Tomáš Zima: Nejvíce mi vadí zlovůle institucí, které dovolily, aby do dluhových pastí padaly i děti

sobota 3. srpna 2019 ·

„Projekt Česko! A jak dál? vznikl loni na podzim v rámci 100. výročí vzniku Československa. Uvědomujeme si, že stoupá třetí role univerzit, které už nejen vzdělávají a bádají, ale také hojně komunikují se společností a zapojují se do řešení jejích problémů... Definovali jsme témata, která se přímo dotýkají občanů, ať už jde o dluhové pasti a exekuce, kvalitu potravin, nebo sucho. Kromě toho jsme se zabývali společensky závažnými otázkami, jako jsou bezpečnost nebo budoucnost Evropské unie,“ říká v rozhovoru pro Deník rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.


Tomáš Zima (cuni.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Vím, že to byly plodné výměny názorů s konkrétními závěry, ale mě zajímá, co jste si z kontaktů s lidmi v regionech, například ve vyloučené severočeské lokalitě, odnesl vy osobně?

V okolí Ústí nad Labem jsem navštívil místa, která jsou zasažena dluhy a exekucemi. Mnoho lidí je tady v zoufalé a bezvýchodné situaci, dluhové pasti devastují často celé rodiny. Nejvíce mi vadí zlovůle institucí, které dovolily, aby do dluhových pastí padaly i děti. Stačí, když kluk či děvče pojede v MHD na černo nebo v knihovně nevrátí knihu. Spousta obcí a měst po nich pak vymáhaly dluh a využívaly k tomu jak vágní formulace občanského zákoníku, tak nečinnost rodiny. Výsledkem jsou zadlužené děti, které mají na krku i několik exekucí. To přece není normální. Každému je jasné, že za děti do patnácti let nesou odpovědnost rodiče. Jsem velmi rád, že se politici tímto tématem konečně začali seriózněji zabývat. Od naší únorové veřejné diskuse připravili v parlamentu řadu změn a opatření.

Dalším znepokojivým vykřičníkem dneška je sucho, řeší ho premiér Babiš i všichni evropští státníci. Nová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová považuje klimatické změny za největší výzvu pro EU. Vnímáte to obdobně?

Ano. Sucho je důsledkem klimatických změn, což je globální problém, sami to nevyřešíme. Česká republika to ale může částečně ovlivnit na svém území řadou opatření šetrným zacházením s půdou, zakládáním rybníků a mokřadů, zadržováním vody v krajině. Druhým klíčovým tématem je migrační politika EU, která de facto neexistuje. To není otázka kvót nebo zakotvení nějaké lodě s uprchlíky v Itálii či na Maltě. Musí se vytvořit celoevropská strategie k migraci do Evropy, pochopitelně s přihlédnutím k humanistickým a demokratickým principům. A musíme také umět říct, že nespasíme celý svět, v němž dvě miliardy lidí žijí v děsivých podmínkách. Evropa by jim měla pomáhat v místech jejich rodiště učit je hospodařit, budovat potřebnou infrastrukturu, např. studny, závlahové systémy, a připravovat kvalitní rozvojové projekty.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

soumar řekl(a)...
3. srpna 2019 v 13:11  

Jděte už s tím omlouváním dlužníků někam! V dnešní době aby se poctivý člověk styděl a bál někomu půjčit.
Stran dluhů dětí je to jasné, dluhy do 15 let mají být dluhy rodičů vždy, mezi 15-18 nad bagatelní částky. Ale nezneužívejte tenhle omyl v zákoně k dehonestaci poctivých věřitelů a k neustálému omlouvání nezodpovědných dlužníků.

A mimochodem, zvyšující sae náklady na prověřování bonity (nevyhnutelné, protože pokud neprověříte, prohrajete soud) prodražují půjčky právě těm solidním dlužníkům, nemluvě o tom, že znemožňují půjčovat transparentně peníze všem mimo opravdu velké poskytovatele.

Skoro by se nabízela otázka, zda rádoby humánní ohledy na dlužníky nejsou v jejich žoldu.

poste.restante řekl(a)...
3. srpna 2019 v 14:19  

Institut oddlužení a osobního bankrotu mnozí, a často právě mladí, chápou jako "finanční produkt".
Proč si nenakoupit hezké věci, nevyrazit na dovolenou do Thajska či Brazílie?
Až praskne, že nemám na splácení, tak holt budu pár let pod kuratelou. No a co?
Když se dají dva dohromady, tak můžou radostně žít spolu z oficiálních příjmů jednoho a druhý sebou táhne dluh. Manželé nejsou, zabavit není co, tak proč neutratit milion a vrátit sotva třetinu?
A jak píše soumar, zaplatíme to my, ostatní pitomci, kteří mají kvůli "lehkoživkům" zvýšené úrokové sazby.

Nowak řekl(a)...
4. srpna 2019 v 16:52  

Patří to sem? Tomáš Zima je lékař-biochemik a rektor UK, který nabízí řešení sucha a vyrazil do severních Čech studovat tamější socální problémy a ví, jak na ně.
Tady přece nejde o školství, o vzdělávání - T. Zima zahajuje prezidentskou kampaň, používá k tomu hlavičku Univerzity Karlovy a Česká škola v této kampani pomáhá.

Tajný Učitel řekl(a)...
4. srpna 2019 v 21:01  

Ať pomáhá. Lepší rektor, než vkm nebo tomio.

soumar řekl(a)...
5. srpna 2019 v 0:16  

Pod hrozbou globálního zateplování budu rozhodně volit Zimu!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.