Na Liberecku vyrůstá škola, kde děti neznají ročníky, osnovy ani známky

pondělí 30. září 2019 ·

Na Rádle se rozjíždí stavba budovy svobodné demokratické školy, kde děti neznají ročníky, osnovy ani známkování. Zároveň ani strach ze školy a neúspěchu. Zázemí tu najde Liberecká Sudbury škola. Škola je založená na principu sebeřízeného vzdělávání. Model svobodných demokratických škol typu Sudbury ve světě úspěšně funguje od šedesátých let minulého století. Reportáž přináší iDNES.



Škola pracuje bez podpory státu, rodiče platí měsíčně 3,5 tisíce korun. Protože stát tento způsob vzdělávání zatím neuznává, musí být děti zapsány v kmenové škole a dvakrát ročně do ní docházejí na přezkoušení. Musí tedy splnit školní vzdělávací program své kmenové školy.

Zakladatelé školy projektu věří. Sami mají ve škole všechny své děti. „S odmítavými reakcemi se občas setkáváme. Lidé například tvrdí, že experimentujeme na vlastních dětech. Máme pro jejich reakce pochopení, protože se s takovýmto způsobem vzdělávání v životě nesetkali a nedokážou si představit, že by se děti mohly vzdělávat i jinak, než jak jsme na to u nás zvyklí. Školy tohoto typu ale ve světě fungují přes šedesát let a mají spousty absolventů. Děti, co prošly tímto typem vzdělávání, bývají v životě úspěšné a nacházejí uplatnění v nejrůznějších oborech,“ argumentuje Pavel Branda, zakladatel a člen správní rady Liberecké Sudbury školy.

Zastánci tohoto typu vzdělávání odmítají, že si děti dělají to, co chtějí. Dělají to, co jim dává smysl. Dodržují pravidla, na nichž měly možnost se samy podílet.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
30. září 2019 v 10:21  

Pokud dětičky pravidelně dochází do normální školy na přezkoušení, tak celá ta jejich "demokratická" škola je jenom hraní si na něco, čím to ve skutečnosti není. Habaďůra. ////

Přezkoušení na normální škole je za konkrétní ročník a je z něj známka. Čili titulek je vylhaný. Jak charakteristické! ////

laimes řekl(a)...
30. září 2019 v 11:07  

to je dnes situace na většině škol

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.