Petr Honzejk: A co když rozvolňování nevyjde? Vláda nemá plán pro druhou vlnu nákazy

úterý 28. dubna 2020 ·

„Dosud vláda tvrdila, že se řídí při otevírání ekonomiky názorem epidemiologů. Byl to trochu alibismus, ale aspoň mělo její rozhodování nějaký pevný podklad. Nyní to už zjevně neplatí. Původně se tvrdilo, že se počká na výsledky studie promořenosti obyvatelstva virem. Ta ale není ještě hotová. Není divu, že šéfepidemiolog Roman Prymula řekl, že přestože se epidemiologická situace vyvíjí příznivě, je pro něj rychlejší uvolňování opatření "s jistým otazníkem". V překladu: Má obavy, že se po rozvolnění může rychle objevit druhá vlna nákazy. Podobně se vyjadřují další, především v souvislosti s plánovaným otevřením obřích nákupních center již 11. května. A to zrovna neuklidní,“ píše Petr Honzejk v Hospodářských novinách.



Petr Honzejk (twitter.com)
Celé to budí otázky, podle čeho se vláda při rušení opatření rozhoduje. Systém v tom možné nalézt není. Je to tedy strach z toho, že začne prohrávat soudy o odškodnění podnikatelů?... Nebo je snad jádro všeho v tom, že se vláda rozhoduje podle toho, kolik rozdurděných e-mailů dostane od které nátlakové skupiny? Nebo platí obojí? Těžko říci. Vládní kroky se v každém případě dají chápat snad jen na základě teorie her, teorie pravděpodobnosti či principu neurčitosti.

S tím souvisí třetí a nejhorší moment: Uvolňování opatření není provázeno žádným plánem do budoucna. Tedy jasným oznámením, co se bude dělat, když se, nedejbůh, rozjede druhá vlna nákazy. Člověk by čekal, že kompetentní vláda řekne: "Když bude tolik a tolik nových nakažených, uzavře se to a to. Když počet mrtvých překročí takový a takový počet za den, uděláme ta a ta opatření." Nic takového vláda neřekla…. Stále tedy zřejmě platí okřídlená věta Jana Hamáčka, že plán má jenom virus. Což zní, upřímně řečeno, docela strašidelně.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Silvie A. řekl(a)...
28. dubna 2020 v 7:50  

Celé to budí otázky, podle čeho se vláda při rušení opatření rozhoduje.

Někoho zajímá, podle čeho se rozhoduje vláda, a někoho jiného zajímá, podle čeho se rozhoduje soud. Jisté je jenom to, že zdravý rozum to není.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.