Sněmovna přes odpor ANO podpořila vyšší příplatek za třídnictví

pátek 31. ledna 2020 ·

Sněmovna podpořila v úvodním kole lidovecký návrh, který má zvýšit příplatek pro třídní učitele a pedagogy se specializací až na 3500 korun měsíčně. Proti se dnes postavili poslanci hnutí ANO, zamítnutí novely zákoníku práce ale neprosadili. Vláda se k novele, kterou nyní projedná sněmovní školský výbor, postavila neutrálně. Informuje ČTK.



Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Lenka Pokorná řekl(a)...
31. ledna 2020 v 21:24  

Ještě bych nejásala, protože to prošlo teprve prvním čtením a kdoví, jak to zprzní poslanci pozměňovacími návrhy, co z toho nakonec vyleze a jestli to nakonec projde.

Nicméně se opět ukázalo, jakou je školství pro ANO a pro vládu prioritou, protože jako jediní hlasovali pro zamítnutí už v prvním čtení. Jejich argumenty, že 2 miliardy, které by na to padly, neúměrně zatíží státní rozpočet, jsou v situaci, kdy jen za jedno pololetí loňského roku padlo skoro 6 miliard na slevy na jízdném a kdy byly navýšeny nadtarifní složky o 2 %, směšné. Na naší škole podle v minulém týdnu zveřejněné tabulky vychází v průměru skoro 8 tisíc měsíčně na jednoho pedagogického pracovníka nadtarifů a velmi podobně na tom jsou všechny školy. Jsem si samozřejmě vědoma, že v tom jsou započítány příplatky za vedení ředitele i zástupce, ale i tak si myslím, že peníze v nadtarifech na to jsou už teď.

mirek vaněk řekl(a)...
1. února 2020 v 9:18  

pro pedagogy se specializací a až 3500Kč. V tom bude ten háček. Normální třídní ať dělá všechno, ale nedostane nic. Nebo se půjde školit a možná něco dostane.

RP řekl(a)...
1. února 2020 v 20:29  

Paní Pokorná, z čeho si myslíte že jsou placeny zvláštní příplatky, specializační příplatky, příplatky za suplované hodiny atd. Ta nadtarifní složka je opticky možná vysoká, ale rozhodně už se doba nějakých vysokých odměn opakovat nebude...

Lenka Pokorná řekl(a)...
2. února 2020 v 11:20  

Na naší škole je částka na nadtarify podle nového financování vyšší než byla, čímž neříkám, že by neměla být vyšší. Ale zárověň si myslím, že by se neměly rapidně zvyšovat nadtarify, dokud nebudou mít učitelé slušný tarifní základ. Až totiž přijde recese a krize, první na co nám sáhnou budou nadtarify. Sáhnout na tarify si hned tak nedovolí.

Jo, a kdy byla ve školství ta doba vysokých odměn, za třicet let ve školství si na žádnou nepamatuji.

RP řekl(a)...
2. února 2020 v 14:19  

Souhlasím s tím, že hlavní zvyšování platů je přes tarify, nadtarify nikdy nebudou předvídatelné.... Odměny - já si pamatuji i 13. plat, který jsme kdysi dostávali... Nicméně neznám situaci vaší školy a kraje, u nás na konci roku odměny byly (ne sice v desítkách tisíc, jako na ministerstvu)....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.