Co by měl budoucí prvňák umět u zápisu? Důležitá je školní a sociální zralost, ne znalosti

neděle 8. března 2020 ·

Co má vlastně umět předškolák, když přijde k zápisu? Na webových stránkách Ministerstva školství je ke stažení dokument nazvaný Desatero pro rodiče dětí předškolního věku. V něm je detailně shrnuto, co by mělo šestileté dítě zvládat a jak by se mělo chovat. Podle některých učitelů se ale jedná o poměrně vysoce položenou metu, jíž značná část dětí nedosahuje. Tématu se věnuje magazín Rodiče vítáni.



A co na to prvostupňoví učitelé? Učitelka Alexandra Matrasová z jižní Moravy říká: „U zápisu pouze zjišťujeme, jak na tom děti jsou. Hodíme dvě kostky, zda ví, kde je víc teček, popřípadě zda ví, kolik je to dohromady. Ale i kdyby to dítko nezvládlo a nepromluvilo ani slovo, tak se ptáme rodičů, zda jindy komunikuje i s neznámými lidmi, jak si vedlo ve školce. Spousta dětí neumí ani pět písmen, natož celou abecedu.“

Radana Šimčíková z Říčan popisuje, jak to chodí u nich ve škole: „U zápisu by dítě mělo projevit školní zralost. U nás to znamená, že poprosíme dítě o básničku či písničku kvůli výslovnosti, zkusíme orientaci v počtu do pěti, barvy, zájem o písmenka (jestli nějaká zná, jestli se umí podepsat hůlkovým písmem), a požádáme ho, aby nakreslilo obrázek, čímž se prokáže, jestli se umí soustředit na činnost. Prověříme sociální zralost, totiž jestli se drží maminky za ruku, nebo si na chvíli samo popovídá s paní učitelkou. Ptáme se, jak se těší do školy, a tím to končí.“

Hana Albrechtová z Benešovska učí na prvním stupni už 30 let a písmena ani počítání u zápisu nezkouší. „Předškoláčků se ptáme na pravolevou orientaci, podle obrázku ukazují, co je nahoře, dole, vedle… Ze znalostí po nich chceme básničku, počítat do pěti a barvy. Popovídáme si, kreslíme. Upozorňujeme rodiče na vadný úchop a případné logopedické vady, aby je začali řešit co nejdříve. Dítě je potřeba hlavně nevyděsit a motivovat. Počítat a číst se naučí ve škole.“ Další učitelka v diskusi s trochou nadsázky dodává: „Chci, aby se dítě umělo vysmrkat, umýt si ruce, trefit do třídy a pozdravit. Zbytek ho naučím.“


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
8. března 2020 v 16:00  

Jakápak "školní zralost"?
Podle názoru ex-ombudsmanky je školní zralost "pochybné kritérium" a zápis ke školní docházce je pouhý správní úkon, který se může klidně obejít i bez budoucího prvňáčka.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.