Některé školy zavřou, jiné budou fungovat a jiné nabídnou náhradní program. Jak konkrétně bude stávka vypadat?

úterý 5. listopadu 2019 ·

Školské odbory uvádějí, že k zítřejší stávce se připojí více než polovina škol, asi 6000. Jak konkrétně bude stávka na školách vypadat, je ale zatím těžké odhadnout. Někde bude škola zavřená. Jinde bude stávka znamenat vylepení plakátu s oznámením podpory stávky. Někde budou stávkovat dva zaměstnanci a škola bude normálně fungovat. Jinde škola nabídne částečnou péči o děti prvního stupně, částečný provoz družiny nebo náhradní program v městském divadle. Podoby stávky, která na školách proběhne zítra, mapovali novináři krajských redakcí Práva, MF DNES idalších médií.



Právo – Hradec Králové, Pardubice: 

„Odpovědět na otázku, kolik školských zařízení v Královéhradeckém a Pardubickém kraji se připojí ke stávce vyhlášené na středu školskými odbory, nedokázal v pondělí nikdo. Jasno nemělo ani vedení mnohých škol.

„Na škole nemáme odbory, proto je iniciativa volně na zaměstnancích. Pokud by chtěli stávkovat, měl by zřejmě vzniknout stávkový výbor a ten by dva až tři dny předem stávku oznámil řediteli školy,“ uvedl Právu v pondělí dopoledne ředitel ZŠ Pouchov Jiří Otčenášek a poukázal na skutečnost, že stávka byla oznámena v době, kdy například v celém Hradci Králové měly základní i střední školy po státním svátku a podzimních prázdninách ředitelské volno. Takže celý týden zely školy prázdnotou.

Právo – Plzeňský kraj: 

Na Plzeňsku už se ví, že stávky se zúčastní například 34. základní škola z plzeňského sídliště Bolevec. Uzavřená bude jak školní budova, tak družina. „Ke stávce se přihlásilo zhruba čtyřicet zaměstnanců, což je velká většina,“ řekl Právu Jiří Rymeš, zástupce ředitele.

„Rodiče jsme upozornili na webu, děti to mají v žákovských knížkách, visí leták na dveřích,“ doplnil Rymeš. Dvě plzeňské základky – Masarykova a 15. ZŠ – už naopak oznámily, že se ke stávce nepřipojí. Ostatních třiadvacet škol zřizovaných městem v pondělí okolo poledne žádné avízo na web nedalo.

Právo – Ostrava, Zlín: 

Podle předsedkyně moravskoslezských školských odborů Dagmar Bobkové Regelové to zatím vypadá, že se připojí i více než 50 procent škol z Ostravy. „Údaje se mění, školy se stále hlásí,“ řekla v pondělí odpoledne. Některé školy se uzavřou zcela, jiné zčásti či mají pro školáky náhradní program.

„Nechceme si brát děti jako rukojmí, ale stávku podporujeme,“ tvrdil zástupce ředitele 17. základní školy ve Zlíně Pavel Růžička. Ten už v neděli odpoledne obvolával učitele druhého stupně, aby zjistil jejich názor na případné zapojení do stávky stopnutím středeční výuky. „Drtivá většina kantorů se shodla, že výuku nepřeruší. Pouze jedna kolegyně si ještě není jistá, možná stávku přímo podpoří ukončením výuky,“ podotkl Růžička. Podle něj se do stávky zapojí přímo v krajském městě jen minimum základních škol.


MF DNES Zlínský kraj: 

Základní škola Emila Zátopka ve Zlíně vyhlásila na středu ředitelské volno. Pedagogové budou totiž stávkovat.

Naopak ZŠ Komenského I zachová běžnou výuku, přestože s myšlenkou, která ke stávce vede, zdejší kantoři souhlasí. A sousední škola Komenského II sice učit nebude, zajistí ale program pro školáky z prvního stupně do 13 hodin.

„Stávku považuji za legitimní možnost, jak vyjádřit názor. Pokud chtějí kolegové stávkovat, beru to na vědomí, ale provoz školy, alespoň pro nejmladší školáky, zajistím,“ reagoval ředitel školy Milan Alex. Pro stávku se tady vyjádřilo 80 procent pedagogů. O tom, jak se která ze škol ke středeční plošné akci postaví, se na některých místech rozhodovalo ještě včera pozdě odpoledne nebo i dnes. Rodiče by proto měli bedlivě sledovat webové stránky škol, do kterých jejich děti chodí. 

MF DNES – Olomoucký kraj: 

Stávka zavře nebo omezí provoz řady škol v Olomouckém kraji. Odboráři očekávají, že se do protestu zapojí téměř padesátka základních a středních škol v regionu. Pedagogičtí pracovníci bojují za navýšení platů tak, jak požadují odbory. Ředitelé stávkujících škol museli do včerejšího večera informovat rodiče žáků, že se ve středu nebude vyučovat.

„Tak velkou účast škol jsme nečekali, dokonce je mezi nimi i šest gymnázií a řada velkých základních škol,“ pochvaluje si šéfka krajské organizace Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství Eva Hrdličková.

Do stávky se zapojí i některé základní školy. Část z nich zajistí alespoň omezený provoz, když ve středu otevřou družiny, aby rodičům zajistily péči o malé školáky. Tento model zvolila například jedna z největších základek v Olomouckém kraji, ZŠ Boženy Němcové v Zábřehu, kterou navštěvuje přes šest stovek dětí. „Většina pedagogů se ke stávce připojí, takže výuka probíhat nebude. Provoz bychom ale chtěli zajistit aspoň pro první stupeň, takže bude fungovat družina, protože chápu, že ne každý si může tak narychlo sehnat hlídání dětí,“ sdělil ředitel Pavel Nimrichtr.

MF DNES – Plzeňsko: 

Gymnázium na plzeňském Mikulášském náměstí bude zítra zavřené. Důvodem je celodenní stávka kvůli platům učitelů. Naopak kantoři z Masarykova gymnázia se k akci nepřipojí. Stejně nejednotní jsou vůči protestu pedagogové základních škol v Plzeňském kraji. Některá zařízení tak výrazně omezí výuku, jiná budou fungovat beze změn.

Právo – Žatec: 

Na středu naplánovaná stávka vyhlášená školskými odbory uzavře řadu škol v Ústeckém kraji. Většina z nich se ale postará alespoň o žáky prvního stupně, někde přichystali náhradní program. Například v Žatci budou zavřené tři školy, náhradní program pro žáky bude v Městském divadle.

V Žatci budou po celý den zavřené ZŠ Komenského alej, ZŠ nám. 28. října a ZŠ Jižní. Mateřské školy a základní školy ve Dvořákově ulici a v ulici Petra Bezruče naopak budou fungovat v běžném provozu. V pondělí začalo město ve spolupráci se školami rozesílat rodičům informace o tom, že pro děti z uzavřených škol bude zajištěný náhradní prostor a program v budově Městského divadla.

„Kopírujeme provoz školních družin, to znamená, že divadlo bude otevřené od 6 do 17 hodin. Pitný režim zajistí město Žatec, stravu pro své děti musí zajistit rodiče a dát jídlo dětem s sebou do divadla,“ popsala část opatření starostka Žatce Zdeňka Hamousová (ANO).


Celé texty a další informace naleznete v regionálních přílohách deníků Právo a MF DNES

3 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 11:31  

Výjimečně dnes přispívám na ČŠ, tentokrát komentářem z FB:

Toto sdílel můj kamarád, dle mého příkladný učitel a zástupce ředitele ZŠ Bánov Vlastimil Ondra s níže uvedeným komentářem. Někdo hraje "rozumné hry", drží se při zdi. Vlastík, který dlouhá léta dává školství to nejlepší, co může, nikdy nijak nepolitikařil, a má (spolu s kolegy) skvělé výsledky, je upřímný. A já mu držím palce! Chtěl bych samé takové učitele. A kdo víte, jak Vlastík Ondra funguje, tak mi snad dáte za pravdu.

PROČ JDU DO STÁVKY
Sedmnáctiletá dcera mi řekla, že stávkovat je stejně zbytečné, že to k ničemu nebude. Vysvětlil jsem jí, že po dvaceti letech ve školství naplněných vládními sliby, při jejichž plnění stát použil vždy nakonec metodu chytré horákyně, jsem se rozhodl využít své ústavní právo. Lituji jediného, že až teď.
Ze všeho nejvíc mi vadí, že nejsem součástí parádního školství, které vidí něco smysluplného před sebou a k tomu kráčí sebevědomě po perfektně naplánovaných krocích.
To přešlapování na místě a ze všech stran ozývající se hlasy: To naše školství je špatné, rakousko-uherské, zastaralé, nudné, frontální, k ničemu, ve mně vzbuzuje vztek. Ač jsem své profesi dal vše, veškerou pozornost a nasazení, tak hrozí, pokud to tak bude pokračovat, že do důchodu odejdu s pocitem, že můj profesní život byl k ničemu. Nechápu, jak stát nevyužil a nevyužívá potenciál už několikáté generace zapálených kantorů.
Proto jdu ve středu do stávky.
Ale všimne si toho někdo?


ZŠ Bánov
21 hod ·
Stávka zaměstnanců Základní školy Josefa Bublíka, Bánov.

Vážení rodiče,
ve středu 6. 11. 2019 bude vaše škola ve stávce.
V tento den bude budova školy uzavřena a nebude v provozu školní družina, školní klub a jídelna.

Nejdeme do stávky kvůli handrkování se o nějaké 2%. Stávkou chceme vyjádřit naši dlouhodobou narůstající nespokojenost a frustraci z chování vlád a části společnosti k nám, lidem pracujícím ve školství:
- chybí nám jasná a ucelená vize a koncepce našeho školství (ad hoc změny…)
- vadí nám nesplněné sliby jednotlivých vlád (předvolební sliby žádná vláda nedovedla do konce v plné míře – navýšení platů, snižování byrokratické zátěže…)
- jsme nespokojení s dlouhodobou situací ve školství a s ne dobrým postavení učitelů ve společnosti
- obaváme se, že nad tarifové finanční zdroje se do školy nemusí vůbec dostat (jak jsme se o tom už několikrát přesvědčili)
- vadí nám nedostatečné podmínky pro zavedení inkluze (chybí asistenti pedagoga, ti, kteří jsou, často nemají patřičné vzdělání, nedostatečné finanční podmínky pro učitele ve třídách s integrovanými žáky, nedostatečná pomoc odborníků, problémy s hodnocením integrovaných žáků).

Děkujeme za pochopení.
Omlouváme se vám za vzniklé potíže.
ZŠ Bánov 4. 11. 2019

tyrjir řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 13:41  

Například v Žatci budou zavřené tři školy, náhradní program pro žáky bude v Městském divadle.

No vida! Když se to vše republikově sečte, možná pak dostanou pánové Dobšík a Sárközi Čestné uznání od nějaké Thalie. :)))

Petr Portwyn řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 14:56  

Takže v Žatci žádná stávka nebude.
Protože stávka, která se nikoho nedotkne, žádnou stávkou není.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.