Když vidím tělocvik na školách, pláču, říká Radek Štěpánek

neděle 9. února 2020 ·

„Když jsem ještě profesionálně hrál, trénoval jsem na tartanové dráze v jedné škole a tam jsem viděl hodinu tělocviku jedné třídy. Když jsem to pozoroval, bylo mi taky do pláče. Vidět 80 procent dětí v džínách nebo paní učitelku s mobilem pod stromem, byla hrůza. Prostě jim hodila dva míče a ať si dělají, co chtějí. To mě vrátilo do mých školních let, kdy tělocvik měl úplně jinou štábní kulturu, byli jsme nastoupení v modrých trenkách, a když přišel tělocvikář, byl to pan někdo,“ říká v rozhovoru pro deník Aktuálně tenista Radek Štěpánek.



Radek Štěpánek (wikipedia.org)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jak by tedy měl vypadat ideální tělocvik? 

Nejsem asi tak edukovaný, abych to přesně řekl, ale když dneska dáme sto dětem za úkol kotoul vzad, kotoul vpřed, kolik z nich to zvládne? V útlém věku je tahle všeobecná průprava důležitá, z ní všechno vychází. Sám si pamatuju, že šplh na laně pro mě byla noční můra, ale stejně jsem se to naučil. Tehdy neexistovalo, že jsem řekl, že nechci nebo že nejdu na hodinu tělocviku.

Měl by se tedy stát víc zaměřit na sportovní výchovu dětí? 

Vím, z čeho jsem vzešel, z jaké generace sportovců. Ať už to byl tenis, hokej nebo fotbal, všichni z těch, co něco dokázali, vzešli ze systému podpory sportu, který fungoval už od toho nejranějšího věku. To nám teď chybí.


Celý rozhovor naleznete zde

12 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
9. února 2020 v 10:51  

Jenže tehdy si necvičit dovolil jen ten nemocný s potvrzením od lékře. Dnes se dětem nechce a raději sedí na lavičce s mobilem.
Poctivý tělocvikář je bit, protože má problémy a to se na školách nenosí. Takže většína kantorů rezignuje, nasází dětem jedničky, těm co věčně necvičí dají nekompromisně dvojku. A podle toho to vypadá.

Proč nikdo nezmapuje průběh výuky mimo divadlo pro inspekci.

BP řekl(a)...
9. února 2020 v 11:00  

Tělocvikářům dnes vůbec nezávidím. Musí bojovat s ještě větší ignorací než učitelé ostatních předmětů.

renives řekl(a)...
9. února 2020 v 18:16  

Vážený pane Štěpánku. Vážím si Vás z hlediska Vaší sportovní kariéry. Nicméně. Kolik hodin tv jste shlédl, abyste takto soudil? Víte ono moravské lidové říká, nesuď druhého nechodils-li v jeho mokasínech.:-)
Pojďte chvíli učit - a nejlépe na základku nevýběrového typu :-) a nejlépe s několika inkludovanými, nejlépe v pubertálním věku a obézními s připomínkovacími a zhusta omlouvajícími rodiči a možná i bez tělocvičny(běžný stav na Praze - východ)...po roce působení můžete vyjadřovat nějakou myšlenku na kvalitu tv.
Jsem též přesvědčena, že špatné hodnocení školní tělesné výchovy též startuje pouhým nevyjasněným cílem této!! Laici a výkonní sportovci vycházejí z optiky socialistického realismu nebo své výkonostnbě orientované kariéry!!
Tv v běžném školství je popekla a popelkou zůstane. Ne tak na školách sportovních a soukromých. Pokud se chcete realizovat ve sféře školství (a to bude moc super) prosím načtěte si podrobněji situaci v něm!!!Kvalitní tělocvikáře, kteří tam makají, seč jim síly stačí urážíte.

Ivo Mádr řekl(a)...
9. února 2020 v 19:43  

"Kvalitní tělocvikáře, kteří tam makají, seč jim síly stačí urážíte."

Asi to bylo jen konstatování současné situace v TV na mnoha školách. Systém toto "flákání" podporuje. Nikdo nepůjde hlavou proti zdi, natož proti ČŠI. Taková stížnost rodiče na TV je bohužel pro školu velmi nepříjemnou záležitostí.

renives řekl(a)...
9. února 2020 v 20:18  

Pro školu je toho nepříjemného více.
Tuto souvislost (mezi ochranitelskou výchovou či svobodnou školou či demokracií po česku...můžete to nazývat jak chcete - prostě cochcárnou)a výsledným nekvalitním vzděláváním vidíme všichni a nikdo s tím nic neudělá. Nebo ano? Dejte mi vědět přidám se.

Ivo Mádr řekl(a)...
9. února 2020 v 20:46  

renives

Ano, říká se tomu "blbá nálada". A mrkněte na "Strategie 2030+. Redukce výstupů a učiva bude v blízké době masivní. Autoři neskrývají, že to v mnoha předmětech bude až o 50%. Tady je odpověď na otázku:"... a nikdo s tím nic neudělá. Nebo ano?". "Dejte mi vědět přidám se." - Samozřejmě s tím nesouhlasím, ale máme na výběr. Zůstat nebo odejít.

mirek vaněk řekl(a)...
9. února 2020 v 21:16  

Pro mnohé skupiny je kvalita státních škol stále moc velká, proto to omezování učiva, rušit 8.letá gymnázia a zakázat učitelům učit tak jak umí a jak to léta fungovalo a proto zavést plán na další likvidaci školství 2030+.

laimes řekl(a)...
10. února 2020 v 12:05  

červené trenýrky,červené,štěpánku.modré měly holky :-)
tělocvik by se měl stát opět tělovýchovou,a ne sportovními hramy kdy se mezi hochy hodí balon a čutejte,mělo by se cvičit-rozcvička to je základ....
výchova ku zdravému životnímu stylu-takové základy tai chi by měly být samozřejmostí...
sport jako takový do škol nepatří,to je dnes individuální soukromá komerční aktivita...
byly doby kdy soc čkolství vychovávalo skvělé tenisty a hokejisty a ti když se stali slavnými tak emigrovali,ne z důvody víry,svobody,pohlavní orientace-stejně většinu roku byli na západě, ale protože museli odevzdávat státu 30% z výher....

Petr Portwyn řekl(a)...
10. února 2020 v 15:00  

Nemyslím, že by pan Štěpánek chtěl urážet učitele. A učitelka klapající si do mobilu o hodině je ostuda. Teda pokud tam nemá Bakaláře.

renives řekl(a)...
10. února 2020 v 15:17  

Zůstat nebo odejít.
rok před důchodem moc na výběr nemáte...
A až odejdou ti, kteří teď na ten výběr nemají?

laimes řekl(a)...
10. února 2020 v 19:16  

nejlepší omluvenku z tv ,kterou jsem vidě,byla typu "omluven z tv aby se nezranil"
2,roč na sou-hokejista ,později nhl,khl,reprezentace.......

renives řekl(a)...
10. února 2020 v 19:40  

Zrušme tv , je to nebezpečné...trochu vážně to skutečně myslím. Například za houpající se dítě ve visu na kruhách odmítám nést odpovědnost. A pokud vím, mizí tento prvek ze ŠVP jako jarní sníh. Nicméně saltíčka na malé trampolíně do duchny si užíváme. Apropó k tomu koutoulu vzad - s dětmi nedělám. Není kontrola nad krční páteří. Aby byla musejí mít děti sílu v pažích, což je cifi...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.