Jiří Nantl: Jak zvýšit prestiž řemesel

pondělí 13. ledna 2020 ·

„V Německu a Rakousku poskytuje mistrovský list také oprávnění jít bez maturity na vysokou školu. Všeobecná a odborná studijní dráha se sice na úrovni středního školství rozpojuje podobně jako u nás, na rozdíl od Česka však ne navždy. Právě to může být nakonec zásadní faktor zvyšující atraktivitu volby učňovské dráhy. Nikoli proto, že by mistři řemesel šli masově na univerzity, ale proto, že by měli tu možnost. Dnes každé dítě, které směřuje na učňovský obor, vnímá jistou neodvolatelnost tohoto kroku... Nastavení paralelní cesty pro ty, kdo zvolili dráhu odborné přípravy a řemesla, by znamenalo principiální zrovnoprávnění těchto lidí ve vzdělávání, odstranění stigmatu méněcenné kvalifikace,“ píše Jiří Nantl v Lidových novinách v úvaze o smyslu „mistrovské zkoušky“.



Jiří Nantl (twitter.com)
Pro zvýšení prestiže a atraktivity řemesel by to mohlo udělat víc než mistrovský glejt podepisovaný ministrem. Pokud bychom měli kvalifikaci mistrů řemesel opravdu zavádět – a je řada dobrých důvodů to nedělat a spíše podmínky pracovního trhu a živností liberalizovat –, přemýšlejme o tom, aby mistrovský list byl také propustkou k případnému dalšímu studiu.




Celý text naleznete v Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.