Hospodářská komora: V Česku chybí 300 tisíc řemeslníků. Mladí nemají zájem o technické obory

pondělí 23. dubna 2018 ·

Hospodářská komora odhaduje, že v Česku aktuálně chybí 300 tisíc řemeslníků. Akutní nedostatek řemeslníků komora přičítá malému zájmu mladých o technické a řemeslné obory. Zatímco v roce 2005 ukončilo učňovské obory téměř 20 tisíc absolventů, loni jich bylo 11,3 tisíce. Školství vede žáky k maturitám a vysokoškolským diplomům. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.

Karel Havlíček (amsp.cz)
Zatímco zdejší vysoké školy vypouštějí ročně desítky tisíc absolventů, kapacita učilišť zůstává nenaplněná. Lákají na nich jen některé obory. Velké vzkříšení zažili v posledních letech kominíci. Pomohlo jim nařízení o pravidelných kontrolách a čištění komínů, potřebných k tomu, aby pojišťovna proplatila majitelům domů případné škody. Poptávka po kominících se projevila v počtu mladých mužů, které učiliště připravila. Zatímco v roce 2005 z nich vyšli jenom čtyři kominíci, vloni jich bylo už 119, ukazuje analýza Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Podle jejího šéfa Karla Havlíčka se konečně zastavil celkový pokles absolventů učňovských škol, u některých oborů dokonce roste. „Zejména v těch, které jsou spjaté s moderními technologiemi a zajímavými výdělky. Jsou to hlavně elektrotechnika či strojírenství. Dělníci, kteří ovládají technologie pro Průmysl 4.0, pak pracují takřka v laboratořích,“ říká Havlíček.

Jenže lidé na práci, natož kvalifikovaní, nejsou. A firmy kvůli jejich nedostatku musí odmítat zakázky. Zručného elektrikáře, tesaře, pokrývače, natěrače oken, malíře či ševce dnes aby člověk pohledal. Na vymření jsou kameníci, soudě podle vyučených mladých lidí. Loni tento obor ukončili v celé republice dva učni.

„Trvale klesá také počet absolventů zednických, instalatérských, malířských a lakýrnických profesí,“ konstatuje Havlíček. Skoro nikdo nechce dělat řezníka, masokombináty se proto upínají ke zručným posilám z Mongolska. Ještě v roce 2005 se řezníkem vyučilo 235 mladých lidí, loni jen 87. Naopak ožívá zájem o pekařské řemeslo a drží se cukráři.

Některá řemesla se ovšem dají dělat i bez výučního listu. Rukama se dobrovolně živí třeba i vysokoškoláci s diplomem. Vzácní jsou podlaháři opouštějící učiliště. Loni jich v celé zemi bylo jen patnáct. Pokládat koberce, linolea či dřevěné podlahy ale může dělat i studovaný člověk.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
23. dubna 2018 v 14:16  

ke 240 000 lidí do montoven chybí i 300 000 řemeslníků ,
no to jsou tedy numera !

tyrjir řekl(a)...
23. dubna 2018 v 19:00  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Unknown řekl(a)...
24. dubna 2018 v 5:11  

"Jenže lidé na práci, natož kvalifikovaní, nejsou. A firmy kvůli jejich nedostatku musí odmítat zakázky."
-upřesníme si jací že lidé to nejsou, nesou to vyučení,s praxí,30-45 věku,co budou sedět na úp a když podnikatel získá zakázku,tak je na měsíc dva povolá,samozřejmě za max 20 litrů,

"Zručného elektrikáře, tesaře, pokrývače, natěrače oken, malíře či ševce dnes aby člověk pohledal."
-to že elektrikáře těžko sháníte a musíte čekat,ještě neznamená,že by se další v regionu uživili to chce investici a známosti se etablovat a rozjet a pak by si konkurovali a vy byste si vybírali a chtěli platit co nejmíň,takhle si počkáte . zacálujete kolik řeknou,tomu se říká ruka trhu

"Na vymření jsou kameníci, soudě podle vyučených mladých lidí.
Loni tento obor ukončili"
-v okrese se uživí 3-4 kameníci,pokus se objeví nějaký nový a začne roznášet po hřbitově lístečky, tak ho ztlučou

"Některá řemesla se ovšem dají dělat i bez výučního listu. Rukama se dobrovolně živí třeba i vysokoškoláci s diplomem."
souhlas,nejvyhledávanějším obkladačem v našem městečku je můj bývalý kolega tělocvikář

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.