Výzkum: Čím striktnější pravidla v rodině, tím náruživěji děti technologie vyhledávají

neděle 22. září 2019 ·

Jak vyplynulo z výzkumu vědců z Masarykovy univerzity, rodiče si velmi dobře uvědomují, že kromě nesporných výhod s sebou pohyb v digitálním světě nese také rizika. Obávají se toho, že se děti stanou na technologiích „závislé“, že budou dávat přednost online světu před reálným. Bojí se i toho, že se děti setkají například s pedofily, uvidí nevhodný obsah nebo budou vystaveny kyberšikaně a fake news. „Zajímavé ale je, že rodiče podle našeho zjištění mají pocit, že tato nebezpečí jsou vzdálená, že se jejich dětí prozatím netýkají. Odsouvají ten problém. Myslí si, že nebezpečný je internet až ve chvíli, kdy děti začnou používat sociální sítě. To ale není pravda,“ myslí si vedoucí výzkumu David Šmahel. Informuje magazín Rodiče vítáni.


David Šmahel (fss.muni)
Sedmiletá dívka například na mobilu navštěvovala stránky o hubnutí:„Já jsem si tam dala jednou video na hubnutí, ale mamka říkala, že bych na to neměla koukat, že to je jenom pro velký ženský.“ Někteří chlapci měli zase zkušenost s násilnými obsahy ve hrách: „Mám tam takovou snajperku pistoli, střílím po ovcích. Zatím jsem nenašel, jak se tady vypíná krev, ale chtěl bych ji vypnout,“ řekl osmiletý chlapec.

Z rozhovorů také vyplynulo, že ačkoliv si rodiče uvědomují různá rizika a rádi by před nimi své děti uchránili, nemají potuchy o tom, kdy a hlavně jak se s nimi o tom začít bavit. Dokládají to slova jedné ze zúčastněných matek: „Teď stejně nic dělat nemůžeme… Ony nejsou teď ještě ve fázi, kdy by měly potřebu sociálních sítí, takže teď jim to ani nemá cenu vykládat. Teď jim vykládáme, ať po škole nesednou do auta s cizím člověkem, s internetem jim hlavu ještě nepleteme.“


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
22. září 2019 v 18:48  

Děti na táboře:
„Nemám nic proti stezkám odvahy, ale jít mimo dosah wi-fi je už trochu moc...“

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.