Josef Veselka: Zdanění robotů je hloupý nápad, na který doplatíme. Omezit rozvoj technologií zdaněním je tmářství

sobota 22. února 2020 ·

„Minulý týden se v tisku objevily spekulace sociálních demokratů, že by každý robot měl být v budoucnosti zdaněn, protože jejich zaváděním budou lidé přicházet o práci, a tudíž nezbude, než aby se o ně postaral stát. Ve spoustě pseudoproblémů plnících současná média se mi toto téma zdá být velmi důležité…,“ píše Josef Veselka v Hospodářských novinách.



Veselka také píše: 

Lidstvo se v současné době rozvíjí rychlostí, která nemá žádné historické srovnání. Jeho nejlepší mozky pracují na umělé inteligenci a jejích exekutivních složkách v dobré víře, že právě toto je jedna z nejdůležitějších cest, po nichž se v jednadvacátém století vydáváme. Jde jen o to, abychom tuto výzvu byli schopni zvládnout a uřídit natolik, aby nám byla ku prospěchu. Za této situace se tedy objevil názor politiků, že tento vývoj nejpokročilejších technologií by v budoucnu mohli regulovat či spíše omezovat pomocí daní. Protože co jiného než omezení by ve svém důsledku speciální daň na koupi či práci robotů byla?..

Možná se jedná o nápad, jenž vznikl v nějakém stranickém sekretariátu při hledání finančních zdrojů pro budoucí vládu anebo v populistické touze zalíbit se těm, kteří by v budoucnu mohli přijít o svou práci. Ale nedej bože, aby takovou daňovou inovaci myslel někdo vážně. Jsem přesvědčen, že historie by podobné snažení označila za tmářství, které sice pokrok stejně nezastavilo, ale v jisté části světa ho zpomalilo.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
22. února 2020 v 23:03  

"Lidstvo se v současné době rozvíjí rychlostí, která nemá žádné historické srovnání."

Rozvíjí se opravdu lidstvo? Je to, co se děje rozvoj? Není to spíš růst?

Rozvíjí se technika, ale jen někde. U nás ani v Evropě to není tak slavné.

Souhlasím s tím, že zdanění robotů je nesmysl. Něco v duchu zdanění internetu, informací a jiných zvěrstev. Čím míň daní tím míň úředníků a korupce. Ale dle Parkinsona, není cesty zpět.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.