Roman Král: Pandemie vytváří nové hrací pole. Není čas přijít s novou organizací a pojetím výuky?

pondělí 20. dubna 2020 ·

„Pojďme se dohodnout na zásadním impulsu, na kterém školy nově postavíme. Na 2. stupni škol, na kterém nyní učím, za sebe navrhuji: (vedle významné redukce učiva) zásadní změny v organizaci. Ustupme ze snahy učinit výuku expertní (význam znalostí ustupuje významu kompetencí a postojů), nechť učí většinu předmětů jeden učitel, obdobně jako na 1. stupni. Další skupinu předmětů bude dobírat druhý učitel. Ten bude také spolu s třídním učitelem a odpovědným univerzálem v jedné osobě představovat pro některé hodiny v dané třídě učitelský tandem,“ píše Roman Král na blogu EDUin.



Roman Král (eduin.cz)
Zároveň bude výuka probíhat ve větších přirozených celcích – v blocích. Témata a výstupy budou mít dlouhodobější povahu. Více věcí se zjednoduší, zklidní a zpřehlední. Tento apel na větší univerzalitu učitele a také částečně tandemové řešení má mnoho výhod – vytváří prostor k individuální dopomoci dítěti, k asistentství, k mezipředmětovým vztahům, k adresné odpovědnosti učitele, ke skutečnému zaměření na kompetence, zlepšuje zastupitelnost, řeší také často dysfunkční spolupráci druhostupňového sboru a mnoho dalšího…. Návrh je i příspěvkem do diskutovaného karierního řádu, vytváří dvě úrovně učitele, ruší dnešního asistenta…

Mnozí učitelé zakopaní léta ve svých pozicích toto přirozeně šmahem odmítnou. Je ale také možné nechat to chvíli znít a zamyslet se nad touto možnosti. Anebo přijít se svou dobrou zkušeností a svým vlastním konstruktivním návrhem.

Pandemie nás nutí do změny životního stylu. Nutí nás zpomalit, zvažovat kroky, zamyslit se nad globalizaci, věčnou ziskovostí a spotřebním kolotočem, klimatem, způsoby komunikace, demokracií, relativizací životních principů, vírou, atd. Vytváří nám nové hrací pole. Nepopírejme jej. Přečtěme si pozorně zprávu, kterou nám nová doba přináší.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
20. dubna 2020 v 10:18  

Přečetl jsem si pozorně a doporučuji autorovi si něco nastudovat a pak psát do médií.
Ano, pokud posuneme úroveň 1. stupně na úroveň mateřinky a 2. stupeň na úroveň 1. stupně pak to možná bude fungovat. Z 2 stupně uděláme gymnázia a z gymnázií vysoké školy. Tam nás eduin vede.
To nemluvím o nedostatku učitelů, dostatečně bláznivých. Za pár let k tomu možná stejně dojde, ale to už budeme v penzi a mladí budou plni kompetencí a blbí jak troky z nadšením sloužit novým zahraničním intelektuálním elitám.

Opět vyzývám včechny kibice. Dejte do placu konkrétní plán výuky podle vašich fantazií. Které předměty budete rozvíjet a které kompetence a jak. Třeba se najde někdo, kdo ho i vyzkouší.

Silvie A. řekl(a)...
20. dubna 2020 v 14:33  

Zásadní změny v organizaci? Jsem pro! Co nejzásadnější! Začněme zrušením MŠMT a ČŠI.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.