Přidat všem státním zaměstnancům stejnou částku se odborům líbí, proti jsou jen učitelé

čtvrtek 12. září 2019 ·

V příštím roce by mohli dostat k platu přidanou stejnou částku náměstek i uklízečka na ministerstvu. Přestože za tři týdny musí vláda odeslat do sněmovny návrh státního rozpočtu na rok 2020, chystá se ještě udělat důležité rozhodnutí, které může znamenat navýšení státních výdajů o další miliardy. Jedná se o plán přidat v příštím roce všem státním zaměstnancům stejnou částku namísto obvyklého navýšení v procentech. S nápadem přidat každému 1500 korun přišla asociace odborů, druhá největší organizace v Česku. Politici se do uzavření dohody s odbory k návrhu nechtějí vyjadřovat. Informují Hospodářské noviny.


Podle zjištění Hospodářských novin by také od ostatních odborových organizací mohl přijít souhlas s návrhem na plán asociace. Netají se tím, že je návrh poněkud zaskočil, ale podpořily by jej právě kvůli tomu, že by se zastavilo zvyšování rozdílů mezi nejlépe a nejhůře placenými zaměstnanci – takzvané rozevírání platových nůžek...

Jednoznačně proti fixnímu navýšení se postavily pouze školské odbory. Rovnoměrné rozdělení mezi všechny stejnou měrou podle nich brzdí možnosti kariérního růstu těch schopnějších. „Když zvednete nástupní plat učitele, který je necelých 27 tisíc, o 1500 korun, tak to zas tak moc motivační nebude,“ řekl předseda školských odborů František Dobšík. Doplnil, že je potřeba v navyšování platů umožnit růst po celou dobu kariéry učitele.


Celý text naleznete zde
Zprávu ČTK k vyjednávání o růstu platů naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.