Polovina dětí nedojídá školní oběd. Tuny jídla končí v koši

úterý 3. září 2019 ·

České školní jídelny každý den vyhodí přibližně 150 tun jídla. To je jako patnáct prostorných vlakových vagonů naplněných až po strop. Spočítali to nyní pracovníci Státního zdravotního ústavu. Reportáž přináší Deník.


K ještě závratnějšímu číslu dopěl nedávno spolek Skutečně zdravá škola. Podle toho jídelny každý den nespotřebují až 238 tun potravin. „Za rok to dělá skoro 48 tisíc tun jídla,“ přibližuje své propočty předseda spolku Tom Václavík. Rodiče přitom podle něj vydají za vyhozené potraviny až 2,5 miliardy korun ročně. Za stejné peníze by místo toho mohli nakoupit třeba 227 milionů sešitů nebo 42 milionů kružítek. Tisíc českých škol by si také mohlo otevřít novou družinu.

Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové už začala převážná většina jídelen na doporučení vedení resortu i České školní inspekce nabízet dětem mnohem pestřejší okruh doplňků a nápojů. „To proto, aby si mohli žáci vybrat takové jídlo, které jim opravdu chutná a na které jsou zvyklí z domácího prostředí. Díky tomu se zvedá pravděpodobnost, že se jídla vyhodí mnohem méně,“ uvedla.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
3. září 2019 v 8:56  

školní jídelny by se mely zrušit,je to relik komunismu , stojí to stát peníze a stejne si toho nikdo neváží

BP řekl(a)...
3. září 2019 v 11:11  

laimes, jenom učitelé si to pochvalují.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.