Radka Kvačková: Úprk ze základek pokračuje

úterý 3. prosince 2019 ·

„Věřili byste, že v Praze je přes šedesát gymnázií? Vlastně ještě víc, protože v některých je třeba gymnázium čtyřleté i osmileté. Ve skutečnosti lze v hlavním městě napočítat 37 čtyřletých, 11 šestiletých a 34 osmiletých gymnázií. Do čtyřletých programů, kam se žáci hlásí v patnácti letech, nastoupilo letos 1952 studentů. Jenom o trochu méně (1879) se jich nachází v prvních ročnících osmiletých gymnázií, kam se hlásí děti už v jedenácti letech, a 723 v šestiletých, kde se začíná po sedmé třídě základní školy,“ píše Radka Kvačková v Lidových novinách.



Radka Kvačková (repro ČT)
Kvačková mimo jiné píše: 

V zásadě se tedy dá říct, že v Praze jde víc žáků na gymnázium už během povinné školní docházky než po jejím skončení, což musí mít samozřejmě dost negativní dopad na kvalitu druhého stupně základních škol. Lze předpokládat, že příští rok bude situace podobná...

A jak vypadá situace mimo Prahu? Zdá se, že podobně jako v metropoli. Většina gymnázií nabízí jak víceleté, tak čtyřleté programy. Například v Královéhradeckém kraji je k dispozici 17 čtyřletých, pět šestiletých a 11 osmiletých. V Kraji Vysočina 15 čtyřletých, tři šestileté a 13 osmiletých.


Celý text naleznete v Lidových novinách

4 komentářů:

Nowak řekl(a)...
3. prosince 2019 v 20:38  

Matematika podle Kvačkové: „Věřili byste, že v Praze je přes šedesát gymnázií? Vlastně ještě víc, protože v některých je třeba gymnázium čtyřleté i osmileté."
Takže G, které má 4-leté + 8-leté studium, není jedna škola, ale jsou to dvě školy. Podle tohoto vzoru učiliště nebo odborná škola s 5 obory je 5 čkol.
Vhodný námět pro praktické úlohy z matematiky vhodné budoucí státní maturitu z M podle Plagy.

Lenka Pokorná řekl(a)...
3. prosince 2019 v 22:09  

Jen drobná poznámka k tvrzení paní Kvačkové, že jinde po republice je situace ohledně osmiletých gymnázií stejná jako v Praze.

V Praze se loni dostalo na osmiletá gymnázia 16,44 procenta žáků pátých tříd, což je skoro dvojnásobek proti celorepublikovému průměru, ...

BP řekl(a)...
3. prosince 2019 v 23:14  

V Praze jsou přece nejchytřejší lidé. Tam vědí všichni všechno lépe než ve zbytku republiky. Proto nás musí herci jezdit poučovat na venkov, jak už jsme měli možnost si to párkrát v médiích vyslechnout.

tyrjir řekl(a)...
4. prosince 2019 v 1:07  

Gymnázia byla vždy super. Tam stačí k výuce barevné fixy a nějaké digi udělátko. :)))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.