Martin Fendrych: Taxikář vyhodil nevidomou se psem. Zažít ve škole inkluzi, třeba by to neudělal

čtvrtek 20. února 2020 ·

„Ošklivá příhoda, která otřásla nejen sociálními sítěmi. Taxikář firmy Bolt vyhodil z auta nevidomou ženu doprostřed ulice, vyhodil i jejího vodicího psa a ujel. Pak se ještě vrátil a hodil jí slepeckou hůl, která zůstala ve voze…. Strašná událost. První, co vás napadne: jak se takhle někdo může chovat k nevidomé ženě? Ten člověk překročil jistou nepsanou hranici, kterou bychom měli nosit všichni v sobě. Nevidomí lidé potřebují naši pomoc víc než mnozí jiní. Zároveň však není jasné, nakolik lze tuhle šílenou historku ze Žižkova zobecnit, protože spoustu věcí nevíme. Jinými slovy nelze tvrdit "to jsme my, Češi,“ píše Martin Fendrych v deníku Aktuálně.



Martin Fendrych (repro ČT)
Fendrych také píše: 

Co má smysl? Určitě to, co se odehrálo, psát o tom, mluvit o tom, oživovat vědomí, že lidem s handicapem (a samozřejmě nejen jim) máme pomáhat. A taky že máme své děti vést k pomáhání, k tomu, aby třeba nevidomé ženě dávaly přednost před sebou, aby jí udělaly "větší místo", převedly přes ulici.

Obloukem se dostaneme k inkluzi ve školách, jež děti s lehčím typem postižení (nikoli nevidomé, ty chodí obvykle do speciálních škol) přivádí mezi děti bez postižení. Učí je spolu žít, vnímat je snad i víc než sebe, pomáhat jim, zvykat si na ně. Kdyby ten taxikář Boltu chodil do školy, kam berou děti s postižením, třeba by se zachoval jinak.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Lenka Pokorná řekl(a)...
20. února 2020 v 12:05  

Nebo by to možná udělal tím spíš, co my víme.

Petr Portwyn řekl(a)...
20. února 2020 v 14:56  

Já jsem hned věděl, že za ten případ vlastně může škola.

Petr Portwyn řekl(a)...
20. února 2020 v 15:30  

Zároveň však není jasné, nakolik lze tuhle šílenou historku ze Žižkova zobecnit, protože spoustu věcí nevíme. Jinými slovy nelze tvrdit "to jsme my, Češi,“ píše Martin Fendrych v deníku Aktuálně.
Člověk by to od něj nečekal.

Marconi řekl(a)...
20. února 2020 v 18:35  

To je tedy geniální dedukce. Taxikář je idiot, ale proč se neotřít o školu.

Anonymní řekl(a)...
20. února 2020 v 21:51  

Co má taxikář spojeného se školou? Nechápu tento příspěvek.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.