Petr Honzejk: Z koronavirové krize vyjdeme silnější. Stát, školy i firmy mají šanci fungovat lépe a víc "pro lidi"

pondělí 16. března 2020 ·

„Krize spojená s epidemií koronaviru nebude ani krátká, ani jednoduše zvládnutelná. Důsledky, zejména ekonomické, budou dlouhodobé. Ale měli bychom být optimističtí v tom smyslu, že z ní můžeme vyjít paradoxně silnější: s myslí otevřenou řešením, o kterých se dosud říkalo setrvačně “nejde to”,“ komentuje Petr Honzejk pro Český rozhlas Plus.



Petr Honzejk (twitter.com)
Honzejk mimo jiné píše: 

Dosud v Česku například nebylo vůbec běžné, že by firmy umožňovaly zaměstnancům home office. Byly sice výjimky, ale drtivá většina lidí, i na kancelářských pozicích, byla nucena chodit do práce, aniž by to bylo v době všudypřítomného internetu nutné. Nyní to najednou jde. Z domova pracuje, kdo může. A ukazuje se, že povinná přítomnost na pracovišti byla často jen manýrou manažerů, kteří měli pocit, že musí na zaměstnance dohlížet jako dráb na nevolníky...

Příležitost poskytuje i uzavření škol. Doufejme, že přispěje k rychlejší digitalizaci českého školství, která zoufale kulhá, ač existují v podstatě nekonečné možnosti výuky na dálku, e-learning, aplikace k procvičování látky, videokonference a tak dále. Děti to všechno ovládají většinou lépe než učitelé. Krize v podobě zavřených škol je dobrá příležitost k tomu, aby se i učitelé, kteří se digitálním aplikacím dosud vyhýbali tak důsledně jako koronaviru, zmohli na něco víc než na hromadný e-mail se zadáním, která cvičení z papírových učebnic mají žáci vypracovat.


Komentář ke stažení naleznete zde

6 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
16. března 2020 v 13:10  

V pripade medii se obavam, ze lepe a vic pro lidi fungovat nezacnou…

Pavel Doležel řekl(a)...
16. března 2020 v 13:16  

Každá firma funguje pro lidi. Otázka je jen pro které.

Silvie A. řekl(a)...
16. března 2020 v 14:40  

aby se i učitelé, kteří se digitálním aplikacím dosud vyhýbali tak důsledně jako koronaviru, zmohli na něco víc než na hromadný e-mail se zadáním

Jiní autoři naopak radí, aby zrovna teď se s novotami nezačínalo a aby se jelo pomocí osvědčených, dosud používaných prostředků. Dám na ně.



mirek vaněk řekl(a)...
16. března 2020 v 20:59  

Jo chytrých kibiců jsou spousty. Jen nikdo nechce dělat.

Co nás nezabije, to nás posílí soudruzi. Jen by to chtělo něco méně jalového.

To, že to vláda pojala jako cvičení proti budoucí smrtelnější epidemii z opatření čiší. Rozporů je až příliš. A chyb a podivných rozhodnutí taky. Politika ještě stále nahrazuje odbornost.

Petr Portwyn řekl(a)...
18. března 2020 v 15:16  

Děti to všechno ovládají většinou lépe než učitelé.

JJ, děti jsou mistři světa v IT, jeden expert vedle druhého, to ví přece každý. Povídala to stará Blažková a Petr Honzejk, tak je to pravda.
Ovšem hlavně po nich nechtějte nic, kde by ty svoje úžasné dovednosti museli pravdu použít. To by byla hnusná šikana!

Jiri Janecek řekl(a)...
18. března 2020 v 16:03  

Jo, pane Portwyne, z oken Ekonomie to vypadá tak, že když učitel ví, kam kliknout v daném prostředí, tak je hned kvalitní digitální učitel...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.