Výuková aktivita: Mají to v krvi (rasové ideologie)

úterý 27. srpna 2019 ·

Výkladová prezentace navazuje na elearningový kurz Občankářů a soustředí se na aplikaci eugenických teorií v Hitlerově Německu. Eugenika se zrodila jako důsledek rasových ideologií 19. století a těšila se velké popularitě v celém západním světě, především ve Skandinávii, USA a ve Velké Británii. Od počátku 20. století se novým silným trendem stal také důraz na hygienu a zdravý životní styl, v nacistickém Německu se transformoval do podoby tzv. pozitivní eugeniky, eugenika negativní se pak stala nástrojem pronásledování, týrání a vraždění lidí, kteří „hygieně národa“ nevyhovovali.

Prezentace je doplněna třemi doprovodnými texty:

1) MÁ TO V KRVI ANEB O ČEM MLUVÍME, KDYŽ MLUVÍME O RASISMU rozvádí obsah prezentace,
2) článek MEZINÁRODNÍ EUGENIKA Daniela J. Kevlese popisuje zrod a rozšíření eugenického konceptu v západním světě na přelomu 19. a 20. století a
3) překlad článku z časopisu National Geographic PRO ROZLIŠOVÁNÍ RAS NEEXISTUJE ŽÁDNÉ VĚDECKÉ OPODSTATNĚNÍ – JE TO JEN UMĚLÁ NÁLEPKA.


Další informace naleznete zde

1 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
27. srpna 2019 v 23:37  

"překlad článku z časopisu National Geographic PRO ROZLIŠOVÁNÍ RAS NEEXISTUJE ŽÁDNÉ VĚDECKÉ OPODSTATNĚNÍ – JE TO JEN UMĚLÁ NÁLEPKA."

A sakra. Takže černoch nemá tmavou pleť a černé kudrnaté vlasy? A asiat nemá žlutou barvu a šikmé oči? To jsou umělé nálepky? Tak to abych si šel někam vypláchnout mozek, protože já je tedy od sebe téměř jistě rozeznám. Kde dělám chybu, pane Komárku? Já bych to tak strašně rád nerozlišoval, ale při vší vůli to nedokážu. Mám si vypíchnout oči?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.