Učitel patří mezi nejprestižnější povolání, mezi rodiči žáků přesto učitelé nemají valnou pověst

pátek 31. ledna 2020 ·

„Na jednu stranu je na učitele nahlíženo jako na vzdělanou osobnost vykonávající velice záslužnou profesi, což se projevuje vysokou prestiží povolání. Na druhou stranu je tato profese v myslích veřejnosti často představována uštvanou učitelkou, která dobrovolně pracuje za velmi nízkou mzdu, což se projevuje nižším sociálním statusem učitelů,“ upozorňuje na zjevný rozpor Antonín Jančařík z Pedagogické fakulty UK. Reportáž přináší deník Aktuálně v rámci projektu Chytré Česko.



Podle Zdeňka Slejšky z Nadačního fondu Eduzměna se vnímání profese ve společnosti odvíjí od toho, jak moc náročná je příprava na budoucí povolání. „Stát se například lékařem, pilotem, vědcem je vnímáno jako náročné. Naopak stát se učitelem už veřejnost jako těžko dostižné nevnímá. Jiná věc je samozřejmě být učitelem. A také mi přijde, že je to spojeno s masovostí, což u pilotů nebo vědců rozhodně neplatí.“

Pedagogové obecně nemají v české společnosti příliš velké zastání. Šéf Eduzměny připomíná, že nemají silné profesní zastoupení, jako je tomu například u lékařů v lékařské komoře. „Jejich hlas proto dlouho nebyl výrazně slyšet. Navíc jde o velkou profesní skupinu – čítá na 150 tisíc lidí, což představuje značné finanční výdaje. Proto se žádné vládě nechtělo jít do výrazného navyšování finančních prostředků do vzdělávání,“ říká Slejška.

„Postavení učitelů v české společnosti určitě nepomáhá ani poměrně vysoká míra pasivity a neschopnosti dohodnout se napříč vzdělávacím systémem na konkrétních jednotných cílech, za nimiž by společně šli,“ říká v podobném duchu Bob Kartous ze společnosti EDUin.

„Pedagogickou profesi navenek z velké části zastupují reprezentanti, jejichž činnost je kontraproduktivní a reputaci učitelů snižuje. Prostor totiž zaplňují ti, kdo jsou nejhlasitější, což v digitální dimenzi velmi často koreluje s mírou frustrace a neukojených osobních potřeb. Naopak ti učitelé a ředitelé, kteří by perfektně obhájili vysokou pedagogickou i charakterovou úroveň, příliš často vidět nejsou,“ míní Kartous.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Lenka Pokorná řekl(a)...
31. ledna 2020 v 12:17  

O prestiži povolání si můžeme povídat, co chceme, jen nesmíme zapomínat na jednu věc, že v praxi je určité povolání spojeno s konkrétním člověkem. A to už je panečku jiná. Vedle výborných doktorů s prestiží nám léčí lékaři, od kterých by mnozí pacienti nejraději utekli, kdyby měli kam, anebo, kdyby se jim chtělo dojíždět. A stejně je to u všech povolání, takže ty obecné řeči o prestiži povolání vlastně v reálu nejsou vůbec k ničemu dobré

mirek vaněk řekl(a)...
31. ledna 2020 v 13:15  

Hezké, když o prestiži učitelů mluví lidé, kteří soustavně na učitele plivou. Pozor na to. Něco se chystá.

No a co se týká pověsti učitelů, každý rodič má své pozitivní i negativní zkušenosti. Ale když soustavně z médií slyší, jak jsou ti učitelé neschopní, pak to svůj efekt mít bude. Kampaň za dehonestaci učitelů za ty roky nese své ovoce. A kromě původního záměru, oslabit učitele při boji o zvýšení platů, má i vedlejší účinky. Úprk schopných lidí ze školství, nakvašenost starých a nedostatek mladých.

A když EDuIn poznal, že kantoři jsou už opravdu naštvaní a nenechají do sebe beztrestně kopat najednou bude obracet a bojovat za učitele. Už je nikdo z běžných učících kantorů nebere vážně. Jen ministr a úředníci a školitelé, kterým zajišťují práci.

Michal Komárek řekl(a)...
31. ledna 2020 v 13:22  

Pane Vaňku,

to je na úrovni konspirační teorie. Opravdu si myslíte, že média vedla společnou (kým organizovanou?) kampaň se záměrem oslabit učitele při boji o zvýšení platů?

A můžete, prosím doložit, že pánové Jančařík a Slejška "na učitele soustavně plivou"?

laimes řekl(a)...
31. ledna 2020 v 19:18  

učitel je prestižní profese ale učitel našeho venouška je debil

tyrjir řekl(a)...
3. února 2020 v 22:49  

Antonín Jančařík - seznamte se

http://www.ceskaskola.cz/2019/05/univerzita-karlova-pripravuje-zásadni.html
http://www.ceskaskola.cz/2018/04/k-utokum-na-hejneho-metodu-se-vyjadrila.html



Zdeněk Slejška - seznamte se

Vystudoval obor biologie – tělesná výchova na Pedagogické fakultě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Věnoval se učení dětí i dospělých a má za sebou 15 let lektorské praxe v oblasti prožitkové pedagogiky. Podílel se na mnoha vzdělávacích projektech v roli metodika a manažera pod hlavičkou Prázdninové školy Lipnice a následně sdružení Egredior, které spoluzaložil. V letech 2006-2010 řídil Metodický portál rvp.cz, který se snažil podporovat tvořivé učitele a stal se největším odborným portálem u nás. V roce 2010 spoluzaložil obecně prospěšnou společnost EDUin, kterou až do roku 2017 řídil.

https://www.eduin.cz/zdenek-slejska-zakladatel-eduin/

KDO JSME

Nadační fond Eduzměna funguje jako platforma zástupců soukromého, neziskového a státního sektoru, která chce společnými silami, svým jménem, know-how a financemi podpořit systémové změny ve vzdělávání dětí v České republice vedoucí ke komplexní společenské proměně...


KDO ZA TÍM STOJÍ

Poprvé v historii se stalo, že se čtyři velké české nadace spojily se společným cílem. Nadační fond Avast, Nadace České spořitelny, Nadace Karla Janečka a Nadace OSF založily nový Nadační fond Eduzměna.

https://eduzmena.cz/o-nas/
http://www.ceskaskola.cz/2019/05/nadacni-fond-eduzmena-predstavil-sve.html

Má ještě někdo k těmto dvěma pánům, k PedF UK a k tzv. Eduzměně nějaký dotaz?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.