Zůstali bychom rádi, ale to nemůžeme přežít. Učitel je ohrožený druh a bez vyšších platů se to nezmění

pátek 30. srpna 2019 ·

Paradoxem situace je nízká prestiž učitele ve společnosti. V každoročním průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se učitel na vysoké a na základní škole pokaždé umístí v první pětici nejváženějších povolání. Přitom si rodiče často stěžují, že učitelé chtějí po jejich dětech nesmysly, nebo jim předhazují volné prázdniny a vyčítají jim, že si odučí svých šest hodin a jdou domů. „To je ten rozdíl mezi psychologií, sociologií a ekonomií. Rozdíl mezi tím, co lidé cítí, co si myslí a co skutečně dělají,“ naráží ekonom zabývající se vzděláváním Daniel Münich z CERGE-EI na fakt, že Češi si váží učitelů jen deklarovaně. Tématem nedostatku učitelů se zabývají Hospodářské noviny.


Loni na podzim pro britské ministerstvo školství rozjela známá agentura Havas náborovou marketingovou kampaň. Příběhy lidí, kterým jejich kantoři ovlivnili život, oslovovaly Brity v televizi, na internetu i sociálních sítích. V Česku se o ničem takovém zatím neuvažuje. „Předpokládáme, že obdržíme v rámci spolupráce zemí OECD alespoň rámcové informace o výsledcích,“ uvádí mluvčí MŠMT Aneta Lednová k akci Britů. Jejich ministerstvo školství v analýze dopadu předchozí kampaně přiznává, že jde těžko oddělit vliv marketingových aktivit od dalších faktorů, které k registraci do programu pro zájemce o práci ve školství vedly. Nicméně odhaduje, že kampaň přispěla k 67 tisícům registrací, z nichž nakonec 13 tisíc přihlášených začalo studovat učitelství, sedm tisíc v nedostatkových předmětech.

Münich Účinnosti kampaně příliš nevěří. „Realita by musela odpovídat tvrzení v reklamě. Klamavá reklama by mohla způsobit víc škody než užitku,“ míní.

Ministr školství Robert Plaga se nechal slyšet, že zvyšování platů stačit nebude. Na konferenci Školství 2018 mluvil o tom, že je nutné řešit i nadměrné zahlcování administrativou či změnu rámcových vzdělávacích programů, podle kterých dnes kantoři učí. Jenže zatím nic z toho není v praxi vidět. Na změně náplně hodin se několik let stále pracuje, administrativní zátěž zůstává nezměněná.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
30. srpna 2019 v 14:04  

Kde se umisťují učitelé SŠ?

laimes řekl(a)...
30. srpna 2019 v 15:15  

no přece na sš,akorát si ,na rozdíl od nás traktoristů,říkají profesoři...

rváčkazvesela řekl(a)...
31. srpna 2019 v 2:56  

"traktoristé"...to je dobrý!!!Taky můžeme říkat, že pracujeme v kravíně.
Tedy já si zatím říkala terapeuticky, že jsem "manažerka edukace"...ale moc to nefunguje - hlavně ten plat je stále stejný:-(

Petr Portwyn řekl(a)...
31. srpna 2019 v 9:47  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
31. srpna 2019 v 9:48  

Když jsme u těch kampaní... vzpomínáte na zde diskutované televizní spoty "Osobnosti vzpomínají...", nebo jak se to jmenovalo, která měla údajně propagovat dobré učitele? Jak režiséř či scénárista prostě musel zařadit tu pasáž s karikaturou učitele?
Propagace po česku... nebo po eduínsku ;o)

laimes řekl(a)...
1. září 2019 v 9:47  

těmi traktoristy jsme byli označováni našimi gymnaziálními kolegy,vpodstatě jimi lomcovala závist.....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.