Svobodná škola otevře už na jaře. I díky penězům z kraje

čtvrtek 20. února 2020 ·

Půl milionu korun dá Liberecký kraj první Sudbury škole v České republice, která vzniká na Rádle. Alternativní škola, kde nejsou žádné osnovy, ale žáci si sami rozhodují, v čem se zrovna vzdělají, funguje už pět let. Jenže pronajaté prostory v Chrastavě už nestačily. Informuje MF DNES.



„Zájem o sebeřízené vzdělávání roste, počet žáků stoupá. Teď k nám chodí třicet dětí, ale potřebujeme dvakrát tak větší prostory, abychom mohli dalších dvacet až třicet dětí přibrat. Jezdí k nám děti nejen z Liberce, ale i České Lípy, z Frýdlantska, Českého Dubu, měli jsme i děti z Prahy. Protože jsme nemohli najít vhodné prostory, tak jsme se rozhodli postavit školu na zelené louce,“ říká Pavel Branda, zakladatel Liberecké Sudbury školy a zároveň místostarosta Rádla.

„Peníze od nás půjdou na jazykovou učebnu a výtvarné a hudební místnosti. Vnímáme to jako rozšíření vzdělávací nabídky na území kraje. Rodičů, kteří dávají přednost jiným způsobům výuky, přibývá a my chceme, aby tady byla nabídka co nejpestřejší,“ zdůvodnil náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa.


Celý text naleznete v MF DNES

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
20. února 2020 v 22:27  

Jestlipak už ČŠI navštívila školu a prozkoumala kompetence žáků a naplňování RVP? Jestlipak děti umí číst a psát a počítat?

Nebo mají takové školy úlevy či protekci?

Adresa školy:

468 03 Rádlo 8E

Já na ČŠI žádnou inspekční zprávu nenšel. Za 5 let nic? Když politik spustí i stát dopustí?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.