Pedagogické vzdělání nemá 9000 učitelů

sobota 7. září 2019 ·

Při přepočtu na plné úvazky stále působí ve školách 8945 učitelů bez řádného pedagogického vzdělání ze 135 333 učitelských úvazků v mateřských, základních, středních a vyšších odborných školách. To je necelých sedm procent. Informuje deník Právo.



A to přesto, že už čtvrtým rokem je v platnosti zákon, který připouští výuku ve školách pouze lidem, kteří mají vystudované alespoň pedagogické minimum. Až na výjimky - pro učitele starší 55 let s minimálně 20letou praxí, rodilé mluvčí cizího jazyka a také pro učitele, za něž ředitel nesehnal náhradu. A tato setrvačnost trvá dodnes.

Ředitelé škol počítají s tím, že tisíce učitelů v tomto školním roce skončí, mělo by jich být 8652. A to jde pouze o ty, o kterých to ředitelé vědí, tedy o ty, kteří svůj odchod ohlásili, kteří nastoupí do penze anebo odejdou kvůli organizačním změnám či z popudu vedení.

Řada učitelů zřejmě ukončí činnost, aniž by se o tom škola předem dověděla. Od ledna 2017 do ledna 2019 zběhlo od katedry 6898 učitelů a z toho 1650 bylo začínajících. Ze třiceti procent to bylo kvůli nedostatečnému finančnímu ohodnocení. Druhým nejčastějším důvodem (26 %) byla možnost lepšího uplatnění mimo učitelskou profesi, dalších 12 procent uvedlo, že si našli lepší pracovní uplatnění v oboru vzdělávání.


Celý text naleznete v Právu

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
8. září 2019 v 7:21  

jedná se o příbuzné,kamarády z fotbálku a spolustraníky , no a ti kvalifikovaní sedí na pracáku...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.