Libor Witassek: Učňovské školství je v katastrofálním stavu

pondělí 4. listopadu 2019 ·

„Troufám si říct, že učňovské školství je v katastrofálním stavu. Hlavním problémem je, že mladí lidé o takové obory nemají zájem. A bohužel to často dopadá tak, že na učiliště nakonec jdou hlavně studenti, kteří se nedostali jinam. A to je škoda. Navíc jsme i v takové fázi vývoje, že za chvíli budou chybět také vyučující,“ říká podnikatel a ambasador Evropského týdne odborných znalostí Libor Witassek v rozhovoru pro Hospodářské noviny.



Libor Witassek (twitter.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Kdo je podle vás za tento stav zodpovědný? 

Podíl na tom má nejen veřejný sektor. Největší selhání vidím na straně podnikatelské. Firmy se do tohoto procesu měly aktivně zapojovat už před patnácti dvaceti lety. Systém takzvaného duálního vzdělávání, které funguje třeba i v Německu nebo Rakousku, už tu dávno měl být. Dnes na něj nejsme vůbec připraveni.

Úspěšnost žáků se většinou hodnotí podle toho, kdo jde na gymnázium a kdo „jen“ na učňák. Jak to změnit? 

Nejsem si jistý, zda zrovna učitel na základní škole by měl někoho přesvědčovat, ať jde tam či onam. Děti by si měly najít cestu samy. Vyučující by jim měl jen dát možnost, aby si „osahaly“, že je vše možné, ve světě se zorientovaly a poznaly, kde v životě leží jejich největší talent. Není tedy na škodu je posílat právě do různých odborných center, kroužků, organizovat ve škole dílny a další věci, které se týkají například přírodních věd. Ale to chce odvahu.


Celý rozhovor naleznete v Hospodářských novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.