Václav Hořejší: Ježíš byl až extrémně levičácký pacifista, stejně jako celé evangelium

sobota 6. července 2019 ·

„Stačí si představit, že bychom se my ocitli v některé africké zemi, jejíž řeč ani zvyky neznáme, a museli bychom se integrovat. Určitě by nám to trvalo déle než tři roky. Je to velký problém a já Němce obdivuji, že to dokázali. Když to srovnám s hysterií, která se odehrála u nás, je mi stydno. Běženců se u nás objevilo několik desítek, ale proběhla tu neuvěřitelná kampaň, že nás zaplaví muslimové, kteří nás poislámští nebo co,“ říká profesor Václav Hořejší v rozhovoru pro Deník..

Václav Hořejší (cas.cz)

Hořejší v rozhovoru mimo jiné říká:

Asi znáte Houellebecqův román Podvolení. Autor to líčí tak, že na základě nějakých volebních slibů Francouzi dobrovolně přenechali zemi islamistům a z Francie se stala muslimská země. To je přece úplná hloupost. Síly, které se takovému vývoji snaží zabránit, by se v reálném světe pochopitelně silně ozvaly. Není možné, aby neislámských 90 procent občanů takovým způsobem podlehlo. Je to samozřejmě umělecká nadsázka, tak to berme...

Byl bych určitě rád, kdyby v rámci islámu neexistovalo tolik extremistických směrů, ale vždycky jsem upozorňoval, že nelze paušálně klást rovnítko mezi muslimy a teroristy. Trochu mě znepokojuje, že islám poskytuje muslimům, kteří se na teroristickou dráhu chtějí vydat – a tady jen připomínám, že v naprosté většině jsou obětmi útoků muslimů jiní muslimové – přece jen jakýsi návod. V základním narativu křesťanství nikde nic podobného nenajdete. Ježíš byl až extrémně levičácký pacifista, stejně jako celé evangelium.

To levičáctví se odráží např. ve slovech, že „snáze projde velbloud uchem jehly, nežli by bohatec vešel do království věčného“. Ale přestože je křesťanství tak mírumilovné náboženství, našly se v dějinách spousty lidí, kteří v jeho jménu vraždili. Naše civilizace ve středověku prováděla strašné věci – křížové výpravy, zabíjení nevěřících a kacířů. S ničím z toho by Ježíš rozhodně nesouhlasil.

V Koránu se ovšem najdou výroky, které byly sice proneseny v úplně jiné situaci, ale mohou být snadno zneužitelné jako výzva k násilí. To jsou věci, na které bychom si měli dát pozor. Bohužel extrémně pravicové síly v západní Evropě právě tohle zdůrazňují, ztotožňují islám s terorismem, a tím i ty umírněné muslimy vlastně nahánějí do náruče teroristům. To je paradox spojení extrémních pravičáků s lidmi, proti nimž údajně bojují.


Celý rozhovor naleznete zde

6 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
6. července 2019 v 8:36  

K románu "Podvolení"

Kniha se odehrává v budoucnosti, je to polit-fiction, v němž lze spekulovat o čemkoli, klidně i o vládě domácích králíčků. Zatajit to je nefér.

PP řekl(a)...
6. července 2019 v 10:44  

Mnohem lepší bych řekl, že je Tábor svatých. Drsnější a blíže Čapkovým mlokům...

soumar řekl(a)...
6. července 2019 v 14:23  

Ono to hustění levičáckých a multikulturních žvástů přinese žádoucí, ale dost nemilou zpětnou vazbu.
"Je jisté, že tohle musí jednou všechno prasknout a že to nemůže trvat věčně – zkuste pumpovat slávu do prasete, tak vám nakonec přece jen vybouchne."

Ivo Mádr řekl(a)...
7. července 2019 v 14:09  

Václav Hořejší

Velmi idealistický a naivní, levičácký pohled na soužití dvou protikladných kultur.

Veronika Valíková řekl(a)...
7. července 2019 v 17:47  

Ježíš nebyl extrémně levičácký pacifista. Nevyžadoval po lidech jednotné myšlení, nebrojil proti likvidaci soukromého vlastnictví ani "predátorským kapitalistům". Ponechával lidem svobodnou vůli a možnost volby, což extrémní levičáci nedělají. Byl proti násilí, ale pacifistou bych ho nenazvala - občas použil i bič.

A pak by mě ještě zajímalo, jak je definována extrémní pravice.

Nowak řekl(a)...
7. července 2019 v 18:45  

Text má 2 zásadní chyby: Nepatří sem a rozhovor byl vlastně o něčem jiném.
Václav Hořejší mě zajímá a rád jsme si rozhovor s ním přečetl celý. Je alke spousta zajímavých lidí a zajímavých rozhovorů a zde mají být texty o škole a vzdělávání.
V rozhovoru v VH nešlo o křesťanství a islám, ale o jeho pohled na současnou politiku (zejéma na Zemana).
Nemyslím, že učitelé osloví žáky, když s nimi zkusí diskutovat, zda byl Ježíš pacifista či použije Ježíše pro vysvětlení pojmu levice.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.