Radka Hrdinová: Ve jménu krize se počítá s ústupky, ale jen u dětí

pondělí 6. dubna 2020 ·

„Mimořádná situace si žádá mimořádná řešení – a to se samozřejmě týká i přijímacích zkoušek. Změny pro letošní rok, jak je navrhl Robert Plaga a odsouhlasila sněmovna i Senát, mají ale zásadní vadu. Myslí se v nich na to, jak pomoci školám, žáky ale znevýhodňují,“ píše Radka Hrdinová ze společnosti EDUin v Lidových novinách.



Radka Hrdinová (eduin.cz)
Žáci základních škol už týden vědí, že místo dvou pokusů uspět v přijímacím testu budou mít jen jeden. Vědí také, že proti výsledku nebudou mít možnost se odvolat. A od chvíle, kdy to ministr Plaga upřesnil v rozhovoru pro rozhlas, už také vědí, že je přijímací testy neminou, i když školy do 1. června neotevřou. Dobře je, že ministr své plány upřesnil, nejistoty zažívají děti v této době víc než dost. Dobře už ale není, že se nevypořádal s námitkou, že svým rozhodnutím ještě sníží šanci na úspěch u dětí, jež rodina neumí nebo nemůže ani za normálních okolností ve vzdělávání podpořit.

Nejlepším řešením ve chvíli, kde se potkávají různé zájmy, bývá kompromis. Ministerský plán ale počítá s ústupky jen od dětí.


Celý text naleznete v Lidových novinách

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
6. dubna 2020 v 10:47  

Ano deváťáci to odskákali se vším všudy. Zatímco maturanti mají jasně stanovený horizont, oni nikoliv. Přijímačky budou, i kdyby se měly uskutečnit o prázdninách či až v září. Proč jen jeden termín bych ještě pochopila, ale proč bez možnosti odvolání, to už nechápu. I kdyby došlo k situaci, že žák v září nastoupí na školu, na kterou byl přijat a po úspěšném odvolání přejde na jinou, vůbec nic by se nedělo. Za prvé takových žáků nebude mnoho, za druhé fluktuace mezi obory v prvním pololetí prvního ročníku je tak velká, že by se to v ní v pohodě ztratilo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.