Němečková: Staly se z nás biologické stroje, neumíme prožívat. Doba je vyprázdněná

neděle 27. října 2019 ·

Společnost se posunula ke konzumu a materiálním hodnotám. Jakmile získáme pocit, že člověk je jen stroj, dostaneme se k hranicím toho, co je bezpečné pro lidstvo jako takové, míní kulturoložka Kamila Němečková. Obrodu podle ní zažívá nenáboženská spiritualita. Potřebujeme lidi naučit pracovat s jejich vnitřními stavy a také zavést prožitkovou rovinu do škol, začít víc pracovat s meditacemi, říká v rozhovoru pro DVTV.





Celý rozhovor naleznete zde

9 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
27. října 2019 v 22:03  

Sice netuším, co je nenáboženská spiritualita, ale školy jsou (a snad u nás zůstanou) sekulární. Jakákoliv spiritualita patří mimo školy.
BTW: Pokud je dnešní doba vyprázdněná, pak by mne zajímalo, jak to bylo před Listopadem'89. Doba byla zřejmě naplněná (udavačstvím), dobře si pamatuji, jak se muselo šeptat a jak prakticky vše, co se dnes může říkat, bylo tenkrát tabu (jakékoliv duchovní směry, náboženství, intelektuální i umělecké směry, vše bylo "buržoazní" a pro dělnickou třídu nepotřebné).

Nowak řekl(a)...
27. října 2019 v 22:12  

Viz také: https://www.youtube.com/watch?v=jIFGnLqEdWc
K. Němečková a kol. si kladou za cíl kultivovat spiritualitu, která se mezi lidmi čím dále probouzí a může mít i podivné formy. Odborníci by měli ukázovat správnou cestu a ta by měla být i součástí výuky na školách. Na ZŠ a SŠ už to prý proniká, VŠ jsou zatím bohužel nezasažené.
Co na to říct?
1. Jde o problém složitý, který by si snad vyžadoval časel svou hodinovou dotaci a kvalifikované čitele.
2. Jde o novodobou nenáboženskou spiritualitu, ale je otázka, zda vlastně nejde o druh náboženství (sama to neříká, ale jde o New Age) - čili o jeden subjektivní pohled, který zastává určitá skupina (byť vzdělaná).
3. Spiritualita je důležitá. Důležitý je také patnerský život nebo občanský zákoník či zákoník práce. I toho všeho by mělo být ve škole víc a víc a vysoce kvalifikovaně.

Milan Keršláger řekl(a)...
27. října 2019 v 22:31  

Jenže důvody, proč je školství od tohoto oproštěné (sekulární) jsou pořád stejné. Tyhle věci do škol prostě nepatří už proto, že škola nemůže postihnout vše a jakákoliv víra (v něco, co nás jaksi přesahuje) je obvykle sama z definice nekompatibilní se všemi ostatními (a tvrdí, že je jediná nelepší, všepopisující atd).

Pavel Doležel řekl(a)...
28. října 2019 v 14:52  

Dáma neumí prožívat? Ok. A proč to cpe ostatním? Tak ať s tím něco udělá, když jí to nevyhovuje.

Michal Komárek řekl(a)...
28. října 2019 v 14:56  

Pane Doležele, paní Němečková má jistě právo na hypotézu, že se problém týká významné skupiny lidí. za to Vy nemáte ve slušné diskusi právo na tento urážlivý arogantní tón...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
28. října 2019 v 15:36  

Jistě mám také právo na hypotézu: někdo si tu buduje svůj byznys. Ale tlačit ho přes školy je svinstvo.

Pavel Doležel řekl(a)...
28. října 2019 v 16:01  

Jako v pohodě. Já jenom nemám rád, když mi někdo vnucuje, jak se údajně podle něj cítím a jak vnímám, ačkoliv já nic takového necítím a ani nevnímám. Pokud se dáma cítí jako stroj, či vyprázdněně a působí jí to nelibé pocity, nechť to řeší s příslušnými odborníky a necpe to ostatním. To je celé.

Pokud chtěla vyslovit vědeckou hypotézu, tak to se dělá malinko jinak a také je třeba ji nějak ověřovat a ne jen vyplácnout do médií nějaké své pocity.

Unknown řekl(a)...
29. října 2019 v 10:47  

Jde o to, že se vytrácí skutečné hodnoty respekt, úcta, prosociální chování, láska k druhým, na druhou stranu je svět přebujelý hrubostí v jednání, podlostí, zákeřností, honbou za diamanty. Mnnozí rodiče jsou lapeni v tomto pofiderním světě hodnot a nemohou předávat žádoucí svým dětem. Škola by neměla rezignovat, měla by kultivovat prostředí např. tím, že bude budovat v dětech žádoucí hodnoty výše zmíněné. Příklad: během hodiny TV, kdy je dynamika skupiny nejživější podporovat žádoucí hodnoty - pomoc druhému, omluva druhému - učitel, etik, psycholog by měl být účasten a vstoupit do výuky tím, že zatleská a řekne dětem, teď je mi s Vámi dobře, pomáhat si navzájem je lepší než si nadávat, než se nenávidět navzájem. Děti, obzvláště chlapci rádi hrají vybiku, ale jsou i děti, které se bojí tuto hru hrát, protože obsahuje prvky agrese.

Jiri Janecek řekl(a)...
29. října 2019 v 11:15  

"Jde o to, že se vytrácí skutečné hodnoty respekt, úcta, prosociální chování, láska k druhým, na druhou stranu je svět přebujelý hrubostí v jednání, podlostí, zákeřností, honbou za diamanty."

A kdy tu ty skutecne hodnoty byly? Za stareho rezimu? Za heydrichiady? Za tricetilete valky?
Jinak teda myslim, ze "respekt" nestoji nikdy sam ve vzduchoprazdnu, ale vzdy je to ohled k necemu… Jednat treba s ditetem s respektem neznamena jen brat ohled na jeho lidskou dustojnost, ale i treba ohled na jeho nizsi zivotni zkusenost nebo teprve rozvijejici se intelektove pochody…


Ne ze by se mezi telocvikari - nebo uciteli obecne - nevyskytovali obcas pro-agresivni kreteni, ale myslim, ze vetsinou ty deti ke slusnosti spis smerujou. Ve vasem okoli to delaji naopak?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.