Daniel Münich: S tím přeháněním to nepřehánějte

neděle 22. září 2019 ·

„Z nedávných vládních prohlášení o zvýšování výdajů na vědu a výzkum se zdá, že míříme k nebesům. Skutečnost je poněkud méně bombastická. Politika by bez sebechvály, přehánění vlastních zásluh a mlčení o vlastních chybách asi ani nebyla politikou. Příkladem budiž každoroční vychloubání vlád o rekordním navyšování bohulibých položek státního rozpočtu. Míra verbálního přehánění je dnes asi větší než kdy dříve,“ píše Daniel Münich na svém blogu.


Daniel Münich (cerge-ei.cz)
Münich mimo jiné píše:

Vládní marketingový slovník tak třeba obohatil výraz „pumpovat někam peníze“. Vládou prezentovaná čísla o výdajích, i ta neprezentovaná, jsou volena a verbálně zaobalena na co největší efekt. Méně radostné skutečnosti se zamlčují v naději, že si toho v záplavě informací nikdo nevšimne. Nekritická média tomu pak dávají průchod. Veřejnost, která nemůže rozumět detailům, pak snadno podléhá dojmu, že výsledky a záměry vlády jsou růžovější než realita.

Populárním komunikačním trikem bývá, že se nárůsty výdajů na bohulibé věci prezentují v absolutních číslech. Miliarda navíc zní uchu běžného smrtelníka uhrančivě. Tak velkou částku si běžný člověk totiž stěží představí. Jedna miliarda navíc v letošním rozpočtu 36 miliard na vědu a vývoj (VaV) není úplně zanedbatelnou kapkou, ale dělá pouhých 2,9 procenta rozpočtu. Toto zvýšení tak tak pokryje letošní inflaci. V reálných hodnotách půjde v lepším případě o výdajovou stagnaci...

Z nedávných vládních prohlášení o zvýšení výdajů na VaV běžný člověk získá dojem, že míříme k nebesům. Přeložme si to ale do řeči intenzity vládních výdajů. Dle aktuální predikce ministerstva financí poroste nominální HDP v letech 2019 a 2020 o 5,6 % a 4,5 % a pak se ve výhledu let 2021 a 2022 usadí lehce nad 4 %. Aby vláda intenzitu výdajů na VaV alespoň udržela, musela by rozpočet VaV navyšovat tempem růstu nominálního HDP. Jenomže ho navyšuje pouze tempem polovičním: letos pouze 3,4 %, příští rok jen 2,9 %. Za růžovým lakem marketingu se tak skrývá výhled klesající intenzity výdajů státního rozpočtu na VaV. Aby vláda příští rok intenzitu výdajů na VaV alespoň udržela na letošní úrovni, musela by přihodit ne jednu, ale 1,5 miliardy.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
22. září 2019 v 18:18  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.