Návrh novely školského zákona: V inkluzi je třeba sladit poradny a sociální pracovníky

pondělí 13. ledna 2020 ·

Doporučení pedagogických poraden k poskytování podpůrných opatření pro handicapované děti by od příštího roku mohli posuzovat pracovníci, které by tím pověřilo ministerstvo školství. Úřad to navrhl v novele zákona, která je nyní v připomínkovém řízení. Opatření by podle něj mělo vést k omezení nynějších rozdílů v práci poraden v různých krajích. Do systému podpory znevýhodněných žáků by se dle novely měl zapojit více také úřad sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Informuje ČTK.



Celý text naleznete zde
Návrh novely naleznete zde

1 komentářů:

Lenka Pokorná řekl(a)...
13. ledna 2020 v 18:58  

"Doporučení z poraden v různých regionech se dle ministerstva mohou nyní velmi lišit. Jeho analýza zjistila, že rozdíly v počtech předepsaných opatření, mezi která patří třeba přidělení asistenta, doučování či různé pomůcky, jsou u podobných žáků v krajích mezi jedním a devatenácti."

Možná se před zavedením inkluze měli napřed pracovníci PPP pořádně jednotně proškolit, aby věděli, co se po nich vlastně chce.

"Navrhován je proto vznik posuzujících pracovišť, zřízených ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, které sjednotí postup doporučování podpůrných opatření. Posuzující osoba by měla mít na vyjádření k doporučení lhůtu 30 dnů."

Takže v konečném důsledku bude o podpůrných opatřeních žáka rozhodovat někdo, kdo ho vůbec neviděl, a vše se ještě o měsíc oddálí?

"Pokud by rodiče nereagovali na doporučení školy navštívit poradnu ani po písemném oznámení do 30 dnů od jeho doručení, měla by škola zajistit poskytnutí poradenství sama. "

Jasnačka, hodíme povinnosti rodičů na školu.

"Nové nastavení systému by mohlo vést k omezení počtu přidělovaných asistentů pedagoga v běžných školách"

Aha, tak tady je jádro pudla.

Když už se furt kecá o tom Finsku, proč se probůh neispirujeme tam, kde to údajně všechno funguje přímo na škole?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.