Pětina mladých jen se základní školou. To je realita desítek obcí v Česku

neděle 8. března 2020 ·

V Česku má základní nebo nedokončené vzdělání 6,2 procenta mladých lidí. Mezi jednotlivými kraji i obcemi jsou ale obrovské rozdíly. Zatímco v Ústeckém a Karlovarském kraji má jenom základní nebo neukončené vzdělání 17 procent mladých lidí, a oblast je tak na úrovni Rumunska, v Moravskoslezském kraji je takových žáků jen 6,4 procenta, těsně nad průměrem Česka a Lucemburska. Praha pak s 2,7 procenta dosahuje jen o něco horších čísel než střední Švýcarsko. Vychází to z výběrového šetření Eurostatu za rok 2018. Reportáž přináší Seznam Zprávy.



„Podle tohoto indikátoru se nůžky mezi kraji rozevřely. Zatímco Ústecký a Karlovarský kraj přestal splňovat cíl Evropské komise na úrovni 10 procent a situace se tam zhoršuje, v ostatních krajích procentuální míra předčasných odchodů ze vzdělávání mírně roste nebo stagnuje a v Praze dokonce klesá,“ rozebírá statistiky z posledních let odborník Roman Matoušek z Agentury pro sociální začleňování.

Velkým problémem jsou předčasné odchody ze vzdělávání v sociálně vyloučených lokalitách. Státní rozpočet přitom na každém takovém žákovi přijde do roku 2067 zhruba o 13 milionů korun. V této částce jsou započítané náklady spojené s nezaměstnaností, ale i daň z příjmu a odvody na sociálním a zdravotním pojištění, které zaplatí vyučený pracovník. Pokud by se každý rok počet odchodů snížil o 1 500 žáků, vydělaly by na tom do roku 2067 veřejné rozpočty 1,78 miliardy korun.

Od roku 2000 se pohybuje míra nezaměstnanosti lidí s maximálně základním vzděláním přes 23 procent. V posledních dvou letech se díky nedostatku pracovních sil snížila až na rekordních 10,7 procenta, v případě oslabení ekonomiky se ale dá počítat s tím, že opět strmě poroste.


Celý text naleznete zde
Další informace naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
8. března 2020 v 10:31  

17% je šestina a ne pětina!

Čemu se všichni diví?
Inteligentní mladí z Karlovarského a Ústeckého kraje jsou v Německu a někteří v Praze či Plzni. Přechodný pobyt nahlašovat nemusí. Když mají rodiče na vesnici a pracují ve městě, kde mají byt(tch je taky i z tohoto důvodu nedostatek), tak se mnozí přihlásí ve městě k trvalému pobytu. A na vesnici jezdí jak na chalupu. Pochybuji, že statistici obešli dědinu o víkendu a počítali mladě.
Museli by spočítat, kolik mladých v kraji maká za hranicemi. A to je náročnější než vygooglit statistiky počtu obyvatel.

laimes řekl(a)...
9. března 2020 v 6:39  

jest mnoho povolání ,kde stačí pouze zš

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.