V roce 2007 zůstalo zavřeno 5800 škol. Zítra to má být podobné

úterý 5. listopadu 2019 ·

Naposledy šli učitelé do stávky v roce 2007. Kvůli nízkému rozpočtu na platy tehdy zůstalo na celý den zavřeno 5800 škol, protestu se zúčastnilo 117 tisíc učitelů. Teď to vypadá na podobná čísla. Podle odborářů se do stávky zapojí více než polovina z téměř deseti tisíc mateřských, základních a středních škol. Jednou z nich je například Integrovaná střední škola v Mladé Boleslavi. „Naše škola zůstane zavřená. Rodičům o tom dáváme zprávu naším informačním systémem, kterému říkáme Žákovská knížka,“ potvrdil ředitel školy Štefan Klíma v reportáži Hospodářských novin.



Odbory zatím nebyly schopné přesněji říct, kolik škol skutečně zavře a kolik jich zvolí jinou formu protestu. Přesto je to první velký střet vlády Andreje Babiše s učiteli. Premiéra kritizují za to, že neplní vládní sliby.

Kabinet na jaře plánoval zvýšení sumy na výdělky o 15 procent. Do státního rozpočtu na příští rok se nakonec dostalo navýšení jen o deset procent, tedy zhruba o 11 miliard korun. To se učitelům nelíbí. Ti chtěli deset procent přidat do základních tabulkových platů a dalších pět na osobní ohodnocení učitelů. V pondělí vláda rozhodla, že do tarifů půjde osm procent a dvě do pohyblivé složky učitelských platů.

Babiš označil stávku za zbytečnou, poukazuje na to, že za jeho vlády se učitelům přidává jako nikdy předtím: „Nechápu, proč to odboráři dělají, a otázka je, kdo za nimi stojí.“ Poukázal na to, že v roce 2021 budou učitelé dostávat minimálně 150 procent průměrné mzdy z roku 2017.


Celý text naleznete v Hospodářských novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.