Julie Urbišová: V amerických základních školách jsou přestávky spíš luxus. Děti nesvačí, ani si nemohou odskočit

pondělí 30. září 2019 ·

„Když se podíváte hluboko do historie, na dobu před 135 lety, kdy vznikalo americké státní školství, všechny školy měly přestávky,“ podotýká Robert Murray, pediatr a spoluautor prohlášení Americké pediatrické akademie k tomuto tématu. Především v devadesátých letech 20. století se však americká společnost začala natolik soustředit na výsledky studia, na všemožné testování a měření úspěšnosti, že se lidé začali na přestávky dívat jako na ztrátu času, vysvětluje Murray. Julie Urbišová, novinářka žijící v USA píše v týdeníku Respekt o tom, že v řadě amerických základních škol neexistují přestávky.



Julie Urbišová (repro ČT)
 Urbišová mimo jiné píše:

Začal školní rok a kamarádka Zuzka hned ve druhém týdnu píše hromadnou SMS: „Holky, tohle mi poslala učitelka kluků, je toto normální?“ Maminka dvojčat ve 3. třídě jedné základky na předměstí New Orleansu přiložila fotku papírku, na kterém slušně prosí, aby se kluci mohli během dopoledne alespoň napít vody. K tomu byl rukou učitelky připsán vzkaz: „I don’t do snacks in my class.“ V mé třídě se svačiny nevedou. Včetně vody. Navíc si kluci nemohou ani odskočit.

Problém přestávek je, zdá se, problémem celé Ameriky. „Jak jsem si naši školu chválila, tak už pár dní mi syn říká, že ho učitelka nechce pustit na WC. Ptám se, ani o přestávce? Prý nemají žádné přestávky...,“ píše maminka Daniela na Facebooku. Pod jejím příspěvkem se záhy objevilo asi 100 komentářů v podobném duchu a se zkušenostmi ze všech koutů USA. Pravidla pro potřeby dětí nejsou sjednocená a často až stížnosti a protesty rodičů přimějí školy, aby změnily zavedený systém. 

Sebevědomých rodičů, kteří se vrhají do boje za přestávky, přibývá. Vytvářejí skupiny na sociálních sítích a oslovují lokální politiky. Například v Arizoně se loni skupině rodičů po dvouletém přesvědčování politiků podařilo prosadit zákon, který přikazuje státním školám zavést dvě přestávky denně.


Celý text naleznete v Respektu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.