Výuka plavání na školách je nedostatečná, děti nemají z vody respekt, varují instruktoři a záchranáři

úterý 27. srpna 2019 ·

Jen loni v Česku utonulo 185 lidí, desetinu tvořily děti do 15 let. To je více než v roce předchozím. Pouze zhruba 40 procent utonulých umělo plavat. Utonutí se podle Českého statistického úřadu řadí mezi nejčastější vnější příčiny smrti nezletilých. Veřejnost přitom toto rizika podceňuje, osvěta je mizivá. Podle instruktorů české děti nikdo neučí mít z vody respekt. Tématem se zabývají Lidové noviny.



„Dítě neodhadne své síly, hloubku ani vzdálenost. Navíc dostává chybné nebo žádné pokyny k prevenci a totéž vidí u dospělých,“ říká soudní znalec Jan Sedláček. Děti se do péče instruktorů, kteří je mají naučit kvalitně plavat, dostávají převážně ve školách. „Počet hodin pro tuto výuku je nedostačující. Že by školák po absolvování kurzu uměl plavat, se říct nedá,“ obává se olympionik Jiří Jedlička, jenž založil organizaci Sports Team CZ, která trénuje plavání dětí i dospělých. Plavat umí podle odborníků ten, kdo snadno zvládne 200 metrů a také pád do hluboké vody. To nezvládají ani starší studenti.

Na špatném stavu se podepsalo, že do předloňska byla školní výuka plavání dobrovolná. Povinné plavání bylo totiž zrušené v roce 2005. Nyní je podle ministerstva školství prostor pro tuto výuku na prvním stupni základních škol. „V celkovém rozsahu nejméně 40 vyučovacích hodin,“ sdělila LN mluvčí resortu Aneta Lednová.

Plaveckými dovednostmi neoplývají ani starší studenti. Upozornila na to Marcela Kubalčíková z Ústavu tělesné výchovy na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně: „Přes dvacet procent studentů neumí plavat vůbec nebo plave velmi špatně.“


Celý text naleznete v Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.