Změny v dávkávh na bydlení školní docházku nezlepší, neřeší ani předčasné odchody ze škol, uvádí analýza

čtvrtek 5. března 2020 ·

Analýza expertů z Agentury pro sociální začleňování Ministerstva pro místní rozvoj odhalila, že plánované zpřísnění systému dávek na bydlení nijak výrazně nezlepší ani školní docházku, ani míru předčasných odchodů ze vzdělávání dětí z dotčených rodin. Ministerstvo práce a sociálních věcí přitom právě zlepšení školní docházky dětí příjemců dávek používá jako jeden z hlavních argumentů pro svou legislativní novelu.



Ministerstvo práce a sociálních věcí ve svém návrhu plánuje sloučit příspěvek a doplatek na bydlení v jednu dávku, tzv. přídavek na bydlení. Na novou dávku by ovšem neměli nárok ti, jejichž děti by měly sto zameškaných hodin za pololetí z nezdravotních důvodů; takové rodiny by měly dávku sníženou po dobu šesti měsíců. Argumentace ministerstva, že taková kontrola podpoří školní docházku a zlepší úrovně vzdělání dětí z rodin v bytové nouzi, má ovšem velké trhliny.

Výzkumní experti Agentury pro sociální začleňování analyzovali data ministerstva práce o vyplácených dávkách hmotné nouze a příspěvku na bydlení, data ministerstva školství o předčasných odchodech ze základních škol (ukončování povinné školní docházky v 7. nebo 8. ročníku bez úspěšného dosažení základního vzdělání), opakování prvního ročníku nebo kvalifikační struktuře učitelů, a také data České školní inspekce o počtech zameškaných omluvených i neomluvených hodin. Silnější souvislost byla zaznamenána mezi předčasnými odchody ze vzdělávání a celkovým počtem neomluvených zameškaných hodin na žáka. „Celkové absence, které mají být podle návrhu MPSV sledovány, souvisejí se školní neúspěšností mnohem méně. Zatímco neomluvené absence mohou předpovědět předčasné odchody ze vzdělávání z 18 %, což je již podstatná souvislost, zatímco celkové absence je vysvětlují pouze ze 4 %,“ uvádí autoři analýzy. „Není to tak silný vztah, aby odůvodnil administrativně náročné opatření s řadou negativních vedlejších efektů.“

Předčasné ukončování školy je problém 

Předčasné odchody ze vzdělávání jsou přitom v České republice palčivým problémem. Kromě reprodukce chudoby také výrazně zatěžují veřejné rozpočty. Podle Agentury pro sociální začleňování v důsledku jednoho předčasného odchodu ze vzdělávání veřejné rozpočty přijdou do roku 2067 o zhruba až o 13 mil. Kč ve srovnání s úspěšným vyučením. V případě úspěšného dokončení střední školy s maturitou by pak byla celková bilance veřejných rozpočtů vyšší za totožné časové období až o 22 mil. Kč.

S chudými domácnostmi, které dostávají příspěvek na bydlení nebo dávky pomoci v hmotné nouzi, je spojeno vyšší riziko předčasných odchodů ze vzdělávání. Podíl příjemců dávek statisticky vysvětluje zhruba 10 – 12 % rozptylu předčasných odchodů ze vzdělávání. Mechanizmem, proč se tak děje, však nejsou celkové absence.

Ministerstvo práce a sociálních věcí doposud analytický podklad, který by dokládal účinnost navrhovaných změn systému dávek na bydlení vzhledem ke školní docházce nebo předčasným odchodům ze vzdělávání, nepředložilo. „Domníváme se, že měnit systém dávek na bydlení je možné až po důkladné analýze. Pokud budeme šít opatření horkou jehlou, můžeme v konečném důsledku způsobit více škody než užitku,“ dodává ředitel Agentury pro sociální začleňování David Beňák závěrem.


Zdroj: Zpráva Agentury pro sociální začleňování

14 komentářů:

Dana Nová řekl(a)...
5. března 2020 v 13:25  

Měla jsem za to, že v návrhu bylo odebírat dávky za NEOMLUVENOU absenci. Nebo se pletu?

laimes řekl(a)...
5. března 2020 v 15:01  

chybějící peníze bude třeba někde získat,sezením ve škole to nebude

palfel řekl(a)...
6. března 2020 v 8:16  

Pokud vím, tak u nás je povinná devítiletá školní docházka daná zákonem. Jak je možné, že děti našich spoluobčanů mají klidně i 250 neomluvených hodin a nic se neděje??? Přitom jsem četl případ, že za daleko méně, cca. 100, byli bílí rodiče odsouzeni k nepodmíněnému trestu odnětí svobody.

Michal Komárek řekl(a)...
6. března 2020 v 8:24  

Unknown

Můžete to doložit? Nebo jste to četl na Aeronetu? Na Sputniku? Pokud tvrdíte, že za záškoláctví svých dětí jsou u nás odsouzeni pouze "bílí" rodiče a u těch ostatních "se nic neděje", pak nepíšete pravdu a šíříte konspirační teorii.

Petr Portwyn řekl(a)...
6. března 2020 v 8:38  

A už je tu Aeronet a Sputnik! Sapristi, jsme odhaleni... Jojo, všichni je čteme, každičký, kdo má jiný názor. Jinak by to ani nešlo!

Ještě to může být od Soukupa, to je taky démon Zla a koukáme se na něj každý den.

Michal Komárek řekl(a)...
6. března 2020 v 8:43  

Pane Portwyne, předpokládám, že jste si všiml, že tady nejde o "názor". Unknown tvrdí velmi závažnou věc, kterou buď je nebo není schopen doložit.

Pokud ovšem nepravdivé tvrzení, či lež chcete vydávat za "jiný názor", opravdu nemá smysl v jakékoli diskusi pokračovat...

krtek řekl(a)...
6. března 2020 v 9:34  

Že se tu do toho míchám - kdyby to, co tvrdí Unknown, četl na IDnes.cz nebo viděl v reportáži ČT, tak by to bylo v pořádku? Pan Portwyn jenom svým způsobem poukázal na Vaše zavádějící výroky. Kdybyste větys Aeronetem a Sputnikem vynechal, Váš příspěvek by byl lepší.

Petr Portwyn řekl(a)...
6. března 2020 v 9:49  

Pane Komárku,
kdybyste se zeptal "A můžete uvést pramen?", tak ani neceknu.
Jenže shazovat druhého paranoidními teoriemi o Sputniku, Aeronetu, Forum24 apod. je trochu jiný level. S věcnou diskuzí to nemá co společného.

Docela zajímavě to koresponduje s diskuzí s panem Hájkem (nick hajkis).

Michal Komárek řekl(a)...
6. března 2020 v 10:09  

krtek, Petr Portwyn

Srovnávat Aeronet a Sputnik s ČT, či psát o "paranoidních teoriích" v souvislosti s Aeronetem či Sputnikem svědčí o téměř nulové mediální gramotnosti. To je u učitele opravdu velký problém...

Jestli se denně díváte na Soukupa, svědčí to s největší pravděpodobností o vysoké míře masochismus nebo smyslu pro černý humor...

Ano, koresponduje to s diskusí s panem Hájkem. Podstatné totiž je, že obhajovat dezinformační média tím, že prezentují "jiný názor", názor, který je jakousi "oficiální ideologií" potlačován, je hrozivá demagogie.

Právě to by mělo být zásadním tématem mediální výchovy - učit se, jak odlišit názor a nepodložené tvrzení lež, urážku, poplašnou zprávu, konspiraci...

V tomto konkrétním případě jde zcela evidentně o nedoložené nepravdivé tvrzení. Není to "jiný názor".

Ano, souhlasím - zmínka o Aeronetu a Sputnika vypadá zbytečně, ale jak se záhy ukazuje, je na místě, neboť se hned najdou diskutující, kteří v té či oné míře tato média obhajují...

Petr Portwyn řekl(a)...
6. března 2020 v 10:47  

Vážený pane novinář,
prosím vygůglete si slovo "ironie". Tolik o mediální gramotnosti.

Sputnikem a Aeronetem mávají především novosvazáci, kteří z jejich sledování s oblibou obviňují druhé, jakmile se jim něco znelíbí. Osobně neznám nikoho, kdo ta média sleduje - tedy krom těch, kdo je druhým omílají o ústa. Ti je zajisté znají a sledují, jinak by o nich nemluvili.
Jinými slovy, jediný, kdo zmíněná média sleduje, nejspíš budete Vy.

Na Soukupa asi někdo kouká, protože na rozdíl od některých jiných televizí nežije z povinných dávek od občanů. Ovšem člověk by skoro čekal, že tu ironii o "denním sledování" pochopíte.

V souvislosti s "mediální" diskuzí se má říct především toto: Nezáleží na tom, kdo to řekl, ale zda je to pravda.

(Zda je tvrzení pana Neznámého pravdivé, netuším.)

Petr Portwyn řekl(a)...
6. března 2020 v 10:49  

Jo a nesrovnával jsem ona média s ČT, ale s Forum24. To je přece jen dost rozdíl, když vynecháme paní Noru "168".

BP řekl(a)...
6. března 2020 v 11:24  

https://www.idnes.cz/zpravy/cerna-kronika/ostrava-zaskolactvi-obvineni.A171008_114458_krimi_bse

Není z toho zřejmé, o jaké rodiče se jedná, pane Komárku.

laimes řekl(a)...
6. března 2020 v 12:43  

lidé byli před 89 s principem společnosti vpodstatě spokojeni jenom chtěli být na "mocenských" místech-moci rozhodovat,viz komárek cenzor a chartististi

palfel řekl(a)...
10. března 2020 v 11:30  

Předem se omlouvám za jedno nevhodně použité slovo. Nicméně jsem pracoval ve funkci vedoucího odboru školství v krajském městě a osobně jsem znal i tento případ: VŠ vzdělaná matka nějak nedohlédla na svého školou povinného syna a ten za cca. 100 neomluvených hodin měl dostat trojku z chování. Když se to matka dověděla, tak vyrazila do školy a dost vulgárním způsobem napadla učitele. Byla podána žaloba a dotyčná dostala 7 měsíců podmíněně. Správné, jenže tu existovala početnější skupina rodičů, jejichž agresivní chování bylo daleko závažnější a jejich děti mnohdy měly i přes 200 neomluvených hodin. Neznám jediný případ, že by se tito rodiče dostali před soud. Proto mě vcelku potěšil verdikt soudu, kdy otec dostal za 145 neomluvených hodin 10 měsíců nepodmíněně, jak v lednu odvysílala TV NOVA. V tomto kontextu mě napadá, jak je možné, že někteří rodiče, jejichž děti mají více než 250 neomluvených hodin dosud chodí na svobodě... Zákony přece platí stejně pro všechny!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.