Budeme hodní, avizují učitelé. Vysvědčení letos ztratí váhu, děti čekají lepší známky

čtvrtek 30. dubna 2020 ·

Letošní vysvědčení bude mít menší váhu než jindy. I menší záběr. Hodnocení druhého pololetí se totiž smrskne jen do necelých šesti týdnů, které děti ve školních lavicích strávily. Ministr školství Robert Plaga (ANO) učitelům doporučil, aby výslednou známku či slovní hodnocení udělali především z únorových a deseti březnových dnů. A aby nešetřili lepšími známkami. „Já říkám proč ne, co se stane? Tak tento půlrok budeme prostě hodní. Toto vysvědčení nemá žádný význam kromě toho, že babičky vnoučatům za něj koupí bonbony,“ řekl Lidovým novinám šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.



Přestože hlavní složkou známky či ústního ohodnocení bude období před koronavirovou stopkou, distanční výuka vniveč nepřijde, jak se mnozí učitelé i rodiče obávali. Školy jedničky zadarmo nedají, vzkazují ředitelé. A uklidnit se mohou i žáci, kteří v únoru zrovna nezaperlili. „K distanční výuce rozhodně přihlížet budeme. Učitelé i řada žáků pracují nyní velmi dobře, byla by škoda to zazdít,“ řekl Jan Havlíček, ředitel pražské Základní školy Janského. Pro některé je zohlednění distanční výuky velkou výhodou, protože se jim úplně nepovedlo začít nové pololetí s hezkými známkami.

Notoričtí pětkaři ale úplně vyhráno nemají. Vyhláška nezmiňuje, že nesmí nikdo s výjimkou maturantů propadnout. „Propadnout se může, ale nesmí to být na základě distanční výuky,“ poznamenal Černý, podle něhož je ministerská vyhláška v pořádku. „Nechápu útoky na ni, líbí se mi. Souhlasím s každým slovem. Je ve prospěch dítěte, směřuje k tomu, aby děti dostaly lepší hodnocení,“ dodal.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
30. dubna 2020 v 12:19  

Ale ano. Buďte hodní. Jenže mělo by se promítnout, jak žák doma pracoval, pokud mohl. Ten kdo dělal by měl mít přilepšeno víc a ten, který na to kašlal i když mohl by neměl mít přilepšení žádné(zhoršení školští aktivisté a státní moloch nepřipustí). Aby aspoň výchovný charakter vysvědčení mělo. Lepší formativní než nulové hodnocení. Nejhorší je nespravedlivé hodnocení. To žáci vnímají nejhůř. Bohužel tohle aktivisté ani úředníci neví a nedbají na to.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.