Česko je od 50. let „bačkorovou velmocí“, ale časy se mění. Na některých školách přezouvání odzvonilo

úterý 29. října 2019 ·

„Na venkově často nebyly silnice a i ve městech bývala zpevněná například jen náměstí nebo hlavní ulice, ale čím dál na periferii se šlo, tím dlažby ubývalo. Navíc poměrně dlouho děti boty ani nenosily po celý rok,“ vysvětluje Jan Šimek z Národního pedagogického muzea. „V zimě, když se ve svých jediných botách brodily sněhem nebo blátem, dorazily do školy úplně mokré. Proto začaly sílit hlasy, že by měly mít boty aspoň dvoje, z čehož jedny budou přezůvky do školy.“ Reportáž Lidových novin se věnuje „školnímu přezouvání“.




V prvních desetiletích 20. století se sice objevily první snahy o zavedení povinného přezouvání ve školách, ale v cestě tomuto opatření často stála bídná finanční situace rodin. Proto Červený kříž a další dobročinné organizace pořádaly na obutí školáků sbírky. Mezi lidmi se také šířily střihy na bačkory různých velikostí. K jejich výrobě se měl využívat například materiál z obnošených kabátů nebo podobné teplé a trvanlivé tkaniny...

„Ve 40. letech, v období válečném a poválečném, byl obecně velký nedostatek jakýchkoliv materiálů, takže ve školách ani nebyla povinnost se přezouvat. Postupem času, od 50. let dál, už se ale boty stávaly dostupnějšími. Rodiny si už bez větších problémů mohly dovolit jak cvičky na tělocvik, tak i přezůvky, a ty se tak staly povinnou součástí školní docházky,“ uzavírá Jan Šimek z Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského v Praze.

Přezouvání je povinné ve skandinávských zemích, respektive musejí se sundat boty, ve kterých dítě do školy přišlo... Úplně odlišný přístup pak vládne v Itálii, a to i v té severní, kde leckdy leží sníh od listopadu do dubna. Podobně se děti nepřezouvají ani ve Velké Británii, Francii nebo v USA.


Celý text naleznete v Lidových novinách

1 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
29. října 2019 v 12:58  

Také máte pocit, že v Lidových novinách už neví, o čem napsat „reportáž“? Příště doufám bude investigativní seriál o tom, proč se místo jednovrstvého toaletního papíru začal používat vícevrstvý. 🙄

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.