Výzkum: Nenávist je nakažlivá

pondělí 5. srpna 2019 ·

„Ve světě často vidíme, jak spolu lidé z různých etnických skupin dlouhá léta bez problémů žijí, pak ale nastane nějaký menší konflikt, který postupně přeroste v něco mnohem vážnějšího. Nás zajímalo, jestli k tomu může dojít v důsledku toho, že se izolovaní jedinci začnou chovat nesnášenlivě, načež se ona nesnášenlivost začne šířit mezi ostatní lidi,“ říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny ekonomka Julie Chytilová. Rozhovoru se účastnil také její kolega a manžel Michal Bauer.


Julie Chytilová (fsv.cuni.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jak jste to zkoumali?

Chytilová: Na východním Slovensku jsme zorganizovali ekonomické experimenty, při nichž jsme sledovali, jak se lidé chovají ke členům stejné nebo jiné etnické skupiny. V tomto případě k Romům. Zkoumali jsme, zda jsou ochotni někoho druhého poškodit, jinak řečeno k němu projevují nesnášenlivost. Sledovali jsme také, zda se jejich chování liší, když se pohybují v nějakém sociálním prostředí a mají tak šanci vnímat, zda se i ostatní chovají nesnášenlivě, anebo jsou izolovaní.

Jak to dopadlo?

Chytilová: Když se lidé rozhodují sami za sebe nebo se vyskytují v prostředí, které neprojevuje nesnášenlivost, pak jiné nediskriminují. Když jsou ale v prostředí, které se chová nesnášenlivě, mají tendenci se chovat také tak. Přičemž tendence následovat chování ostatních a poškodit Roma byla asi dvakrát silnější než v případě člověka stejného etnika.

Michal Bauer (iza.org)

Vyplývá z vaší studie nějaký návod, jak šíření nenávisti zabránit?

Chytilová: Důležitý je monitoring a včasný zásah, než se nenávist rozšíří.
Bauer: V Německu se například diskutuje v souvislosti s krajně pravicovou stranou AfD, jaké je optimální načasování toho, aby se určité chování či názory představitelů strany odsoudily. Často se ozývají názory, že jde jen o malou skupinu lidí. Že by dávalo smysl, aby se tím společnost a soudy začaly zabývat, teprve když se z toho stane širší společenský fenomén. Výsledky naší studie ale ukazují, že tehdy už může být pozdě. Klíčové je toto chování odsoudit v zárodku.


Celý rozhovor naleznete v Hospodářských novinách

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
7. srpna 2019 v 7:10  

Ve světě často vidíme, jak spolu lidé z různých etnických skupin dlouhá léta bez problémů žijí

Bylo by zajímavé zjistit, kde ve světě naši dva výzkumníci viděli ono bájné bezproblémové spolu-žití ne-Romů s Romy. Odhaduji to na Britskou Kolumbii ... ////

Jiri Janecek řekl(a)...
7. srpna 2019 v 8:27  

Jsou slova nenavist na nesnasenlivost synonyma?

"Když se lidé rozhodují sami za sebe nebo se vyskytují v prostředí, které neprojevuje nesnášenlivost, pak jiné nediskriminují. Když jsou ale v prostředí, které se chová nesnášenlivě, mají tendenci se chovat také tak. Přičemž tendence následovat chování ostatních a poškodit Roma byla asi dvakrát silnější než v případě člověka stejného etnika."

Jako titiz lide jsou v ramci experimentu prenaseni mezi dvema ruznymi prostredimi? Je jim nejak vymazana pamet?
A byly zkoumany i zavislosti v opacnem smeru? Meni se tendence Romu poskodit neromy v zavislosti na tom, v jakem jsou prostredi?

Jiri Janecek řekl(a)...
7. srpna 2019 v 8:47  

Jinak teda ze chovani jednotlivce je ovlivneno prostredim neni moc revolucni objev…

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.