříbro uložené v trezorech bank) změnily na měnu manipulovanou státy a soukromými bankami. Ty "peníze", které dnes máme, nejsou peníze v pravém slova smyslu. Jsou to snadno zfalšovatelné poukázky na "státní dluh", jejíž pomocí se cíleně znehodnocují úspory (viz např. tzv. inflační cíl ČNB:) V důsledku téhle "bankovní politiky nepolitiky" se stále zvětšuje rozdíl mezi bohatými a chudými a závislost lidí na zideologizované libovůli státu. Hypotéka se stala "stranickou knížkou kapitalismu (diktatury bank a nadnárodních korporací vůči státům)". Lidé s hypotékou se bojí o práci a jsou ukáznění...

Viz např.

Andreas Clauss: Peníze a právo - předneseno v březnu 2009 v Bernu
https://www.youtube.com/watch?v=sGMgBh814rY


Současná krize není podle mne typickou krizí z nadvýroby i když fetiš "růstu ekonomiky" to naznačuje. Je to spíš krize tzv. neoliberalismu - jakási morálně ekonomická krize Západu ve vztahu vůči zbytku světa, který se s tou nespravedlností nechce smířit a neoliberalismus neakceptuje. Točky to podle mne nabralo po r. 1973. kdy se "Východní blok" pokusil při tzv. ropné krizi zlomit nadvládu (petro)dolaru. Západ to tehdy ustál svou technologickou převahou a z předpokládané prohry se stalo vítězství Západu v roce 1989, když "zaostalý Východ s prázdnými samoobsluhami" byl "spotřebně či konzumentsky převálcován" a "uzbrojen". V tomto roce byly zformulovány i teze "západního neoliberalismu" a vznikl dojem "unipolárního světa" Ten dojem trval jen 10 až 15 let a pak v roce 2010 vzniklo společenství BRICS...

Od zideologizovaného neoliberalismu a od zjevných pokusů "globalizovat svět" na jeho ideologicko politickém základě (včetně např. tzv. ekonáboženství, genderismu, multikulturalismu, atd.) se dnes, zdá se, poněkud odklonily například USA a Velká Británie. EU v tom "stupidně zideologizovaném neoliberalismu" ("stupidita je ztráta zpětné vazby" - Koukolík) podle mne bohužel pokračuje zatím bez valných výsledků.

Kdo si poslechne tu přednášku A. Clausse o tzv. fyzické ekonomii, porozumí, myslím, mnohému, co se po staletí i dnes děje ve světě (první hodina!), v Německu (1h8min), v EU s její Lisabonskou smlouvou (2010) a o nadvládě soukromých firem v ní (hra Monopoly - 2h19 min:), o návratu ke státnímu právu, o potřebě státní a soukromé soběstačnosti na základě fyzické ekonomiky atd.

Hezký je závěr:

Vzdělávat lidi neznamená naplnit nádobu nýbrž zažehnout oheň (Aristophanes)...
Nekoukejte tolik na televizi a víc toho prokouknete.


J.Týř


tyrjir řekl(a)...
26. dubna 2020 v 11:04  

...co se po staletí i dnes děje ve světě (první hodina!), v Německu (1h8min), v EU s její Lisabonskou smlouvou (2010) a o nadvládě soukromých firem v ní (hra Monopoly - 1h19 min:), o návratu ke státnímu právu, o potřebě státní a soukromé soběstačnosti...

tyrjir řekl(a)...
27. dubna 2020 v 11:29  

nezdravý vývoj bude i v ČR. Dluh ČR v prvním kvartále překročil 1770 mld. Kč. Už dnes je přitom jasné, že během letošního a příštího roku vzroste dluh minimálně o 500 mld. Kč. Orientačně tak můžeme mluvit o růstu dluhu o třetinu.

Poptávka po českém dluhu je přitom rekordní. Všichni sázejí na to, že úrokové sazby půjdou ještě níž, a že kdyby bylo nejhůř, bude dluh vykupovat i ČNB. V posledních aukcích státních dluhopisů jsme proto viděli rekordní poptávku. Falešná poptávka je už i u nás. Zadlužujeme se o sto šest a ještě si u toho zpíváme do kroku. To je naprosto zvrácené.,,

Až naše Potěmkinova vesnice s falešnou poptávkou padne, přijde skutečná dluhová krize. Představa, že budou centrální banky vykupovat dluh navěky, je naivní. To není řešení. To řešení jen odsouvá... Brání to ozdravným procesům v ekonomice. Recese je třeba k tomu, aby se ekonomika změnila k lepšímu. Změnila svou strukturu a byla modernější...


https://www.reflex.cz/clanek/komentare/100927/vladimir-pikora-financni-trhy-drzi-nad-vodou-fiktivni-konstrukce.html?fbclid=IwAR2ZmJh-jFLxpJO0rrlCNBbR0o_weXnRztsIKFeNK_-vspRASekW2WXsTUc

Nástupem korónavirové krize koruna zdevalvovala z 25 na 27 Kč/euro. Proč, když prý je na tom česká ekonomika údajně "relativně dobře"? Je to proto, aby české dluhopisy byly snadno skoupeny ze zahraničí a my jsme byli zase o kus nesvobodnější? Je to proto, abychom museli draze nakupovat v zahraničí to, co si umíme vyrobit sami, v čemž nám EU brání například mnohdy nespravedlivými dotacemi či nedotacemi? Proč jsme do ní například vstupovali bez zemědělských dotací? Proč západní Evropa dotuje "své" zemědělce víc než je to v Česku? Proč máme stavět větrníky a nesmět si o energetice, zemědělství a průmyslu rozhodovat bez mnohdy pro nás významně nevýhodných nařízení EU? Proč už jí tolik nevadí výroba plastového, elekrinického a jiného braku s uměle zabudovanými "kurvitky, abychom je museli kupovat stále a kolem dokola? Do EU jsme vstupovali v důvěře a svobodně s právem veta. Lisabonskou smlouvou se to však podstatně změnilo. Právo veta už mají jen premiéři v Radě EU. Když tam někdy něco neprojde, bývá rozhodování přeneseno do projednávání tam, kde právo veta už neplatí. Udělal Ústavní soud České republiky dobře, když onehdá tu Lisabonskou smlouvu posvětil a donutil tím prezidenta Klause ji podepsat??

"A teď, Babo, raď" říkávala moje babička.

Osobně si myslím, že si zejména v této době musíme dát velký pozor na to, abychom v Česku udrželi a někde i obnovili svéprávnost a soběstačnost alespoň v základních věcech, které dělají stát státem. Patří k tomu podle mne i ta Claussova fyzická ekonomika, tj. ekonomika bez obohacování vyvolených soukromých spekulantů při umělém vytváření dluhů. Ekonomika chránící všechny občany tj. například nejen zaměstnance ale i malé a střední firmy a živnostníky před nadnárodními korporacemi ničícími znehodnocováním měny jednotlivé státy.

tyrjir řekl(a)...
27. dubna 2020 v 11:40  

Samozřejmě, že jsem pro otevření základních a středních škol k dobrovolné školní docházce, jakmile to bude možné. To, že stát až dosud na školství kašlal a teď má v MŠMT aktivisty a ve školách málo motivované žáky i učitele, se podle mne má a musí změnit, nemá-li Česko upadnout do zaostalosti. Zastírací manévry a výmluvy ministra školství by, myslím, vláda a parlamet ČR měli odmítnout.

J.Týř

Silvie A. řekl(a)...
27. dubna 2020 v 13:10  

Dobrovolná školní docházka je ztráta času pro všechny účastníky. Když tam OPRÁVNĚNĚ nebude jediný žák, musí se to celé kvůli němu opakovat. Ať ministr na plnou hubu řekne, že školy mají děti hlídat, a nehrajme si na vyučovvání.

laimes řekl(a)...
27. dubna 2020 v 15:34  

CO SE TADY POŘÁD ŘEŠÍ?ODUČIT ČERVEN-ČERVENEC,UVIDÍ SE JAKÁ BUDE SITUACE,DÁ SE SRPEN PRÁZDNIN A V ZÁŘÍ ZAČNE ŠKOLNÍ ROK

tyrjir řekl(a)...
27. dubna 2020 v 16:23  

Ministr školství několikrát jasně prohlásil, že počítá s možným obnovením školní docházky koncem května. Rozhodne-li česká vláda, že umožní docházku do školy, musí to splnit. Rodiče, zřizovatelé a ředitelé škol ani parlament tu nejsou kvůli tomu, aby omlouvaly neochotu nebo neschopnost ministra školství patřičně se o to postarat.

Petr Portwyn řekl(a)...
27. dubna 2020 v 16:31  

Dobrovolná školní docházka je ztráta času pro všechny účastníky. Když tam OPRÁVNĚNĚ nebude jediný žák, musí se to celé kvůli němu opakovat. Ať ministr na plnou hubu řekne, že školy mají děti hlídat, a nehrajme si na vyučovvání.

No je. Je to nesystémové.
Není jasně řečeno, jaký režim bude platit pro děti, které ve škole nebudou.
a) "Hlavně opakovat, neučit nové věci" - jenže proč potom ty ostatní děti musí být ve škole, opakovat také mohou doma.
b) Výuka pokračuje podle ŠVP - takže se pravidla změnila a distanční výuka byla postavena na roveň prezenční?

Dokážu si představit oba přístupy, ale ne zároveň u dětí ze stejné školy/třídy.

tyrjir řekl(a)...
27. dubna 2020 v 16:49  

A co když tu ten vir bude ještě na podzim nebo když vypukne druhá vlna nebo jiná epidemie? To pak budeme v září s tou kombinací prezenční a distanční výuky začínat znovu? Starostové a nezávislí a tuším i hejtmani jasně řekli, že jsou připraveni školy otevřít. Kde je jaký problém?

tyrjir řekl(a)...
27. dubna 2020 v 18:49  

Kdo ještě nepochopil, že to školní Branné cvičení 2020 je součástí nouzového stavu, ve kterém jsme se ne z vlastní vůle tou prozatím záhadnou pandemií ocitli, může si to přečíst třeba tady:

Ministerstvo zdravotnictví drží monopol na veškerá data související s nákazou Covid-19. Informace ovšem tají nejen před veřejností, ale – jak zjistila redakce Neovlivní.cz – i před dalšími státními úřady. Ministerstvo vnitra i armáda, jejichž lidé se rovněž do boje s nákazou zapojili, jsou nuceni si tak vypracovávat své vlastní grafy a modely. Naposledy resort Adama Vojtěcha tajil i před kolegy přesná čísla, jak vypadá plošné testování zahájené minulý týden...

Když se pak o den později – v pátek – na výsledky testování zeptal na krizovém štábu jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček, dostal ze strany ministerstva zdravotnictví obecnou informaci. “Prymula mu řekl, že těch pozitivních je zatím málo. Žádné číslo nepadlo,” potvrdil člen krizového štábu...

Ministerstvo zdravotnictví přitom nezastírá, že data nesdílí. Veřejně o tom mluvil dokonce i šéf zdravotních statistiků Ladislav Dušek, muž, který “sedí” na všech klíčových datech. Poslancům zdravotního výboru, kde před pár dny vystoupil, řekl jasně: Ta data prostě neotevřu.

“Teď je ten systém naprogramován k prospektivní použití v uvozovkách ve válečném stavu. Já si moc přeji, aby nebyl takto použit, aby nebyl aktivován. Pokud bude, bude to rozhodnutí kolektivní….Vzniká řada určitě v dobré víře iniciovaných návrhů různých řešení, kdy přicházejí různé klastry, asociace, konglomerace, s. r. o. a a. s. a říkají – teď právě umírá svět a my ho umíme zachránit, ať Dušek otevře data a my vám ukážeme, co umí smartphone. Ať Dušek otevře data a my vám ukážeme, jak se modeluje. A já na to říkám, jestli chcete podepsat, že jsem blbý, s tím není vůbec žádný problém. Já si takhle připadám od dětství. Ale já ta data nikdy v životě nemůžu otevřít.”


https://neovlivni.cz/vojtech-taji-data-o-nakaze-i-pred-dalsimi-ministerstvy/?fbclid=IwAR2T_PJLEfaJOSPPVZ8YEyQUWOUhntRdE79NpW-lP1lSEhdjY-M_lIqFowQ

Prymula je tuším lékař a voják ve výslužbě. Pandemický plán mohl a zřejmě i měl být aktivován už koncem ledna, kdy byla pandemie vyhlášena světovou lékařskou organizaci (WHO). Bohužel se k tomu nikdo kromě Číny a tuším i Taiwanu neodhodlal. V Česku žádala sněmovní opozice, aby se o tom diskutovalo, ale vládní většina to tehdy podcenila a zamítla. Pak v půli března vyhlásila nouzový stav a opět byla kritizována. Rozhodnutí vlády bylo a bude nakonec výsledek zvážení všech okolností. Včetně možnosti, že ten virus se nešířil jen spontánně tj. přirozenou cestou ale prostřednictvím "záměrně vyvolaných vysokých kontaminací viru" v některých územích světa nebo státu. Kdyby k tomu vláda takhle zodpovědně nepřistupovala, mohl byl by to za určitých okolností být hazard s osudem České republiky.

Výhrady učitelů proti dobrovolné školní docházce a proti souběhu prezenční a distanční výuky jsou ve srovnání s výše uvedenými věcmi prkotina. Co řekne vláda, to budou školy dělat. Zřizovatelé a ředitelé škol už to doufám pochopili. Teď je řada na učitelích.

tyrjir řekl(a)...
28. dubna 2020 v 0:20  

Interwiew ČT24 27.4.2020

Ondrej Dostál, VŠ učitel - právník specializovaný na zdravotní právo říká:

1) Soud vyhověl jeho žalobě o nepřípustnosti přenesení odpovědnosti vlády kontrolované parlamentem na ministerstvo zdravotnictví (23.4,2020), což by a) umožňovalo vládě oprostit se od povinnosti platit odškodnění osobám postiženým nouzovým stavem a b) pokračovat v opatřeních omezujících některé širší svobody jen na základě rozhodování MZ bez patřičné konzultace s koaličním partnerem a bez patřičné kontroly parlamentem, což se i ukázalo den před rozhodnutím soudu v záměru předsedy vlády ukončit nouzový stav a v těch omezujících opatřeních pokračovat v režimu pod MZ.

2) Neprodloužení nouzového stavu poslaneckou sněmovnou by vzhledem k tomu odpísknutému vládnímu faulu bylo nezodpovědné, protože by tím skončila některá potřebná opatření a jen některá potřebná opatření by mohla z rozhodnutí MZ pokračovat.

3) Argument předsedy vlády, že soudem zastavené úsilí vlády přesunout rozhodování o nouzových opatřeních (o pandemickém plánu) pod MZ zachránilo lidské životy není věcně správný z více důvodů: a) Pandemický plán mohl a měl být aktivován už na konci ledna, když v této věci byla v parlamentu vláda interpelována doc. Svobodou. Tehdy to vláda odmítla a udělala to až v půli března. Vláda částečně selhala nejen pozdním zahájením nouzového stavu (na rozdíl od Číny, Jižní Koreje a Taiwanu), ale i částečnou nepřipraveností některých náležitostí pandemického plánu. V tom druhém ohledu se vláda během nouzového stavu polepšila. Soud neposuzoval kvalitu opatření, posuzoval jen oprávnění pro jejich vydávání.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10095426857-interview-ct24/220411058040427

tyrjir řekl(a)...
28. dubna 2020 v 1:34  

... 1) Soud vyhověl jeho žalobě o nepřípustnosti přenesení odpovědnosti vlády kontrolované parlamentem na ministerstvo zdravotnictví (23.3.2020), což by a) umožňovalo vládě oprostit se od povinnosti platit odškodnění osobám postiženým nouzovým stavem a b) pokračovat v opatřeních omezujících některé širší svobody jen na základě rozhodování MZ bez patřičné konzultace s koaličním partnerem a bez patřičné kontroly parlamentem, což se i ukázalo den před rozhodnutím soudu v záměru předsedy vlády ukončit nouzový stav a v těch omezujících opatřeních pokračovat v režimu pod MZ...

Zajímavá je i druhá půlka toho rozhovoru:

- Vláda na jedné straně rozhoduje jen o velkém oddlužení vybraných prestižních nemocnic, na druhé straně je však vcelku netečná k osudu některých regionálních nemocnic (například v Rumburku) a tento osud nechává v rukou krajů nebo měst. I to je rozpor s řádným pandemickým plánem.

- Zákon o zdravotní péči neurčuje omezení plateb zdravotních pojišťoven za nákladnou zdravotní péči. Logicky by tedy měla být i tato nákladná péče pojišťovnami placena, anebo by zákon měl určit, od jaké výše má pacient přispívat například z vlastních prostředků nebo třeba veřejnou sbírkou.

Jsem názoru, že analogicky k těmto nedostatkům ve vládní péči o zdravotnictví by bylo možné a žádoucí vyjmenovat podobné nesrovnalosti ve vládní péči o školství. Doufám a věřím, že se to stane v poslanecké sněmovně nebo v senátu ještě v tomto volebním období.

J.Týř


Petr Portwyn řekl(a)...
28. dubna 2020 v 12:14  

No prostě ti, co do minulého týdne tvrdili, že se nic neděje a opatření jsou zbytečná, teď tvrdí, že vláda měla opatření přijmout dříve.
Ne že bych byl nadšen např. z toho, jak si vláda představuje jasné informace pro veřejnost a jak koncepčně se staví k uvolňování nouzového stavu, ale zrovna tohle mi přijde jako klasická politická účelovka.

tyrjir řekl(a)...
28. dubna 2020 v 15:37  

Příliš kuchařů nejspíš přesolí.
(staré české přísloví)

Ekonom Švejnar požádal zdravotně bezpečnostvího plukovníka Prymulu, aby ekonomové z "hlavního krizového štábu" mohli mít na zasedání epidemiologického týmu svého zástupce. Bylo mu vyhověno a přišel tam poprvé ekonom Münich. Nic tam neřekl, ale pak si v sociální síti "pustil svá kritická ústečka na špacír". Když tam přišel podruhé, Prymula ho z jednání vykázal. (viz dnešní Právo)

Souhlasím s plukovníkem Prymulou.

tyrjir řekl(a)...
29. dubna 2020 v 10:13  

SARS 2 PANDEMIE JE PROBLÉM BIOLOGICKÝ, EKONOMICKÝ, POLITICKÝ, SOCIÁLNÍ A ETICKÝ

Na začátku epidemie státníci ve všech zemích tápají. Objeví-li se něco skutečně nové, je třeba to napřed rozpoznat a až poté zaujmout postoj. Případné chyby jsou něco jiného než záměrné utajování či dokonce podvádění. Toto je veřejně známá chronologie událostí na začátku pandemie v Číně. Kdo by dokázal postupovat lépe?

27. prosince 2019 ohlásila ředitelka Oddělení respirační a kritické péče v Chupejské nemocnici integrované západní a tradiční čínské medicíny první tři podezřelé případy.

29. prosince 2019 provedly centra pro kontrolu a prevenci a nemocnice v provincii Chu-pej a speciálně ve městě Wu-chanu epidemiologická šetření.

30. prosince 2019 zveřejnila městská zdravotnická komise ve Wu-chanu „naléhavé sdělení o léčbě pneumonie s neznámou příčinou vzniku“.

31. prosince 2019 vyslala Čínská národní zdravotnická komise skupinu expertů do Wu-chanu, aby na místě prověřili situaci.

3. ledna 2020 začala Čína zasílat do zahraničí, a to i Světové zdravotnické organizaci (WHO), aktualizované informace o vývoji situace.

7. ledna 2020 se podařilo čínským vědcům izolovat virus.

8. ledna 2020 byl patogen předběžně identifikován.

11. ledna 2020 oznámilo Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí, že určilo pět genomových sekvencí nového koronaviru a získaná data předalo do celého světa, včetně WHO.

23. ledna 2020 bylo město Wu-chan uzavřeno. Zároveň čínská vláda přijala mimořádná opatření, která v mnoha ohledech přesahovala požadavky Mezinárodních zdravotnických předpisů (IHR).

Během několika týdnů se pak v Číně podařilo přerušit řetězec šíření infekce COVID-19.


http://www.novarepublika.cz/2020/04/znovuzvoleni-trumpa.html#more

Nejen politolog Oskar Krejčí si klade otázku, jak je možné, že Čína, Jižní Korea a Taiwan se s pandemií relativně dobře vypořádaly a proč zbytek světa teď na ni doplácí proto, že ji vzal vážně až koncem března nebo v dubnu. Pandemie jako taková není nic nového. Již v roce 2015 upozorňoval Bill Gates, že osud lidstva není ohrožen jen válkami vedenými konvenčními nebo jadernými zbraněmi, že může být ohrožen VIROVOU pandemiemi:

„Pokud něco v příštích desetiletích zabije více než 10 milionů lidí, spíše než válka to bude s největší pravděpodobností vysoce nakažlivý virus.“ Více na:

https://www.zive.cz/clanky/bill-gates-varoval-pred-pandemii-jiz-v-roce-2015-podivejte-se-jak-presne-ji-tehdy-predpovedel/sc-3-a-202966/default.aspx

Nové je to, že ta pandemie, ať vznikla, jak vznikla, byla mnohde zpočátku podceněna především z politických důvodů, že dodnes přesně nevíme, co s ní, a že různé skupiny ji modelují nejen ve veřejném ale i ve svém vlastním zájmu. Je to problém biologický, ekonomický, politický, sociální a etický.

Jsem rád, že Česko si v té pandemické vřavě stojí relativně dobře.





tyrjir řekl(a)...
29. dubna 2020 v 13:57  

Laurie Macfarlane na stránkách Opendemocracy píše o tom, že neoliberální kapitalismus po koronavirové pandemii dost možná bude nahrazen jiným typem kapitalismu, v němž stát bude mnohem silnější, posílí se technologická kontrola občanů a nastane další vzestup autoritářské politiky. Už nyní Google a Apple společně vyvíjejí aplikaci, kterou bude mít každý mobil na sledování pohybu občanů kvůli koronaviru. Západ bude pod tlakem krize přejímat různé prvky z čínského kapitalismu. Článek podává vzácně vyvážený obraz čínského ekonomického systému. Na grafech se ukazuje rychlý hospodářský, a především technologický vzestup Číny včetně ekologických technologií, který západní ekonomičtí experti považovali za krajně nepravděpodobný. V roce 1981 žilo 88 procent čínského obyvatelstva v extrémní chudobě, dnes je to méně než 2 procenta...

Macfarlane uvádí názory západních ekonomů, jako je Benjamin Braun z Institutu Maxe Plancka, podle nichž není vyloučené, že Čína kvůli koronavirové ekonomické krizi v západním světě bude nucena udělat to, čeho se obávají USA, ale i sama Čína: začne uvolňovat svou dolarovou rezervu, tvořenou americkými dluhopisy, tedy americkým zadlužením vůči Číně. Může to být „finanční jaderná puma“, která rozvrátí finanční trhy i světový ekonomický systém. Budoucnost se začíná vymykat naší představivosti. Naše myšlení je stále ještě zakotvené v relativně klidných časech, v nichž žilo několik generací.


http://casopisargument.cz/2020/04/29/zapadem-obchazi-prizrak-autoritarskeho-kapitalismu/

No, možná na tom něco bude. Když jsem včera poslouchal, jak nekompromisně například předseda ODS požadoval na vládě jasný a přesný PLÁN, toho, co udělá, nejsme možná od toho "centrálně plánovaného kapitalismu s lidskou tváří" moc daleko. :)))

J.Týř


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.