Čínská ambasáda tajně financovala i předmět na univerzitě o výhodách Hedvábné stezky

úterý 29. října 2019 ·

Deník Aktuálně.cz už upozornil, že čínská ambasáda poslala více než 1,2 milionu korun na konference, které na Univerzitě Karlově pořádal rektor Tomáš Zima. Ukazuje se ale, že velvyslanectví platilo i jeden z předmětů na univerzitě. Další fakturu nyní už bývalý šéf Česko-čínského centra UK Miloš Balabán vystavil Číňanům za kurz o čínské Hedvábné stezce kritizovaný experty jako propaganda.



Miloš Balabán (cfsp.cz)
Když loni tehdejší šéf Česko-čínského centra Karlovy univerzity Miloš Balabán začal na Fakultě sociálních věd vyučovat kurz popisující výhody Nové hedvábné stezky, kterou se pokouší zprovoznit mezi Čínou a Evropou čínský režim, oficiální média komunistického státu to představovala jako velkou věc. Podtrhovala, že jedna z nejstarších evropských univerzit a evropské kulturní centrum klade na projekt prezidenta Si Ťin-pchinga velký důraz.

Jinak to ovšem viděli někteří čeští sinologové, kteří také působí na UK. Podle nich kurz nekriticky papouškoval čínskou propagandu. Mimo jiné proto, že studijní materiály byly plné výstupů z režimních médií. Aktuálně.cz nyní zjistilo, že Balabán naúčtoval tuto svou výuku na nejstarší a největší české univerzitě čínské ambasádě. "Fakturujeme vám za služby související s realizaci kurzu One Belt One Road Initiative včetně překladu podkladových materiálů," píše se na faktuře na 69 206 korun, jejíž existenci.

Aktuálně.cz potvrdily dva důvěryhodné zdroje. Čínské ambasádě ji vystavila soukromá společnost Středisko bezpečnostní politiky s. r. o. (SBP), kterou Balabán spoluvlastní. Jmenuje se stejně jako oficiální instituce Karlovy univerzity, kterou Balabán také vedl a která má nezávisle bádat.


Celý text naleznete zde 
Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.