Návrat žáků se blíží. Zatím nemá pravidla

čtvrtek 30. dubna 2020 ·

Děti základních škol by se do lavic v omezeném režimu měly vrátit 25. května, deváťáci dokonce podle včerejšího vyjádření ministra školství Roberta Plagy už o 14 dní dřív. Jak to ale bude vypadat v praxi, je stále otázkou. Ředitelé základních škol zatím čekají na slíbený manuál z ministerstva školství. Otazníky visí zejména nad účastí učitelů. Reportáž přinášejí Lidové noviny.



Michal Černý (zs-kl.cz)
Ve spoustě škol, zejména vesnických, převažují pedagogové vyššího věku, kteří spadají do ohrožené skupiny. Jejich nástup do škol je proto velmi nejistý, bude spíše záležet na jejich dobrovolném rozhodnutí. „Máme obavy, jak to celé bude vypadat, samozřejmě ve sboru máme kantory v rizikovém věku. Nicméně jsme ve spojení s pedagogickou fakultou, se kterou jsme domluvení, že nám pomůžou studenti v rámci praxe,“ popsal možné řešení problému Martin Petržela, ředitel Základní školy a mateřské školy Brno. Podobný model potvrdil i Michal Černý, prezident Asociace ředitelů základních škol. Školy budou využívat nejen studenty.

Nabízí se i možnost, že by někteří učitelé byli převeleni do jiné školy či naopak žáci by nastoupili jinam, měla-li by jejich škola problém s personálem. „Skoro třicet procent bude mít velké problémy, pět škol napsalo rovnou, že to nezvládnou. Jsou to tři malé a dvě školy střední velikosti, často s většinou pedagogického sboru v rizikových skupinách,“ přiblížil situaci Černý.


Celý text naleznete v Lidových novinách

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
30. dubna 2020 v 9:22  

To nevadí, že nejsou pravidla. Stačí jako obvykle - 24.5. tři minuty před půlnocí.

L.snirch řekl(a)...
30. dubna 2020 v 9:38  

Pravidla slíbilo Ministerstvo zdravotnictví do 30.4., uvidíme, zda dnes budou.

L.snirch řekl(a)...
30. dubna 2020 v 9:40  

Střední školy nastupují 11.5., zatím taky pokyny nemáme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.