Být rodičem školáků v době koronaviru. Někdo si užívá, jiní se obávají o existenci

sobota 28. března 2020 ·

Školy jsou zavřené na dobu neurčitou, nefungují ani mnohé školky a uvažuje se o jejich úplném zavření. Nefungují zájmové kroužky ani kulturní akce či akce pro děti. Rodičům tak vyvstal nečekaný problém: mají chodit do práce, ale zároveň se starat o děti, vařit jim obědy, učit se s nimi, nahrazovat jim chybějící aktivity. Ne nadarmo koluje po Facebooku hláška "Jestli budou školy ještě dlouho zavřené, tak vakcínu na koronavirus najdou rodiče dříve než vědci". On-line deník Aktuálně přináší zkušenosti několika rodičů různých profesí a jejich pohled na to, jak se současnou koronavirovou krizi snaží zvládat.




Celý text naleznete zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
28. března 2020 v 5:28  

BRITOVÉ UPOZORŇUJÍ NA MOŽNOST MYSTIFIKACE V KORONAVIROVÉ KRIZI

"Vědci z britské Oxfordské univerzity ale přišli s přelomovou teorií – podle nich se velká část lidí už koronavirem nakazila, přičemž drtivá většina z nich to ani nezaznamenala. Pokud by se závěry tohoto výzkumu potvrdily, mohla by současná drastická opatření velmi rychle skončit.

Tým vědců z Oxfordu představil model šíření koronaviru v Británii. Tvrdí, že možná až polovina Britů už nákazu prodělala, aniž by měli jakékoliv vážnější příznaky.Vědci tak vyzvali, aby státy své občany začaly okamžitě testovat na přítomnost protilátek na koronavirus. Pokud by se u jinak zdravých lidí našly, znamenalo by to, že už nemoc prodělali, aniž by jim uškodila. "Rozsáhlé testování potřebujeme proto, abychom dokázali posoudit, v jaké fázi epidemie se nyní nacházíme," prohlásila profesorka Sunetra Guptová, vedoucí oxfordského vědeckého týmu.

Toto testování zatím prakticky neprobíhá. Čínská vláda tvrdí, že téměř třetina lidí, u kterých testy odhalily koronavirus, neměla vůbec žádné příznaky, napsal deník South China Morning Post. Tito lidé tak vůbec netušili, že jsou nemocní....

Fakt je, že zatím nelze určit, který z modelů šíření koronaviru je přesný. "Když v situaci extrémní nejistoty čelíme potenciálně katastrofálním následkům, měli bychom se chovat podle principu předběžné opatrnosti," napsal ekonomický a analytický server Eurointelligence.

Tomuto principu odpovídají opatření, která přijaly například Česko či Německo. Naopak Švédsko nechalo otevřenou většinu škol a všechny restaurace či obchody. V zemi je stále možné například lyžování v místních střediscích. Stát občany pouze vyzval k tomu, aby zůstávali doma, pokud mohou. Na veřejnosti by měli dodržovat bezpečné rozestupy. I to je ale pouze doporučení. K přísnějším krokům podle úřadů není důvod. Tento přístup ale ve Švédsku vyvolal polemiku – kritici ho označují za velmi riskantní."


https://zahranicni.ihned.cz/c1-66741910-koronavirus-je-jako-chripka-neni-vazny-a-nakazila-se-velka-cast-populace-tvrdi-v-prekvapivem-vyzkumu-vedci-z-oxfordu?fbclid=IwAR1gzh1MQhxoEkmh3LQvgIJWWdbE4JjS56PbrXmpR-MUb2YhCIT92Zb3qr4

🤔 Nevím. Těžko lze dnes zodpovědně říci, kde je pravda. Když si vzpomenu na intenzitu mediální kampaně při tzv."krizi z nemoci šílených krav", která donutila některé zemědělce vybíjet celá stáda a pak vyšuměla téměř do ztracena, nedivím se dnes těm lidem a státům, kteří poukazují na možnou účelovost rozpoutání té korónavirové krize. Pravda se nakonec ukáže. Pokud ta krize bude zneužita jako záminka kvůli tomu, aby banky mohly tisknout "krizové peníze", byl by to velký podvod na nás všech. Západ je podle mne v krizi především v důsledku tzv. globalizujícího neoliberalismu. Doufám, že se nakonec neukáže, že "korónavirová krize" byla dílem nějakých "šílených volů".

S tím testováním přítomnosti protilátek u většiny lidí by se, myslím, mělo začít co nejdříve.

J.Týř


tyrjir řekl(a)...
28. března 2020 v 5:48  

Po návštěvě pánských toalet se dali do řeči absolvent Harwardu s absolventem Oxfordu: "Nás na Harwardu učili si po použití toalet mýt ruce" řekl ten první. "Nás na Oxfordu učili si ty ruce neznečistit" odvětil mu druhý.

V tomhle případě měl zřejmě pravdu Harward. Jak je to s oxfordskou pravdou u korónaviru, nevím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.