Jak se ze zkušebny pro StarDance stala UčíTelka. Experti ji chválí, vadí jim „sprintující“ kantorky a časový pres

čtvrtek 19. března 2020 ·

Minulou středu odpoledne dal generální ředitel ČT Petr Dvořák podnět, aby televize narychlo připravila vzdělávací pořad pro děti, které nemohou do svých škol. UčíTelka se v týmu Luboše Rosího začala připravovat ve čtvrtek, přes víkend vzniklo studio. K tomu bylo ve spolupráci s ministerstvem školství kromě náplně samotného pořadu potřeba zajistit učitele, kameramany, techniky, moderátory, ale i děti. Reportáž přináší Deník N.



Na každý stupeň základní školy mají učitelé půl hodiny… Právě nedostatek času na jednu třídu pořadu vyčítají někteří učitelé i odborníci. „Některé paní učitelky braly svých 30 minut jako sprint. Chtěly toho stihnout co nejvíc a dát co nejvíc inspirace rodičům,“ upozorňuje Petra Dovhunová, učitelka ze soukromé školy Dino School of Prague se specializací na český jazyk a občanskou výchovu...

„Chybu vidím v tom, že hlavní komunikace je směřovaná na děti ve studiu. Děti u obrazovek tím pádem nemají prostor a čas být vtaženy a samy něco řešit. Učitel by měl komunikovat na kameru a dát dětem u obrazovek čas, aby samy vymyslely řešení,“ upozorňuje Silvie Pýchová, výkonná ředitelka Stálé konference asociací ve vzdělávání. Vzápětí ovšem dodává, že je skvělé, že o něco takového ČT usiluje. „Asi si to prostě bude muset sednout,“ komentuje.

Podobný problém vidí i Jana Šindlerová, specialistka na digitální vzdělávání z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. „Osobně by se mi líbilo, kdyby se to dělalo ve formátu Kouzelné školky, kdy se moderátor obrací primárně na děti u obrazovky. Vyžaduje to ale velkou přípravu. Sofistikovaněji by se dala používat i interaktivní tabule. Lépe by se dala připravit cvičení a dát dětem víc času na vyřešení,“ komentuje negativa Šindlerová. Uvědomuje si ale, že bylo na přípravu pořadu extrémně málo času, a uznává, že se jeho tvůrci se vším vyrovnávají se ctí.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.