Plaga odmítá snahu o dva roky odložit povinnou maturitu z matematiky

pátek 6. března 2020 ·

Ministr školství za ANO Robert Plaga se ve Sněmovně postavil proti snaze vládních poslanců, bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD a poslanců ANO Karla Raise i Iva Vondráka, nerušit povinnou maturitu z matematiky, jak to navrhla vláda, ale pouze ji o dva roky odložit. Plagu podpořil i šéf opoziční ODS, exministr školství Petr Fiala. Informuje iDNES.



Robert Plaga (msmt.cz)
Postoj ministerstva školství podpořil předseda ODS, bývalý ministr školství Petr Fiala. „Na řadě středních škol třetina studentů není schopna uspět v maturitě z matematiky, kterou si dobrovolně vyberou jen proto, že by jejich šance uspět v maturitní zkoušce z cizího jazyka byla ještě nižší,“ řekl Fiala. A tento naprosto zásadní problém v tom, jak jsou studenti připravováni na maturitu se podle něj za dva roky nevyřeší.





Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Lenka Pokorná řekl(a)...
6. března 2020 v 13:18  

"Ministr upozornil, že je ještě jedna varianta a může se stát, že celý zákon spadne pod stůl, ale to se zatím zda spíše nepravděpodobné. Zastánci zachování matematiky jako povinného maturitního předmětu v příštím roce se ve Sněmovně neprojevili. „Situace je nepřehledná,“ řekl Plaga."

Ano, situace je tak nepřehledná, že zmatení novináři v úvodu článku napíší toto:"Studenti se mohou začít těšit, že nebudou muset příští rok povinně maturovat z matematiky. Ve hře jsou dvě základní varianty. Buď bude povinná maturita z matematiky zrušena úplně, nebo odložena o dva roky."

A nevím, proč by se v době podávání pozměňovacích návrhů měli odpůrci novely projevovat. Ti se projeví, až se bude hlasovat.


"„Podívejme se na tu realitu a ta je takováto: Prostě na řadě středních škol není schopna třetina žáků udělat maturitu, kterou si dobrovolně vyberou. A tu si dobrovolně vyberou proto, že jejich šance uspět v cizím jazyku je ještě mnohonásobně nižší. To je realita současného českého školství zvlášť ve středoškolské odborné větvi,“ řekl Fiala. A tento naprosto zásadní problém v tom, jak jsou studenti připravováni na maturitu se podle něj za dva roky nevyřeší."

Mohl by, prosím, někdo Fialovi vysvětlit, že tento zásadní problém není způsoben tím, jak jsou žáci na maturitu připravováni, ale už tím, jací žáci jsou na maturitní obory přijímáni? Doporučuji mu učinit následující:

1. Zajít na nějakou základku v době podávání přihlášek na SŠ a podívat se na přihlášky, kam a s jakými známkami se dnešní deváťáci hlásí.

2. Zajít na nějaký ten učňák s maturitou v době vyhodnocení přijímacího řízení a podívat se s jakými známkami ze základek a s jakými výsledky přijímacích zkoušek jsou na těchto školách přijímáni žáci na maturitní obory.

Možná mu to otevře oči.



Pavel Doležel řekl(a)...
6. března 2020 v 15:54  

Paní Pokorná, víte, co je největší tragédie? Že on to dobře ví.

Michal Komárek řekl(a)...
7. března 2020 v 21:20  

"laime"s se rozhodl zaplavovat diskusi SPAMem. Omlouvám se, důsledkem je kontaminace rubriky "Diskuse" a nepříjemný vizuální smog. Připomínám, že diskusi lze nerušeně sledovat v rubrice "Komentáře" v horní liště. Děkuji!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.