Radka Kvačková: Ukřižování matematikou a co dál

úterý 17. prosince 2019 ·

„Zatím platí zákon, který říká, že od roku 2021 bude ve společné části zkoušky matematika povinná (stejně jako cizí jazyk). Vládní snahy o zrušení tohoto modelu ještě dřív, než bude uveden v život, totiž část poslanců zablokovala. Popravdě, dalo se to čekat, protože matematika má své zastánce a i lobbisty. Argumentů mají dost a těžko proti nim něco zásadního namítat,“ píše Radka Kvačková v Lidových novinách.



Radka Kvačková (repro ČT)
Kvačková mimo jiné píše:

Pravdu má ovšem i ministr školství Robert Plaga, který říká, že nemíní na tomto předmětu děti křižovat. Je otázkou, proč se matematika stává pro část studentů křížem. Snad že nechápou, k čemu jim bude vypočítávání tělesové úhlopříčky dobré, nebo že jim nikdo nepomůže vstát, když po cestě vroubené odmocňováním zakopnou a nevědí, jak dál. Všichni spíš straší. Špatnou známkou, maturitou. Má maturita strašit? Nemyslím. Času na změnu zákona ovšem není moc.

Někdo řekne, proč jen matematika? Co když někoho straší český jazyk, například kvůli tomu, že v něm tak úplně nevyrůstal? Možná by bylo rozumné začít o maturitě přemýšlet docela jinak, než jsme zvyklí.


Celý text naleznete v Lidových novinách

31 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
17. prosince 2019 v 13:58  

"Možná by bylo rozumné začít o maturitě přemýšlet docela jinak, než jsme zvyklí."

Jako jak jinak?

Ja o maturite premyslim urcite uplne jinak nez je zvykla premyslet Kvackova…

Tajný Učitel řekl(a)...
17. prosince 2019 v 14:20  

Třeba tak, že se zeptáme, copak že nám tahle tzv státní maturita dělá s výukou, se žáky, s rodiči, s hloubkou výkladu, s časem na probrání důležitých věcí... To se ptát nesmíme, protože bychom dostali odpovědi, které se nám nehodí do krámu.

Jiri Janecek řekl(a)...
17. prosince 2019 v 15:01  

"Třeba tak, že se zeptáme, copak že nám tahle tzv státní maturita dělá s výukou, se žáky, s rodiči, s hloubkou výkladu, s časem na probrání důležitých věcí... "


Ale takto se ptate a odpovidate si osm let... Mate to podle Kvackove delat jinak.

Ja ani tak nenarazim na ruzne postoje a nazory na maturitu, spis na jalovost mouder pani Kvackove…

Petr Portwyn řekl(a)...
17. prosince 2019 v 15:17  

Super titulek. No a pak se pan Komárek diví, jak se koukám na žurnalisty.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
17. prosince 2019 v 17:12  

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/maturity-at-maji-dve-urovne-obtiznosti-planuje-budouci-ministryne-skolstvi-306478

„V žádném případě nedovolím, abychom ukřižovali naše budoucí maturanty za několik let na něčem takovém. V první řadě budu chtít vědět, jak je možné, že žáci dosahují takto špatných výsledků," řekla serveru Valachová.

Škoda, že Kvačková neví, od koho je ten výrok a proč ho Plaga použil.

Lenka Pokorná řekl(a)...
17. prosince 2019 v 17:29  

Jestliže Plaga nechtěl maturanty ukřižovat na maturitě z matematiky, měl jednat dřív. Téměž dva roky na ministerstvu nic nedělal a návrh novely, která má povinnou maturitu z matematiky na některých oborech odpískat, podal tak pozdě, že už není čas ji solidně v parlamentu projednat a případně schválit v takovém termínu, aby se studenti třetích ročníků středních škol neocitali v nejistotě. A já se ptám, proč tak Plaga učinil? A napadají mne různé věci, jen ne to, že mu jde nemlich o prospěch studentů.

mirek vaněk řekl(a)...
17. prosince 2019 v 21:54  

Já si rýpnu. První rok maturují gymnázia a lycea, tedy ti nejlepší z nejlepších. 4 roky se na státní maturitu připravují, tak proč najednou ten křik? Že by gymnázia a lycea nebyly schopny připravit výběr žáků na jednu zkoušku navíc? Navíc zkoušku na úrovni přijímacích zkoušek na gymnázia před 30 lety.
Chápu obavy u odborných škol, které budou následovat další rok. Tam jsou na maturitních oborech žáci, kteří by se dřív z bídou vyučili. Jenže kolik let mělo ministerstvo na to, aby konalo. Zrušení maturity je krok do ho.... Stát potřebuje nějakou relevantní kontrolu výstupu. Nic jiného nemá. Takže nejlepší by bylo maturitu ponechat, ale nenechat ji jako podmínku k zdárnému ukončení studia pro žáky, kteří nechtějí pokračovat na VŠ.

Pavel Doležel řekl(a)...
18. prosince 2019 v 5:22  

"Třeba tak, že se zeptáme, copak že nám tahle tzv státní maturita dělá s výukou, se žáky, s rodiči, s hloubkou výkladu, s časem na probrání důležitých věcí... To se ptát nesmíme, protože bychom dostali odpovědi, které se nám nehodí do krámu."

A co vám dělá s výukou? V Polsku zavedli povinnou státní maturitu z matematiky někdy v roce tuším 2004, nebo 2005. No a podívejte se na výsledky mezinárodního srovnávání na kterých tady někteří staví své báje o školstvích, jejichž metody se do krámu hodí. Polsko od té doby setrvale stoupá ve výsledcích, zatímco my setrvale klesáme, takže ačkoliv jsme začínali na začátku tisíciletí na mnohem vyšší úrovni, nyní se situace zcela obrátila a Poláci se zlepšují a my se stále pozvolna, ale jistě, zhoršujeme. A to nejen v oblasti matematické gramotnosti, ale i ve většině ostatních. Rusko zavedlo povinnou maturitu z matematiky a také se zlepšuje. Jenom my si tady zase budeme pod vlivem nějakejch těch čapkoidních významnejch influencerů prdět do kalhot, aby nám bylo pěkně teplo a mohli jsme si vygenerovat další generaci kvákalů. Hlavně se tak nějak jako nenamáhat. Vono se to vždycky nějak vokecá. Hlavně ten názor si utvořit a ty softskily a to by bylo, abychom ty "imperialistí" nepředběhli.

Pavel Doležel řekl(a)...
18. prosince 2019 v 5:40  

"Je otázkou, proč se matematika stává pro část studentů křížem. Snad že nechápou, k čemu jim bude vypočítávání tělesové úhlopříčky dobré, nebo že jim nikdo nepomůže vstát, když po cestě vroubené odmocňováním zakopnou a nevědí, jak dál. Všichni spíš straší."

Hm, brilantní analýza. Taková moderní. No, tak když to Kvačková neví, proč je matematika pro část studentů křížem, tak já jí to prozradím - protože část studentů nemá pro ni intelektové předpoklady. Chybí schopnost logického uvažování a abstraktní představivost. Pak u části schopnost se soustředit. A že by pro někoho byla křížem proto, že mu nikdo nevysvětlil, k čemu mu bude dobrá a on tak chudáček není motivovaný k tomu, aby dělal to, co se po něm chce a co je jednou z jeho mála povinností? No, tak tím se můžete oblbovat dalších deset, nebo dvacet let. Před dvaceti lety by mě nenapadlo, že se najde někdo, kdo opravdu může tomuto blábolu uvěřit. Podcenil jsem zřejmě psychologický efekt projekce viny a projekce neschopnosti, vliv frustrace a vliv způsobů jejích kompenzací.

Petr Portwyn řekl(a)...
18. prosince 2019 v 6:49  

Mne hlavně překvapuje, že ti dnešní studenti, všestraně vyspělí, inteligentní, svobodní a s mobilem v ruce nechápou, k čemu jim to bude, když my, hloupí studenti socialističtí, jsme chápali.
"Abys nebyl blbej, vole", zněla standardní odpověď na podobné otázky.

Jenže tenkrát lidé ještě chápali, že vzdělání se po člověku jaksi rozlézá, že když je někdo "chytrý", tak "mu to myslí" celkově. Srozumitelněji řečeno, že nácvik logickch schopností a důslednosti v myšlení se projeví i jinde, než přesně v tématu, které je procvičováno. To chápal i soustružník z Elitexu.
Holt jsme neměli experty, kteří by nám temnotu osvětlili. Nyní experty máme, a výsledky podle toho vypadají.

Pozoruhodné je, že když fotbalista dělá na tréninku kliky, tak chápe, že mu zesílí ruce, a že mu to pomůže, i když pak o zápase na hřišti žádné kliky dělat nebude.

Tajný Učitel řekl(a)...
18. prosince 2019 v 18:37  

Když ono už nestačí pravit, dělěj to, páč ti řikám, že je pro tebe dobré. Autorita dospělých už není co byla, možná taky proto, že se mladoch kouká kolem sebe na ten prasečí bordel, který ti nejlepší z dospělých nasekali.

Petr Portwyn řekl(a)...
18. prosince 2019 v 22:16  

Mlaďoch vždycky vidí, že to ti před ním úplně zvrtali. Tomu se říká "puberta".
Ostatně mlaďoši by mohli rodičům líbat ruce i nohy. Tak dobře se mlaďoši nikdy neměli, a nikdy neměli tolik práv, jako dneska. Pokud to teda není část toho bordelu, což by vyžadovalo od mlaďochů sebekritičnost. Ta se jim ovšem poněkud nedostává.
Spíše bych řekl, že se mlaďochům leze do zádi tak hluboko a intenzívně, že už nevědí, co by. Potřeby jsou vždy neomezené, praví ekonomie.

Ještě jednou: fotbalista to s klikama chápe, tak by to mohli chápat i jiní s něčím jiným.

Tajný Učitel řekl(a)...
19. prosince 2019 v 8:48  

"Ostatně mlaďoši by mohli rodičům líbat ruce i nohy."

Jo. Třeba za to, že jim do kočárku koupili tablet, nebo za to, že zruinovali prostředí, volili vyčuránky a podílejí se, byť jen svou pasivitou, na tom, že dnes je kotlinka nejrasističtější a nejateističtější zemí na zemi. To víte, imitace je mocný nástroj učení. Akorát si pak nestěžujme.

Petr Portwyn řekl(a)...
19. prosince 2019 v 9:51  

...je kotlinka nejrasističtější (…) zemí na zemi.

Tohle myslíte vážně, pane Tajný? Opravdu?

Předpokládám, že pohrdavé označení "kotlinka" máte pro tuto zemi. Nic Vám nebrání ji opustit, když ji tak strašně nesnášíte. Můžete se svobodně pohybovat po celém Schengenském prostoru.

Pavel Doležel řekl(a)...
19. prosince 2019 v 10:34  

V kočárku jsem tablet ještě neviděl. Zruinované prostředí je chiméra. Lidé se nikdy neměli tak dobře, jako se mají dnes. Pokud, tajnej, volíte vyčůránky, tak to proboha už příště nedělejte.

Kotlinka je nejrasističtější zemí na světě jen ve vaší pomatené hlavě. Nejateističtější nevím, ale snad ano. Tak sláva. Tomu se říká pokrok.

Imitace je mocný nástroj učení a právě proto byste ani vy, ani vám podobní, neměli učit. Ještě že tu úroveň drží lidé jako je pan Portwyn, pan Soukal, pak Kostečka, pánové Vaněk, krtek, PR, pan Klabal a mnozí další. Jim patří veliký dík. Jinak bychom měli z dětí stejné blbečky, jakým ráčíte býti vy.

Michal Komárek řekl(a)...
19. prosince 2019 v 10:39  

Pánové, prosím bez urážek a zbytečné exprese. Děkuji!

Tajný Učitel řekl(a)...
19. prosince 2019 v 11:46  

"V kočárku jsem tablet ještě neviděl."

Já jo.

"Zruinované prostředí je chiméra. Lidé se nikdy neměli tak dobře, jako se mají dnes."

No jo, když vám a vám podobným jde jen o tu žranici a o ten chlast.

"Pokud, tajnej, volíte vyčůránky, tak to proboha už příště nedělejte."

Nedělám, ale kompenzovat záplavu omezených zemanoidních koblihářů vašeho kalibru sám nedovedu.

"Kotlinka je nejrasističtější zemí na světě jen ve vaší pomatené hlavě."

Nikoli modeláři. Informujte se.

"Nejateističtější nevím, ale snad ano. Tak sláva. Tomu se říká pokrok."

Leda ve vaší počítačové hranaté hlavě, milánku.

Imitace je mocný nástroj učení a právě proto byste ani vy, ani vám podobní, neměli učit. Ještě že tu úroveň drží lidé jako je pan Portwyn, pan Soukal, pak Kostečka, pánové Vaněk, krtek, PR, pan Klabal a mnozí další. Jim patří veliký dík. Jinak bychom měli z dětí stejné blbečky, jakým ráčíte býti vy.

No eště že má ty ratolesti kdo zachránit, ale děkuji, že jste mne do toho pytle blech nastrčil. Jinak bez obav, z dětí budete mít stejné blbečky jako každý jiný; máme přeci rovnost příležitostí. Nejste výjimka hurvínku.

Pavel Doležel řekl(a)...
19. prosince 2019 v 12:45  

"No jo, když vám a vám podobným jde jen o tu žranici a o ten chlast."

Ani ne, ale když to porovnám třeba s první republikou, nebo obdobím hlubokého socialismu, tak minimálně v naší zemi, kterou tak nenávidíte, se opravdu máme velmi dobře. Možná to vnímám zkresleně, ale elektřinu mají prakticky všichni, D1 sice nic moc, ale pořád lepší, než nějaké prašné cesty, tekoucí voda, včetně teplé, málokdo musí mrznout (většinou jen ti, kteří raději mrznou, než aby pracovali). Občas nějaký blázen spáchá nějakou vraždu, ale objasněnost obrovská, bezpečnost jedna z nejlepších v Evropě, zdravotní péče na světové úrovni, školství (když vynechám těch pár poblouzněnců) funkční - byť mu neustále někdo hází klacky pod nohy. Jedna z nejnižších novorozeneckých úmrtností, průměrný věk dožití stále roste. V Praze tolik aut, že už není kde parkovat. Problém, na který se zřejmě snažíte upozornit jest zřejmě ten, že někteří lidé nejsou zvyklí se potýkat s osobní zodpovědností, jsou zlenivělí, neochotní se přizpůsobovat, neschopní přijímat kritiku a kvůli smartfounům už ani neudrží pozornost. Ano, to je negativní trend podporovaný masivně nejrůznějšími experty na vzdělávání. A proti tomuto trendu kultu dítěte, uhýbání a ulehčování cest, zde právě dlouhodobě vystupuji. To, že se nám část populace hroutí z každého neúspěchu a reaguje hystericky na jakýkoliv náznak kritiky, to je samozřejmě fenomén, kterého si již všimli i psychologové a sociologové. Je třeba děti připravovat na život, nikoliv naopak.

"Nedělám, ale kompenzovat záplavu omezených zemanoidních koblihářů vašeho kalibru sám nedovedu."

Tak podle mě jste zase typickým vyčůránkem vy. Jak přesně byste chtěl tu záplavu kompenzovat? Nějaké vyhlazování, nebo snad chcete misijně působit na domorodce v kotlince, abyste je přivedl na vaši víru svatou?

"Nikoli modeláři. Informujte se."


Zřejmě nejste informován vy. U nás nikdy segregační zákony neplatily. Černoši nikdy nemuseli jezdit odděleně v hromadné dopravě. Naopak. U nás se rozdávaly byty etnickým menšinám, které je pak akorát vybydlely a zničily. U nás nemají na letišti separátní privilegovaný vstup a místa pro Čechy a pro ostatní, jako je tomu třeba v Číně (pochopitelně pro Číňany). U nás si menšiny pořádají pochody Prahou a jen pár bigotních katolíků se pohorší a to je tak vše. Mimochodem, dcera mé partnerky je míšenka, vypadá v zásadě stejně jako černoška a jezdíme spolu po Praze i po večerech a to často a v životě jsem se nesetkal s jediným náznakem rasismu. Naopak, někteří mají nutkání projevovat celkem bezdůvodně pozitivní postoje. Takže mám dojem, že jsou to zase voni, kdo je tak ňák v tom provinčním kumbálku neinformovaný a sedí si ve své multi-kulti bublině živené jakýmsi vychýleným mediálním obrazem vytvářeným podobnými hrdinnými bojovníky proti malilinkatému nepřítelíčkovi, z kterého dělají obrovitánské riziko, aby se uspokojili a aby si nahnali to sebevědomí zdecimované objektivními testy - zřejmě.


Petr Portwyn řekl(a)...
19. prosince 2019 v 12:53  

Pane Tajný, patrně můj dotaz nějak zanikl, ptám se tedy znovu.

To s tou "nejrasističtější zemí na světě" jste myslel vážně?

Pavel Doležel řekl(a)...
19. prosince 2019 v 13:41  

"Jinak bez obav, z dětí budete mít stejné blbečky jako každý jiný; máme přeci rovnost příležitostí. Nejste výjimka hurvínku."

Tak to, že na rozdíl od Mistra Čapka, který je světově uznávaným didaktikem a odborníkem a vás, který jste údajně významným influencerem, já nejsem nijak výjimečný, je mi naprosto jasné. Já se nepotřebuju někde vystavovat a jsem spokojený jedině, když zůstávám nevýznamným a nevýjimečným.


Ale z dětí právě blbečky mít nechci, a proto tak vystupuji proti vám a vám podobným. Mám právě největší obavu z toho, že se z nich stane něco jako jste vy. Hloupost je jedna věc, ale absolutní absence náhledu na sebe sama, to je ještě mnohem horší, než samotná kognitivní omezení, která máme v nějaké míře všichni. Prostě, kdo vzdělává povrchně, vzdělání trivializuje a "softskillizuje", ten vyrobí originální, inovativní a světové myslitele. Bohužel však jen v jejich hlavách. A pak budou frustrovaní z toho, že takové myslitele nikdo nechce zaměstnat. Oni si sebevědomě nakráčí na pohovor vybaveni Čapkovskými softskilly a Lippmannoidní kompetencí vytvářet si názory (pochopitelně jen ty správné) a slečna na HR z nich bude unešená. Pak se dostanou do druhého kola a tam přijde můj kolega s postgraduálem ze statistiky a zeptá se jich na předpoklady pro odhad koeficientů lineární regrese, nebo jiný kolega na složené úročení a efektivní úrokovou sazbu. No a budou tam, kam slunko nedosvítí a zpěv ptáků nedolétne. A pak z toho jsou ti frustráti, ta nespokojenost, ty bláboly o rasismu, xenofobii, protekci, podvodech, špatném prostředí, apod. A sebevraždy z neúspěchu u státnic, nebo u maturit. Ono, když namísto aby dítko poslouchalo od malička rodiče, poslouchají rodiče dítko, když Čapek kárá učitelku, která za šest chyb v krátkém doplňovacím textu dala trojku, neb to není motivační a je to vnímáno jako trest a navrhuje ocenit originalitu v neschopnosti splnit zadání a to ještě originalitu na úrovni originálně rozmazaného exkrementu na zdi, tak to se pak nemůžeme divit, že když pak takové dítko je odmítnuto, nebo se mu najednou někdo nepřizpůsobí a nepochválí ho za úplné bláboly, tak že je tím traumatizováno a frustrováno. A zelené matky pak ještě budou pořádat demonstrace za svobodné rozhodování pracovníků v tom, k jakému zaměstnavateli a za kolik chtějí nastoupit. Absolutně netknuté pochopením fungování elementárních společenských principů, které považují za zlou vůli nějakého zlého a špatného pána, případně nějakého spolčení proti jejich oprávněným požadavkům na svět.

Michal Komárek řekl(a)...
19. prosince 2019 v 14:01  

Už to opravdu stačilo, pánové. Děkuji!

Tajný Učitel řekl(a)...
19. prosince 2019 v 17:24  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Tajný Učitel řekl(a)...
19. prosince 2019 v 17:25  

Portwyn, ano myslel.

Petr Portwyn řekl(a)...
19. prosince 2019 v 18:03  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
19. prosince 2019 v 18:05  

Tak tady jsou argumenty fakt zbytečné.

Pavel Doležel řekl(a)...
20. prosince 2019 v 10:15  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
20. prosince 2019 v 10:21  

Opravdu to už stačilo. Děkuji!

E.Kocourek řekl(a)...
21. prosince 2019 v 10:20  

U nás nikdy segregační zákony neplatily

Pane Doležel, formálně máte možná pravdu. Ale myslíte-li celý ten váš "ne-segregační" příspěvek vážně, jste mimo. ////

Za ancien régime (to jako před plyšákem) Veřejná bezpečnost nakládala s jistým etnikem výrazně přísněji nežli s bílými, ať už byly zákony jakkoli ne-segregační. A v současné době znám na kladensku nejméně jednoho majitele nemovitostí, který "etnickou příslušnost" používá jako hlavní kriterium pro odmítání potenciálních nájemníků. ////

To s tou "nejrasističtější zemí na světě" jste myslel vážně?

Pane Portwyn, nevím jak pan Tajný, ale za sebe odhaduji, že není-li Česko zrovna tou "nejrasističtější zemí na světě", tedy každopádně je rasistické hodně. A ne-li celé Česko, tedy rozhodně Kladensko. (Samozřejmě s výhradou, že nejde o rasu ale o etnicitu.) ////

Petr Portwyn řekl(a)...
21. prosince 2019 v 14:40  

Pane Kocourku,
vzhledem k tomu, že nevím o jediném rasovém útoku za velmi dlouhou dobu ze strany bílých (a že by na tom novináři zgustli), že nejpopulárnější TV hlasatelem je černoch, že Vietnamci jsou nejen tolerováni, ale oblíbeni, tak to nemohu brát vážně.

No a když si člověk přečte o krvavém národnostním násilí ve spoustě zemí, o genocidě na národnostním/rasovém základě, která tady snad nikdy nebyla, tak ty řeči o "rasistických" Češích vidí jako jasnou účelovku... nebo hlubokou naivitu.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. prosince 2019 v 21:47  

Pane Kocourku, rasismus vypadá jinak. To, že v určitých lokalitách se lidé k určitým etnikům chovají odlišně na základě zkušeností s jejich chováním, je samozřejmě nejen možné, ale jisté.

S Amerikou v šedesátých letech, nebo dokonce s Jihoafrickou republikou, se srovnávat nemůžeme ani náhodou. I dnes je v obou těchto zemích rasismus silně zakořeněn.

Ale pan Portwyn už to vyjádřil za mě. Nejen jeden z nejznámějších hlasatelů, který se objevuje na obrazovkách televize snad již několik desítek let (tak dlouho si nepamatuji, že by v nejsledovanější zpravodajské relaci někdo vydržel), ale i vítězství příslušníka údajně nenáviděného etnika, který v celonárodním hlasování vyhrál pěveckou soutěž na základě hlasů diváků. Ne, opravdu vám nevěřím, že Česko je rasistické. Česko jenom nehodlá tolerovat určitý typ chování. Například parazitismus. A to je v pořádku. To není rasismus.

Se mnou máte tu smůlu, že jak jsem psal, nevlastní dcera je míšenka vzezření černošky a před mnoha lety jsem jezdíval s Romskými dětmi na prázdniny a trávil s nimi Vánoce a kupoval jim dárky a navštěvoval je v dětském domově, těžko mi budete povídat, že mám malé zkušenosti. Spoustu času jsem strávil diskusemi s psychology o Romském etniku a jeho odlišnostech. S psychology, kteří s nimi také trávili spoustu času a chtěli jim pomoci. On tajnej tady vždycky ze sebe dělá znalce a morální autoritu a z druhých kalkulačky, hranaté hlavy, profesůrky s upocenými ručkami, autisty s obřími varlaty, apod., ale na otázku kolik času vlastně s tím bájným etnikem tráví, co pro něj dělá ve svém volném čase, kolik přispěl na tragicky zesnulou učitelku, kolik přispívá pravidelně na charitu, zásadně neodpovídá. Snad prý chodil pomáhat do Bohnic, což je záslužné, ale pořád nějak nevidím tu hodnotu navíc oproti tomu, co jsem dělal třeba já a věřím, že dělá mnoho dalších lidí. Jde jen o to, že on si myslí, že na tu moralitu má nějaký patent a že to je ta jeho přidaná hodnota oproti těm nenáviděným přírodovědcům a technicistním omezencům. Skutečnost je ovšem taková, že morální není o nic víc než oni. Jen jim vůbec nerozumí a jak je tak tím světem zmaten, tak bazíruje na prázdném blábolení, protože to mu dodává pocit hloubky a velikosti, neb to nelze objektivně zpochybnit. Ono když někdo de facto nic netvrdí, tak se to dost blbě zpochybňuje.

Petr Portwyn řekl(a)...
22. prosince 2019 v 15:18  

Ono zdaleka nejde jen o Jihoafrickou republiku. Jde třeba o rasistické (konkrétně antisemitské) útoky ve Francii z posledních let. Jde o rasistické aktivity v Británii (gang unášející nezletilé dívky kvůli prostituci). Jde o rasové nepokoje v USA (Afroameričané útočící na Asiaty). Jde o Japonce a jejich pohrdání "páchnoucími" cizinci. My tohle tady prostě nemáme.
Veškerý český "rasismus" se pak smrskne na pár vtipů o Romech, což má ke skutečnému rasismu hodně daleko.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.