Rodiče sdílejí fotky dětí, ty se pak kvůli zdánlivě nevinným snímkům stávají obětí šikany

úterý 29. října 2019 ·

Dětem vadí, když rodiče umisťují jejich fotografie na sociální sítě, aniž to řeknou. Vnímají je jako ponižující a urážlivé. V dosud největším průzkumu na tohle téma to uvedly tři tisíce školáků. Kvůli zdánlivě nevinným snímkům se stávají obětí šikany – zároveň fotky mnohdy končí v zahraničí. Reportáž přináší Česká televize.




„Nechtějí, aby na sociálních sítích figurovala jejich fotografie, když jim bylo třeba pět let. Problém je, že řada rodičů nechce ty fotky na žádost dětí odstranit,“ řekl spoluautor průzkumu Kamil Kopecký z projektu E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci. V těchto případech ale dítě podle českého práva nezmůže nic.

Také o tom debatují s učiteli i rodiči odborníci z úřadu pro kybernetickou bezpečnost. „V pozadí bývá něco, co může dítě identifikovat. Cíleně si může tohle dítě nebo rodinu vyhledat,“ upozornila na detaily, které mnohdy vedou k odkrytí identity dítěte či prostředí, v němž se nachází, Petra Sobková z Národního úřadu kybernetické bezpečnosti. Právě takto chybuje i polovina rodičů v Česku.


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.