Jan Moláček: Mýty kolem šátků jsou opět v kurzu

sobota 22. února 2020 ·

„Kvůli výměně ombudsmana se objevuje řada mylných informací o sporu mezi střední školou a muslimskou studentkou o zákaz nošení hidžábu. Snad žádný spor v Česku v poslední době nevzbudil takovou pozornost… Všechny tři soudní verdikty se staly tématem pro záplavu komentářů v médiích i na sociálních sítích. Jejich autoři přitom málokdy zastírali, že rozsudky posuzují čistě na základě sympatií k té či oné straně sporu. V takové atmosféře není překvapivé, že drtivá většina komentářů má máloco společného s realito,“ píše Jan Moláček v Deníku N.



Jan Moláček (twitter.com)
Moláček také píše: 

Diskriminace se dělí na přímou a nepřímou, přičemž nepřímá je založená právě na zdánlivě neutrálním kritériu, které ovšem zvýhodňuje nebo naopak znevýhodňuje určitou skupinu. Lze to dobře ilustrovat třeba na následujícím absurdním příkladu: byla by férová soutěž pro majitele jezevčíků a koček v tom, jak jejich miláčci umějí šplhat na stromy? I kdyby byla pravidla pro všechny zcela stejná?

„Nemůže-li být žalobkyně zahalena hidžábem, a projevit tak své náboženské přesvědčení a víru, dopadá na ni zákaz nošení pokrývek hlavy ve škole ve srovnání s ostatními studenty tíživěji. Je tím znevýhodněna oproti ostatním studentům, kteří jsou jiného náboženského přesvědčení, jehož symbolika nebyla zákazem pokrývek hlav dotčena, anebo nejsou věřící,“ stojí v odůvodnění. Nejvyšší soud také rozhodl, že pro zákaz šátků nezakrývajících obličej není v běžném vyučování žádný důvod a že škola studentku diskriminovala. S tím vrátil kauzu zpět k obvodnímu soudu pro Prahu 10. Pro ten už je ale výrok o diskriminaci závazný – může pouze posoudit nárok na omluvu a výši odškodného (studentka požaduje šedesát tisíc korun).

Rozsudkem Nejvyššího soudu tak po počátečních emotivních výstupech u soudu a zmatcích vyvolaných stejnými, avšak o zcela jinou argumentaci opřenými výroky nižších soudů získalo Česko jasné měřítko pro posuzování podobných případů v budoucnu. Snad to bude znamenat i konec planých debat o něčem tak nepodstatném, jako je šátek přes vlasy.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.