Anketa České školy: Mají se školy v květnu otevřít? Odpovídá senátor a ředitel gymnázia Jiří Růžička

středa 8. dubna 2020 ·

Česká škola oslovila ředitele škol, učitele i odborníky se dvěma jednoduchými otázkami: 1) Souhlasíte s plánem na znovuotevření škol v půli května? (Samozřejmě za příznivých epidemiologických podmínek, s nimiž počítá vláda…) 2) Co si myslíte o možnosti dodržet ve školách hygienická opatření, o nichž se diskutuje - roušky, odstupy… Odpovídá senátor a ředitel gymnázia Jiří Růžička.



Jiří Růžička (senat.cz)

Jiří Růžička: Téměř vždy se při těchto úvahách přemýšlí o žácích a nepřemýšlí se o učitelích a jejich roli či náročnosti jejich práce 

1) Souhlasíte s plánem na znovuotevření škol v půli května? (Samozřejmě za příznivých epidemiologických podmínek, s nimiž počítá vláda...) 

Není správné ani důležité stanovit předem termín nástupu do školy na půlku května. Celou situaci bude třeba řešit podle aktuální situace a tu nyní neznáme a znát nemůžeme. Asi bude důležité, aby konečně tato opatření začal včas krizový štáb projednávat s MŠMT. V případě uvolnění hygienických opatření a omezeného nástupu do školy naopak považuji za důležité, aby v provizorním režimu nastoupili do škol žáci 9. tříd a měli šanci absolvovat přijímací zkoušky. A stejně důležité je, aby měli šanci nastoupit do škol a absolvovat maturity či závěrečné zkoušky studenti posledních ročníků. U ostatních není třeba spěchat. Pokud to rodiče s nimi doma ještě zvládnou :-)

2) Co si myslíte o možnosti dodržet ve školách hygienická opatření, o nichž se diskutuje - roušky, odstupy... 

Naprosto neadekvátní představa především v tom, že žáci budou dodržovat jakési rozestupy. A s ohledem na zásobování v oblasti zdravotnictví mám pochybnosti o schopnosti státu zajistit školám dostatečné množství ochranných prostředků na dostatečně dlouhou dobu. Téměř vždy se při těchto úvahách přemýšlí o žácích a nepřemýšlí se o učitelích a jejich roli či náročnosti jejich práce v takových podmínkách.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.