Ombudsman už pomohl statisícům lidí. Každý týden dostává dva podněty týkající se školství.

čtvrtek 20. února 2020 ·

Včera složil slib čtvrtý český ombudsman Stanislav Křeček. Úřad veřejného ochránce práv povede muž, který v něm působil přes šest let jako zástupce předchozí ombudsmanky Anny Šabatové a který podle svých slov chce úřad navrátit zpět „obyčejným lidem“. Podle analýzy Deníku N ale veřejný ochránce práv nejvíce pomáhá právě jim... Podněty, které ochránci práv přicházejí, se často týkají také školství.



Anna Šabatová (ochrance,cz)
Právě díky stanovisku právníků bývalé ombudsmanky dnes na základních školách ředitelé běžně losují prvňáčky, pokud kapacita školy nestačí pro všechny nespádové zájemce. Úřad argumentoval, že všechny děti musí mít rovný přístup ke vzdělání a zápis na základní školu nejsou přijímací zkoušky.

„Přijímačky vedou k tomu, že děti rozřazujete už v šesti letech podle inteligence a sociálního prostředí. Porušujete nejen zásadu rovnosti v přístupu ke vzdělání, ale je to i velice nešťastné. Je otázka, jestli to dětem nepřináší do života velkou nevýhodu,“ vysvětlila Šabatová v rozhovoru pro MF Dnes v roce 2015...

Podle údajů úřadu mu každý týden přicházejí nejméně dva podněty týkající se českého školství. Právníci tak přezkoumávají třeba to, jak Česká školní inspekce vyřídila stížnost na konkrétní školu. Díky připomínkám z Brna se například změnila vyhláška o státních maturitách, takže studenti dostanou přesnější odůvodnění, pokud ministerstvo školství nevyhoví jejich námitkám. „Pro mnohé mladé lidi jde o první setkání s rozhodováním správního orgánu a podle něj si vytvářejí vztah k fungování státní správy vůbec. Jsem proto ráda, že ministerstvo provedlo některá opatření, aby se postavení budoucích maturantů zlepšilo,“ napsala před rokem a půl Šabatová v tiskové zprávě.

Loni také kancelář konstatovala, že školky a školy musejí zajistit podmínky pro stravování i dětem s různými dietami, celiakií, potravinovou intolerancí, nebo pokud je jejich rodina vegetariánská. Rodiče tisíců dětí, kterým nevyhovuje klasická školní strava, tak nyní mohou žádat, aby jim škola vyšla vstříc.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
20. února 2020 v 11:59  

"Když se v médiích objevily první zprávy o zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem, nevyvolaly ve mně skoro žádné emoce. Existenci nekompetentního osmdesátníka s rasistickými názory ve vysoké veřejné funkci už totiž v podmínkách současného Česka vnímám spíš jako běžný standard než věc stojící za komentář."

https://wave.rozhlas.cz/ombudsman-krecek-je-tragedie-ale-pad-demokracie-nezpusobi-umiracek-ji-totiz-8149563

Jo, je to tak.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.