Studenti si radí, jak opsat závěrečnou práci. Stačí překlad či přeházet slova

úterý 22. října 2019 ·

Opisování odstavců i celých kapitol, vykrádání zdrojů, chybějící citace. I přes programy, které se snaží plagiáty odhalit, se české vysoké školy potýkají s podváděním při psaní bakalářských, diplomových či disertačních prací. Studenti totiž nacházejí cesty, jak celý systém obejít, stačí pozměnit pár slov a text už není dohledatelný. Témaru se věnuje iDNES.



Studenti využívají i takzvaných „offline zdrojů“ – knih, zejména staršího data vydání, které na internetu zkrátka nejsou… Počítačové programy vysokých škol nemají na opsané pasáže z knih a učebnic jak přijít. Na velkou část z nich platí autorský zákon, roli hrají také vydavatelství, která své publikace volně nezpřístupňují...

Pokud opsanou pasáž neodhalí počítač, přijde na řadu pedagog. „Kontrola opisování z offline zdrojů je součástí běžné práce vedoucího práce i oponenta, kteří připravují posudky,“ poznamenala mluvčí brněnské Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Jenže studenti jsou podle mnohých pedagogů dnes vynalézavější v tom, jak cizí myšlenky vydávat za své a nebýt přistiženi. Mají totiž přístup například k softwaru Turnitin. Ten kontroluje originalitu práce a má přístup k velké databázi dokumentů a zdrojů. Studenti ještě před odevzdáním práce zjistí, na kolik se jejich text shoduje s ostatními zdroji. Případné problematické pasáže pozmění.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Vera řekl(a)...
22. října 2019 v 18:57  

Podle mého skromného názoru je problém v nastavení společnosti a jejích vládnoucích složek, které plagiátorství tolerují a při jeho odhalení se tváří, že je všechno v pořádku. Kauzy několika politiků v tomto směru mluví za vše a laťka je nastavena v podstatě s oficiálním požehnáním.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.