Petra Mazancová: Do posledního dechu budu bránit “návratu našeho školství k normálu” v podání Václava Klause ml.

středa 16. října 2019 ·

„Nepůjdu stávkovat za zvýšení platů, jakkoli si myslím, že by si učitelé zasloužili důstojné ohodnocení. Jsem ale ochotná stanout na barikádách ze zcela jiných důvodů. Do posledního dechu budu bránit “návratu našeho školství k normálu” v podání předsedy hnutí Trikolóra Václava Klause ml,“ píše učitelka a předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová v komentáři na svém profilu na Facebooku.



Petra Mazancová (facebook.com)
Mazancová mimo jiné píše: 

Na konferenci školství 2020... tažení Trikolóry za úspěšnou normalizací našeho školství pokračuje příspěvkem samotného předsedy hnutí, který samozřejmě nezapomněl připomenout, že je učitel, byl ředitel a napsal několik knih. Na základě své erudice matematika může prý jednoznačně prohlásit, že neexistuje relevantní argument, kterým by bylo možné obhájit zrušení povinné maturity z matematiky. Ne nadarmo se jeho vystoupení jmenuje “NÁVRAT ŠKOLSTVÍ DO NORMÁLU - JAK TOHO DOSÁHNOUT”. Nejlépe prý bude, když budeme oceňovat úspěšné a kárat neúspěšné (kdo je úspěšný a kdo ne, o tom nejspíš rozhodne sám pan předseda?).

Jako bývalý ředitel výběrového gymnázia se s lehkostí sobě vlastní vyjadřuje k inkluzi, tedy k něčemu s čím prokazatelně nemá vůbec žádnou osobní zkušenost, ba co víc - vůbec nepochopil podstatu – podle Klause mladšího přece neexistuje žádné právo absolvovat normální školu. Hloupí lidé by prý neměli trávit mládí na školách, notabene za peníze daňových poplatníků - aneb budujte si kariéru nekvalifikovaného již od svých 15 let!

Připomněl také, že školní vzdělávací plány jsou kravina, zlaté dobré osnovy – nic lepšího už stejně nevymyslíme. A hezky všechno probrat. :-(

Nevěřím, že v roce 2019 mohou ve veřejné odborné diskusi zaznívat názory ze století páry. Hluboce věřím v profesionální erudici pedagogů a ředitelů škol a čekám, kdy tyto názory veřejně a hlasitě odmítneme. Kolegové, prosím, přidejte se.


Celý text naleznete zde

24 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
16. října 2019 v 9:36  

Podle hesla "to je blbý, to se bude líbit" má Václav naději na úspěch.

Radek Sárközi řekl(a)...
16. října 2019 v 10:34  

Organizace učitelů (i jejich vedení) by měly být apolitické.

tyrjir řekl(a)...
16. října 2019 v 10:57  

ÚČI NA BARIKÁDĚ! PROČ?

... Nepůjdu stávkovat za zvýšení platů, jakkoli si myslím, že by si učitelé zasloužili důstojné ohodnocení. Jsem ale ochotná stanout na barikádách ze zcela jiných důvodů. Do posledního dechu budu bránit “návratu našeho školství k normálu” v podání předsedy hnutí Trikolóra Václava Klause ml...

... Na dnešní konferenci školství 2020, kterou z nepochopitelných důvodů pořádala Unie zaměstnavatelů jako vrcholnou odbornou (!) konferenci o stavu a budoucnosti českého školství, dokonce za účasti předsedy vlády a se záštitou ministra školství vystoupil mimo jiné i sexuolog a další z podporovatelů Trikolóry Zvěřina (ponechme stranou, proč je zrovna Trikolóra u pořadatelů tak oblíbená) s příspěvkem na téma Aktuální problémy mládeže v sexu, což můžeme právem považovat za jeden z nejpalčivějších problémů našeho školství. Před stovkami ředitelů různých škol pan doktor odsoudil genderové výstřelky všeho druhu, jako je např. to, aby si děti ve školce hrály s hračkami podle svých preferencí bez ohledu na “pohlavní vhodnost”. Jasně. Odjakživa platilo, že kluci traktůrky a holky panenky, tak jakýpak s tím štráchy! Ještě bychom si vychovali nějaké ty divné kamioňačky a muže v pečovatelských profesích.


Tohle napsala předsedkyně tzv. Učitelské platformy.

https://www.facebook.com/Missorka/posts/10217599538293670

Tamtéž je v diskusi uvedeno:

Petra Vacková: Co jsem slyšela, tak VK na té konferenci ředitelů sklidil velký potlesk, nejen za to co říkal, ale jak byl i zábavný. To mě spíš vystrašilo, že ředitelé tleskají...

Některé úči kvůli Trikolóře a VKml lezou na barikády. Proč vlastně?

Dovoluji si nejen různým "účám na barikádě" připomenout, že relativní úspěch VKml a jeho Trikolóry je podle mého názoru založen na "dynamice vztahu jing a jang" °. Nemusím souhlasit se vším, co VKml a Trikolóra hlásaji. Jsem ale rád, že proti stupiditě "černé pedagogiky" začíná doplňkově uplatňovat její bílý doplněk a naopak. P

J.Týř

°viz např.

SERIÓNÍ GENDER NENÍ UČENÍ O ROVNOSTI NÝBRŽ O DOBRÉM SOUŽITÍ MUŽŮ A ŽEN
http://www.ceskaskola.cz/2019/10/index-rovnosti-zen-muzu-cr-skoncila-z.html


Radek Sárközi řekl(a)...
16. října 2019 v 11:30  

Učitelé by měli táhnout za jeden provaz, a když školské odbory vyhlásí stávkovou pohotovost (případně stávku), měly by je organizace sdružující zaměstnance škol podpořit. Pedagogická komora tak učinila.

L.snirch řekl(a)...
16. října 2019 v 11:53  

A když tytéž odbory před tím táhly x let za jeden provaz s ministry socdem proti učitelům, předseda odboru kandiduje za socdem do Senátu - to je zapomenuto?
To jste tu svobodu a kritické myšlení vzal pěkně hákem tím jedním provazem.
Co činí PK není normou pro učitele ani pro jiné organizace.
Mají vlastní hlavu. Nechte to na nich.

laimes řekl(a)...
16. října 2019 v 11:59  

ikdyž jest klaus osobitý,má s tím návratem do normálu pravdu neboli recht,ve škole se ná učit a ne válet se po koberci,musí být závazné osnovy,které se musí závazně probrat ,výuka bez osnov viz matikářská tragedie

tyrjir řekl(a)...
16. října 2019 v 12:42  

POKRYTECKÝM ODBORŮM, ČSSD A NEZISKOVKÁM UČITELÉ NEVĚŘÍ?

A když tytéž odbory před tím táhly x let za jeden provaz s ministry socdem proti učitelům, předseda odboru kandiduje za socdem do Senátu - to je zapomenuto?

Pan Snirch má pravdu. Odbory kryly a i teď ve věci učitelských platů kryjí lež a faleš ČSSD, která má hlavní podíl viny na celkovém úpadku školství České republiky v posledních patnácti dvaceti létech . Babišovo ANO sice není, co se týká školství a učitelských platů o mnoho lepší, ale úplných "hovadin", myslím nadělalo o něco méně. Nejen ve školství, ale i jinak. Pokrytectví, se kterým teď ČSSD požaduje ve věci učitelských platů to, co v předchozích 15 létech mohli a měli udělat a neudělali, je zřejmé. Jde tu, podle mého názoru jen o účelově politický a nesystémový požadavek. Kdyby byla ČSSD znovu hlavní vládní stranou, protáčely by se nám, myslím, asi znovu panenky z jejich hlouposti.

Je to těžké dilema. Dokud se na nutnosti zlepšit školství neshodne širší veřejnost, zpolitizované odbory ani další organizace včetně Pedagogické komory, myslím, asi učitele k účinné stávce nepřesvědčí.

J.Týř

Radek Sárközi řekl(a)...
16. října 2019 v 13:10  

Ano, je to těžké dilema - požadavek školských odborů je bohužel naprosto minimalistický. Ale lepší něco než nic. Když jdou školské odbory konečně do stávky, o což Pedagogická komora usilovala, tak je samozřejmě podpora na místě. To neznamená, že v jiných věcech s ČMOS PŠ souhlasím. Např. úzké napojení na jednu politickou stranu mi vadí. Pedagogická komora komunikuje se všemi politiky napříč stranami.

tyrjir řekl(a)...
16. října 2019 v 13:15  

Souhlasím. Jen o poslední větě mám určitou pochybnost (viz znatelný pirátsko sluníčkářský charakter PK), kterou tu teď nechci zbytečně zdůrazňovat.

Petr Portwyn řekl(a)...
16. října 2019 v 14:06  

Nevěřím, že v roce 2019 mohou ve veřejné odborné diskusi zaznívat názory ze století páry.

Nádherná esence progresivismu. Pryč se starou veteší! Vše, co není staré max. 20let, je špatně! Zrušte rodinu, zrušte vyučování, zrušte všechno!

BTW Komenský je ještě povolen? Nebo Pestalozzi?

Radek Sárközi řekl(a)...
16. října 2019 v 18:43  

AntiUčitelská platforma, založena na MŠMT jako reakce na úspěch petice Iniciativy Pedagogická komora. Ve vedení UP je pracovník Eduinu. Takže tato reakce mě nepřekvapila :-)

Robert Čapek řekl(a)...
16. října 2019 v 19:25  

"Pedagogická komora komunikuje se všemi politiky napříč stranami." Jeden by to málem považoval za klad, kdyby nevěděl, že hned v prvních dnech podvodné existence spolku Pedagogická komora metelila emisarka Kunšteková za Semelovou, aby si hezky soudružsky popovídali. O Semelovou si trochu slušný pedagog ani boty neotře. A kdyby také člověk nevěděl, jak marně Radek strká nohy do všech dveří, nečekán, nezván.... Ale když tu bude opakovat všechny ty nesmysly dost často, možná tomu kromě něho ještě uvěří další takoví chudí duchem.

rváčkazvesela řekl(a)...
16. října 2019 v 19:46  

A kdyby také člověk nevěděl, jak marně Radek strká nohy do všech dveří, nečekán, nezván..
Pane Čapku a kdo se tedy učitelů zastane? Jsem velmi pravděpodobně dost naivní, nicméně si myslím, že za nás kopat nikdo nebude, pokud nebudeme dostatečně důrazně strkat nohy do dveří , notabene, že to dělá každý lobista ...i všichni ostatní "..istové".
Jsme rozhádaní nejdenotní, nevíme co chceme, nestojíme si za svým(ANI NEVÍME, CO TO NAŠE JE) a necháme si mluvit prostě do všecho. Musím přiznat, že se stydím, že patřím mezi učitele.
Máme, co si zasloužíme - nízké ohodnocení finanční i morální.

Ivo Mádr řekl(a)...
16. října 2019 v 20:13  

Učitelská platforma? Kdo to je?
O PK aspoň vím, že zamezila před pár lety nástupu Kariérního řádu, který byl naprostý zmetek. Hájit ho mohli snad jen úplní šílenci z řad zainteresovaných osob.

E.Kocourek řekl(a)...
16. října 2019 v 20:25  

za nás kopat nikdo nebude, pokud nebudeme ... Jsme rozhádaní ... nevíme co chceme, nestojíme si za svým(ANI NEVÍME, CO TO NAŠE JE) a necháme si mluvit prostě do všecho. ... Máme, co si zasloužíme ...

Paní rváčko, žádní "my" neexistují. ////

Michal Komárek řekl(a)...
16. října 2019 v 20:31  

Pane Sárközi, opět se projevil ten, kdo spojuje a táhne za jeden provaz? Snažte se, prosím diskutovat věcně, bez urážek a pomluv. Děkuji!

Michal Komárek řekl(a)...
16. října 2019 v 20:33  

Pane Čapku, snažte se, prosím diskutovat věcně, bez urážek a pomluv. A pokud nejde o pomluvy, snažte se svá tvrzení doložit silněji než například "kdyby jeden nevěděl"... Děkuji!

tyrjir řekl(a)...
16. října 2019 v 22:01  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Radek Sárközi řekl(a)...
16. října 2019 v 22:05  

Školské odbory, Pedagogická komora nebo různé asociace ředitelů škol už v této věci za jeden provaz táhnou. Učitelská platforma ne...

Jaromír Šubrt řekl(a)...
21. října 2019 v 17:08  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jaromír Šubrt řekl(a)...
21. října 2019 v 17:11  

Oba Klause nemusím, ale tady má junior pravdu. I dle mých zkušeností je většina "modernizací" vyvolána firmami, které se snaží vydělávat. Tedy školit, vydávat příručky, prodávat zboží. Nějak se zapomíná, že pokrok vždy přinášela především usilovná práce. Tedy neustupovat líným žákům a příliš ctižádostivým rodičům. A že nejlépe bylo, když platily jasně dané osnovy, víme všichni. Jen to nějak není módní říkat. Co času přišlo nazmar, když se musely sepisovat desítky stránek pedagogických blábolů ŠVP.
Trefně to před lety formuloval P. Kukal: Hochštapleři, kteří před lety zjistili, že je možné se docela dobře živit ohlupováním znejistělých učitelů, zoufalci, kteří by nic jiného než hrát si na experty ani nemohli, protože nic pořádného neumějí, ta banda slavomamů, která v tendenčních článcích do omrzení cituje vlastní afektované výroky, je teď hrůzou bez sebe, že by mohla být odstavena od lizu. Že už by nikdo nechtěl bezduché workshopy o alternativních výukových metodách, nesmyslné „seberozvojové programy“ a nikdo už by si neobjednával „kouče“ svých osobních a profesních životů, kteří mlátí prázdnou slámu pro své plné kešeně a 15 minut pochybné slávy.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. října 2019 v 21:31  

Pane Šubrte, to jste napsal naprosto přesně. Podepisuji.

tyrjir řekl(a)...
21. října 2019 v 21:43  

Oba Klause nemusím, ale tady má junior pravdu. I dle mých zkušeností je většina "modernizací" vyvolána firmami, které se snaží vydělávat. Tedy školit, vydávat příručky, prodávat zboží. Nějak se zapomíná, že pokrok vždy přinášela především usilovná práce.

Nikdo není dokonalý a nic není dokonalé. Dobré věci se v politice rodí zejména v diskusi nad minulou a současnou situací a nad deklarovanými cíli. Když to političtí hlupáci se svou hloupostí přeženou, stane se, že i lidé, kteří jim před tím fandili, je opustí a dají zapravdu někomu, "koho předtím nemuseli".

Stalo se to podle mých zkušenosti například při poslední volbě prezidenta. od mnoha lidí jsem slýchal "Já jsem Zemana nikdy moc nemusel(a). Když ale vidím, koho má před sebou jako alternativu, budu radši ho volit radši než jeho soupeře..." Podobně je to, myslím, dnes i s TrikoLórou :) někdy demagogicky papouškující :) cosi o úsporném "kapitalismu s lidskou tváří", s malými daněmi apod.:) Když to ale lidé porovnají se naprosto zoufale hrůznými hloupostmi z druhé strany, nakonec upřednostní VKml před lží a falší očividných hlupců "z druhé strany barikády".

Jak z toho "odzdikezdismu" vybřednout? Věcnými otázkami "na tělo" (k odideologizované podstatě, k jádru, věcí) kladenými OBĚMA protivným stranám, myslím.

J.Týř


Veronika Valíková řekl(a)...
23. října 2019 v 12:35  

Potácíme se od extrému k extrému. Nejdříve kvůli fondům z EU ČSSD vyrobila státem hlídaný, nesmyslný maturitní kolos, teď zase někteří chtějí úplně všechno šmahem zrušit. PK se hádá s UP, ČŠ s PI, dva tábory učitelů a expertů na sebe řvou a vůbec jim nevadí, že občas popřou to, co řekli minule.

Takže: VK jn. není čert, pokud se stane ministrem školství, já rozhodně na barikádu nepolezu. Budu doufat, že školství rozumí a najde zlatou střední cestu.

Na barikádu polezu, pokud se ke školství zase dostane Kačenka Valachová, která už svou ministerskou "nezpůsobilost" měla šanci předvést.

Doufám, že si rozumíme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.