Martin Fendrych: Do školy v květnu? Vláda to hodila na rodiče, sama si myje ruce. Učitele chrání málo

čtvrtek 16. dubna 2020 ·

„Je to dost zvláštní řešení, skrývá se v něm ano i ne. Stát, alespoň to tak působí, se šikovně vyvlékl z odpovědnosti. Trochu uvolnil zákaz chodit do školy, ne moc, ale zároveň rozhodnutí nechal na rodičích a vedení škol. Nabídl jen "možnost osobní přítomnosti žáků" ve škole. Není to povinná školní docházka, jen jakási její dobrovolná mutace. A taky pomoc rodinám, které doma děti moc (nebo vůbec) neučí…,“ píše Martin Fendrych pro online deník Aktuálně.



Martin Fendrych (repro ČT)
A co ochrana učitelů? Nevíme mnoho. Zřejmě se počítá s tím, že jim ochranné pomůcky dodá zřizovatel (2 roušky na den). Nebo si je ušijí? A zase, kantoři s chronickou chorobou či staří by se neměli školní výuky účastnit. Těm, kteří budou učit, by však měla být zajištěna kvalitní ochrana, štíty, speciální roušky schopné zachytit a zlikvidovat viry...

Určitě se nezmění systém karantén. To znamená, že každý, kdo byl ve styku s pozitivně testovaným, musí spolu s dalšími do karantény. Může se stát, že do karantény spadnou celé první stupně základních škol.

Vyvstává i zásadní problém odpovědnosti. Za normální situace posíláte dítě do školy s tím, že tam o něj bude dobře postaráno, že se tam nachází v bezpečí. Kdo ponese odpovědnost za případný přenos koronaviru mezi žáky, učiteli, na rodiče, prarodiče? Kantor? Škola? Vláda? (Ta ne, ta nikoho k ničemu nenutí, myje si ruce.) Toto není žádné teoretizování, jsou to naprosto reálné otázky.


Celý text naleznete zde

32 komentářů:

L.snirch řekl(a)...
16. dubna 2020 v 12:11  

Kdejaký prodavač potravin je na tom mnohem hůře než učitelé.
My dostali 2 měsíce čas na vybavení, dezinfekce, organizaci bezpečnosti,...a věřím, že to ředitelé (kdo jiný ? ) zvládnou ve spolupráci se zřizovateli zajistit. Nemám důvod o tom pochybovat.
Ta volba je logická - řada rodin z ekonomických důvodů nemůže být doma na ošetřovném do nekonečna (finanční důvody, zaměstnání, práce ve vlastní živnosti, ... )
Prodavačky, zdravotníci, řidiči MHD, .... jedou celou dobu bez pořádných pomůcek.
Učitelé v ohrožení nastoupit nemusí - bylo jasně uvedeno.

V září snad bude situace jiná,pokud se rychle neobjeví vakcína?

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. dubna 2020 v 12:16  

Pane Snirchu, máte svaté právo se nechat nakazit. jen do toho netlačte všechny. Děkuji za pochopení.
Já naopak po zkušenostech minulých tuším že školy zabezpečeny nebudou. nebo jen tak naoko. jako udělej si sám.
V září bude jiná virulentnost viru, kapišto,. Trochu si o tom načtěte.

Eva Adamová řekl(a)...
16. dubna 2020 v 12:33  

"Kdejaký prodavač potravin je na tom mnohem hůře než učitelé."

To je sporné. Lidé se v obchodě kolem prodavače jen mihnou a navíc musí mít roušku. Pokud kolem projde někdo nakažený, jistá pravděpodobnost přenosu tu samozřejmě je. Ve škole bude učitel v dlouhodobém kontaktu s patnácti žáky a po škole se jich na velkých školách budou v poměrně malých prostorách pohybovat dlouhodobě možná i stovky. Pokud se mezi nimi vyskytne někdo s koronavirem a navíc bezpříznakový, je pravděpodobnost přenosu nejen na učitele, ale i na ostatní děti, obrovská.

Jediný, kdo na tom bude hůře, jsou zdravotníci.

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. dubna 2020 v 13:11  

Zde statistika.
Ještě před uvolněním docházky do škol, je druhou nejnakaženější skupinou kdo?

https://www.lkcr.cz/aktuality-322.html?do[loadData]=1&itemKey=cz_100063

rváčkazvesela řekl(a)...
16. dubna 2020 v 14:55  

Já stále věřím ve zdravý rozum rodičů. Tito by nemuseli do školy posílat vůbec nikoho.
Babičky, dědečci...ti jsou určitě v ústraní a tak dlouho, že nejsou s velkou pravděpodobností nakažení. Dítě je v té samé situaci. Tak proč toho nevyužít?
Vím, že to není řešení pro všechny. Ale sbalit kufr a noťas a převézt dítě k bábi či dědy... Ono by to mělo i další rozměry...
Stále se projektuji, co bych dělala já (když jsem měla tři malé děti)v této situaci. Já bych určitě zůstala s dětmi doma i bez ošetřovného a pracoval by jen manžel nebo by pomáhala prostě celá rodina. Teď JE ČAS RODINY.
Chce to trochu uskromnit se...jestli ještě známe význam tohoto slova...
hypotéky jsou pozastaveny, vody a plyn vám taky hned tak nikdo nevypne, maso se dá jíst i jen dvakrát do týdne, POMÁHÁ KDE KDO a kdekomu...musí ty děti skutečně do školy hned v květnu? Budou se učit jeden měsíc. Opravdu si někdo myslí, že budou vše umět, jak budeme očekávat?
Vidím to tak, že mnozí lidé se chovají jakoby při povodních nechtěli utíkat - chtěli by - PORTŘEBOVALI by si přece dočíst, jak ta rozečtená detektivka dopadne...pak by se ještě potřebovali oholit, či namalovat a potom by se možná eventuálně evakuovali.

rváčkazvesela řekl(a)...
16. dubna 2020 v 14:57  

A kde jsou ti skauti, proč s dětmi, které nemohou hlídat rodiče neskotačí po lese?
Nějakou tu výuku matiky a češtiny by tam také zvládli.

Ivo řekl(a)...
16. dubna 2020 v 15:44  

Jak jsem četl tu petici, tak velká část rodičů chce "hlídání", takže na to hlídání jsou NAJEDNOU učitelé dobří. A až pomine ten humbuk kolem COVID19, zase budou s radostí do učitelů kopat jak veřejnost, tak ministerstvo, tak i všichni ostatní...

poste.restante řekl(a)...
16. dubna 2020 v 16:14  

A až pomine ten humbuk kolem COVID19, zase budou s radostí do učitelů kopat jak veřejnost, tak ministerstvo, tak i všichni ostatní...
Tak to ani náhodou.
Žádné "AŽ".
Stačí se podívat pod libovolnou diskusi pod článkem o domácím učení, přetěžování žáků, nebo pod diskusi o petici proti otevření škol.
To ale doporučuji jen opravdovým masochistům.

Musíte pochopit, že učitel se teď "fláká doma za 100 % platu".

Zdeněk Brom řekl(a)...
16. dubna 2020 v 16:54  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Brom řekl(a)...
16. dubna 2020 v 16:57  

Sice jsem si říkal, že se nebudu v době současné davové hysterické hypnózy vyjadřovat, ale nakonec si dovolím několik poznámek k diskusi. Předem zdůrazňuji, že jsou napsány záměrně poněkud provokativním způsobem a nabízejí trochu jiný pohled na to, co se nyní děje.

- V mnoha rodinách matka nebo otec po směně jdou ještě učit 1 - 3 děti. Jinými slovy se dá napsat, že učitelská práce se dá vlastně sfouknout po práci.

- Proč učitelé stále chtějí přidat? Vždyť stačí nějaká ta televize, video nebo tak nějak. Tak nechme děti v klidu a bezpečí doma, protože svět je nebezpečné místo, a ať se učí z televize a počítačů. Kdo nemá počítač a technologie, ten má prostě smůlu

- V neposlední řadě mezi mnoha rodiči vzniká zajímavá nálada. Jde to i bez učitelů. Proč tedy vlastně posílat děti do školy v září?

Sám jsem učitel a jsem ohrožená skupina. Vyšší věk, vyšší váha, vyšší tlak ... a přesto do školy půjdu rád a beze strachu.

To nejdůležitější totiž při vzdělávání probíhá v interakci učitel- žák, žáci - učitel, žáci - žáci atd. A to stejně u žáků talentovaných i handicapovaných.

Nebylo mým cílem někoho urazit nebo naštvat. Plně respektuji a chápu i odlišné názory.

A velmi zdravím pana poste.restante :)

Zdeněk Brom

Ivo řekl(a)...
16. dubna 2020 v 17:11  

Musíte pochopit, že učitel se teď "fláká doma za 100 % platu".


Proč bych toto měl já jako chápat? To mluvíte o sobě pane poste restante?

Já ve školství nepracuji, ale pozoruji, že Vy učitelé nedržíte mezi sebou "BASU" a to může taky být i důvodem toho, proč na vás veřejnost nahlíží ve větší míře s despektem.

Takže tak.
Jinak já učitele obdivuji a mají mé uznání bez ohledu na pana Týře a ostatní...

poste.restante řekl(a)...
16. dubna 2020 v 17:53  

Pane Ivo, usuzuji, že mé názory a komentáře neznáte moc dlouho, jinak byste si domyslel ten smajlík, který chybí na konci mého příspěvku.
A chybí tam - uznávám, že jsem ho tam měl dát, aby byl jasný ironický význam tohoto textu.
Čili moje chyba.

Pohled nikoli nevýznamné části veřejnosti vystihuje jednak má věta o "flákání za 100 % platu", tak i komentář kolegy Broma. (Kterého tímto taktéž zdravím.)
Ani u něj nemusíte pochybovat o tom, které části jeho textu jsou míněny jako "záměrná provokace" a které vyjadřují jeho vlastní postoj.

O tom, jak učitelé nejenže "nedrží basu", ale mnohdy často sami své kolegy podrážejí, i o důsledcích této nesoudružnosti, jsem už napsal tolik textu, že by to vydalo na publikaci.

No a pokud jde o mne osobně, "flákám se" každý den zhruba od sedmé ráno do jedné v noci.
Pokud Vás to zajímá, rozepíšu Vám snímek svého typického dne podrobněji. :-)

Eva Adamová řekl(a)...
16. dubna 2020 v 18:26  

"V neposlední řadě mezi mnoha rodiči vzniká zajímavá nálada. Jde to i bez učitelů."

Zajímavé, že já jsem zatím narazila jen na názory zcela odlišné, a to jak od rodičů tak i od dětí.

Ivo řekl(a)...
16. dubna 2020 v 19:05  

TAK TO SE VÁM PANE POSTE RESTANTE OMLOUVÁM.

Ivo

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2020 v 22:01  

a přesto do školy půjdu rád a beze strachu

Hřbitovy jsou plné hrdinů. Žádný hrdina však nesmí šířit mezi děti zákeřný vir.

poste.restante řekl(a)...
16. dubna 2020 v 22:02  

Ivo
Není zač a proč se omlouvat.
Nevýhodou psané komunikace je to, že mluvčí nemůže svá sdělení doplnit mimikou. Smajlíky to občas nevytrhnou. A někdy vzniká nedorozumění i odlišným výkladem a chápáním některých pojmů.
Ale slušným lidem jde o podstatu a vzájemné dorozumění se, takže se obvykle nakonec vše vysvětlí.

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2020 v 22:28  

Učítel, který přikáže dětem sundat roušky a tím nakazí mé dítě je jasný. V případě, že onemocnění bude vážnější, tak toho kantora budu žalovat za úmyslné šíření nakažlivé nemoci. Bratr nezná bratra a kamarád kamaráda. MŠMT si to s tou dobrovolností docházky ze své strany ošetřilo. Nyní opravdu záleží jen a jen na odpovědném chování kantorů. A že někteří pedagogové nepoužívají hlavu je na pováženou.

poste.restante řekl(a)...
16. dubna 2020 v 23:05  

- V mnoha rodinách matka nebo otec po směně jdou ještě učit 1 - 3 děti. Jinými slovy se dá napsat, že učitelská práce se dá vlastně sfouknout po práci.
Mnohé rodiny používají už x let domácí vzdělávání. Potud nic nového.
Ale psychologové tvrdí, že děti jsou traumatizovány nedostatkem sociálních kontaktů...

- Proč učitelé stále chtějí přidat? Vždyť stačí nějaká ta televize, video nebo tak nějak. Tak nechme děti v klidu a bezpečí doma, protože svět je nebezpečné místo, a ať se učí z televize a počítačů. Kdo nemá počítač a technologie, ten má prostě smůlu
Kolega Pytlík již léta pléduje za zrušení povinného vzdělávání. Nechť se ve školách vzdělávají jen ti, kteří skutečně chtějí.
Jen nevím, kdo bude mít potom větší smůlu. Řekl bych že ti, kteří se vzdělávat chtějí, doma či ve škole. Oni totiž budou platit. Za všechny.

- V neposlední řadě mezi mnoha rodiči vzniká zajímavá nálada. Jde to i bez učitelů. Proč tedy vlastně posílat děti do školy v září?
Jupí. :-)
Ušetřím za nové kalhoty a cestu do práce. Jen si musím koupit novou webkameru.
Ale třeba mi ji koupí zaměstnavatel. Když ušetří za topení, třeba dostanu i notebook. :-)

Sám jsem učitel a jsem ohrožená skupina. Vyšší věk, vyšší váha, vyšší tlak ... a přesto do školy půjdu rád a beze strachu.
Věk mám nad kantorským průměrem, nadváhu taky, tlak OK, ale zase mám v háji průdušky a zjevně i imunitu.
Ale do školy půjdu se strachem.
O své blízké a vlastně i o své žáky, na které mohu nákazu přenést. (Když umřu já, tak pan Komárek bouchne šampus.)

To nejdůležitější totiž při vzdělávání probíhá v interakci učitel- žák, žáci - učitel, žáci - žáci atd. A to stejně u žáků talentovaných i handicapovaných.
Pocit, který mám (občas) z těchto interakcí je ten hlavní důvod, proč dělám tuhle práci. (Já blázen informatik, logistik, analytik, projektový manažer, …)
Ušetřil jsem zaměstnavateli v průmyslu snad miliony, ale ten pocit se srovnávat nedá.
Neznám moc profesí, které zažívají něco podobného, když to vyjde. Snad zpěvák na koncertě, doktor, kterému děkuje pacient, herec v divadle.

Ani mým cílem nebylo někoho urazit nebo naštvat. Plně respektuji i odlišné názory.
I když některé názory prostě nechápu.
Tedy chápu, že je někdo může mít, ale nechápu, jak je, proboha, může mít.

Vera řekl(a)...
16. dubna 2020 v 23:12  

Unknown 22.28: Sundáním roušky nakazí učitel vaše dítě? (a proč by ho k tomu nutil (a)? Co když právě vaše dítě bude přenašečem aniž byste o tom věděli? Poženete sama sebe k soudu? A učitel bude podle vás rozhodovat o tom, koho bude mít ve třídě? A na základě čeho? Těch otázek je víc. Zkuste odpovědět aspoň na tyto.

Eny Gma řekl(a)...
16. dubna 2020 v 23:26  

Dvě mouchy jednu ranou.
1) docházka do škol je dobrovolná => opovažte se využívat ošetřovné! (řekne zaněstnavatel rodičům), děti dáte do školy a basta! Opovažte se!!!
Cituji "... hlavně choďte do pracé, do pracéé choďteéé..."(premiér)
2) Klesnou výdaje na ošetřovné! Hurrrrrá!

Petr Portwyn řekl(a)...
17. dubna 2020 v 9:12  

Pro kolegu Broma: vím, že je to provokace :o)

V mnoha rodinách matka nebo otec po směně jdou ještě učit 1 - 3 děti. Jinými slovy se dá napsat, že učitelská práce se dá vlastně sfouknout po práci.
To ano.
A mnoho z nich si myslí, že se ty materiály vytvářejí samy.
Skoro bych řekl, že si to myslí spíše představitelé elit a pseudoelit.
Samozřejmě novináři jedou to svoje, ale to je setrvalý stav. Nečekám, že nás najednou začnou mít rádi.

V neposlední řadě mezi mnoha rodiči vzniká zajímavá nálada. Jde to i bez učitelů.
Mám stejnou zkušenost jako kolegyně Adamová.
Co se týká diskuzí, tam se nejvíc projevují "školobijci", jako předtím. Ale vzrostl počet lidí, kteří pochopili, že to až tak jednoduché není.
Skoro bych řekl, že ta nálada vzniká mezi rodiči, u nichž byla odjakživa.

Sám jsem učitel a jsem ohrožená skupina. Vyšší věk, vyšší váha, vyšší tlak ... a přesto do školy půjdu rád a beze strachu.
Mám stejný postoj jako kolega poste.restante (i s tím šampusem).
Sám jsem poměrně odolný proti nemocem, je mi 50 a dávm krev, takže tlak v normě a chronické nemoci žádné. Kdyby šlo jen o mne, bylo by to jednodušší. Ale pokud máte v nejuzší rodině rodině někoho se silnými respiračními problémy a vysokým tlakem, tak už to není jen o vás.

Mimochodem dnes nám na Googlu děkují. Je to snad poprvé, co čtu, že by mi někdo takhle veřejně poděkoval.

Petr Portwyn řekl(a)...
17. dubna 2020 v 9:21  

Ještě k těm materiálům.
Všechny pracovní listy, co jim posílám, si podepisuji.
Doporučuji kolegům totéž. Někomu třeba docvakne, že se ta práce neudělala sama. Netvrdím, že to zabere vždycky, ale u někoho ano.

A když komunikujeme s rodiči, není od věci občas dát nenápadně a slušně najevo, že nevisíme na hřebíčku, že musíme připravovat hodiny a že to nějakou dobu trvá.
I do těch diskuzí se dá napsat, že vyrobit kvalitní pracovní list trvá několik hodin.
Zrovna tak se dá napsat, kolik času trvá opravit zaslané úkoly - že to fakt není "ve 14 hodin vyberu výsledky" a mám padla, (c) redaktor Mach na Novinkách.
Nečejme od novinářů, že to napíší - za prvé to nevědí, za druhé je to nezajímá. Pomožme si sami.

rváčkazvesela řekl(a)...
17. dubna 2020 v 9:22  

U mě dobrý. Nahlídla jsem i do "polívčičky" jednoho "mého tatínka", který mě zprovoznil kameru na skype na dálku...všechny profese mají svý. Ale takový náhled , co teď rodiče mohou zažívat k nám, jim ani moc nezávidím. Kdyby to bylo jen 14 dní

rváčkazvesela řekl(a)...
17. dubna 2020 v 9:29  

PP ano, ano, a taky bychom si mohli vzít tak na tři dyn pn….Mě jedna matka omlouvala dítě, že je nemocné

Ondřej Šteffl řekl(a)...
17. dubna 2020 v 14:13  

Zde statistika.
Ještě před uvolněním docházky do škol, je druhou nejnakaženější skupinou kdo?

https://www.lkcr.cz/aktuality-322.html?do[loadData]=1&itemKey=cz_100063

Jo a vůbec nejméně nakaženou skupinou jsou odlévači soch, z těch sedmi, ani jeden!

Pracujících je cca 5 M, nemocných s covid ve věku 25 až 65 let, tedy pravděpodobně pracujících asi 3900, V průměru je tedy zjištěno nakažení u 0,077 % pracujících. Učitelů je v regionálním školství 135 t. a na vš dalších 30 t, 129 zjištěných nakažení je tedy asi 0,078 %, tedy prakticky stejně. U policistů to je 0,14 %. Škola není nadprůměrně rizikovým místem.
(Ve Frýdku nakazil část sboru ředitel gymnázia, který se vrátil z Itálie).

Ta trojčlenka je fakt důležitá! Že Petr Portwyn :-)

Ondřej Šteffl řekl(a)...
17. dubna 2020 v 14:32  

A nejméně polovina (75) ze zjištěných nakažených učitelů se nakazila PO zavření škol. Takže jistě ne od žáků.

PoOdrobnější statistiky zde https://www.lkcr.cz/doc/cms_library/report_pro_clk_pozitivni_zp_200413-101269.xlsx, bohužel je to jen asi šestina zjištění. Celkově však jedině u zdravotníků se mění (roste) podíl nakažených mezi ostatními.



poste.restante řekl(a)...
17. dubna 2020 v 15:18  

Pane Šteffle, když přesnost tak tedy kompletní.
Napsal jste:
Škola není nadprůměrně rizikovým místem.

Doufám, že uznáte, že ani z v článku prezentovaných dat, ale ani z Vámi provedených korekcí nelze tak jednoznačný závěr učinit.
To bychom totiž museli srovnávat srovnatelné skupiny za srovnatelných podmínek.

Ale když už jste uvedl příklad Ve Frýdku nakazil část sboru ředitel gymnázia, který se vrátil z Itálie, mohl byste jej upřesnit?
K nákaze došlo za běžného provozu ještě před vyhlášením opatření, nebo až po nich?

A dovolím si malou spekulaci.
Když tedy není podle Vás škola nadprůměrně rizikovým místem, tak proč všechny vlády jako jedno z prvních opatření provádějí právě uzavření škol?

Celkově však jedině u zdravotníků se mění (roste) podíl nakažených mezi ostatními.
A čím myslíte, že je to způsobeno?

Nejen trojčlenka je, zdá se, v matematice potřebná.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
17. dubna 2020 v 16:04  


K nákaze došlo za běžného provozu ještě před vyhlášením opatření.

Když tedy není podle Vás škola nadprůměrně rizikovým místem, tak proč všechny vlády jako jedno z prvních opatření provádějí právě uzavření škol?
Hlavně proto, že neví, musí předvádět činnost ;-). Ale jistě i proto, že děti doma zadrží doma i dospělé. Analýzy např. zde
https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(20)30095-X/fulltext#%20
ukazují spíše velmi nepřesvědčivý dopad takových opatření.

A čím myslíte, že je to způsobeno?
Více nakžaených, více zdravoatníků, kteří se s nimi potkávají.

Zdá se, že promořenost populace je po 0,1 %, čili potkat se s někým je už neprvaděpodobné. V nemocnici je to prostě jinak.



Eva Adamová řekl(a)...
17. dubna 2020 v 16:41  

"Učitelů je v regionálním školství 135 t. a na vš dalších 30 t, 129 zjištěných nakažení je tedy asi 0,078 %, tedy prakticky stejně. U policistů to je 0,14 %. Škola není nadprůměrně rizikovým místem."

Učitelé jsou od 11. března doma, policisté jsou po celou dobu v terénu. Za takové srovnání by se styděl i žák páté třídy.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
17. dubna 2020 v 23:29  

Eva Adamová
Mrnkěte do těch dat, uvidíte sama.

Eva Adamová řekl(a)...
18. dubna 2020 v 11:25  

Co tam asi tak můžu uvidět, když školy jsou už víc jak měsíc zavřené, kdežto ostatní skupiny pracujících do práce chodí, většinou alespoň částečně. Co tam asi tak můžu vidět, když testování probíhá, tak jak probíhá. V této situaci nelze srovnávat, nelze vyhodnocovat a už vůbec z toho nelze vyvodit, že "Škola není nadprůměrně rizikovým místem."

Naopak z počtů nakažených osob dle věkových kategorií ve Zlínském kraji je zcela patrné, že zavření škol přispělo k utlumení přenosu nákazy mezi žáky a studenty, a o ty jde snad taky.

0 – 14 let 24 osob
15 – 24 let 22 osob
25 – 34 let 47 osob
35 – 44 let 40 osob
45 – 54 let 54 osob
55 – 64 let 35 osob
65+ let 41 osob

Pavel Doležel řekl(a)...
18. dubna 2020 v 18:11  

Jaké riziko vyplývá z opětovného otevření škol nikdo neví. Z žádného z pěti článků, které se skutečně zabývají pandemií nového koronaviru nevyplývá žádný závěr ohledně zavření škol. Nevšiml jsem si, že by se některý z nich explicitně zabýval tímto opatřením. Existují nějaké články zabývající se jednotlivými opatřeními pokud jde o epidemii SARS, ovšem reprodukční číslo viru způsobujícího SARS je asi 1,7, zatímco nový koronavirus způsobující nemoc COVID-19, má odhadované reprodukční číslo asi 2,5. Bylo prokázáno, že nakažení novým typem koronaviru produkují řádově asi tisíckrát více virů, které šíří do svého okolí, než je tomu u nemoci SARS. Činit tedy na základě těchto analýz nějaké závěry je nemožné. Všechny podobné studie jsou zatíženy problémem reject inference. Obecně se má za to, že šíření viru pomáhá (logicky) bránit striktní social distancing. Což ve škole v zásadě není možné - nehledě na to, že podíl dětí, kteří mají problémy s osobní hygienou je vyšší, než je tomu u dospělých.

Čili - předčasné otevření škol (před prázdninami) bude mít zcela jistě za následek řadu mrtvých.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.